МС се поправи: 9% ДДС, но само за общественото хранене

Парламентът има последната дума, решава днес
75
МС се поправи: 9% ДДС, но само за общественото хранене
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Правителствената информационна служба се поправи и уточни, че от следващата година ДДС върху основните храни няма да стане 9%.

След съгласуване с Министерството на финансите, на медиите беше разпратено ново съобщение, в което се уточняваше, че ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. За това се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Още по темата

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаех си аз, че няма как това правителство с този мин.фин. да направи нещо адекватно. Намалено ДДС за основни храни и лекарства ама на КУКОВО лято.Дерзай народе, девизът на политиците ВИНАГИ реално е бил и ще бъде - ДА ВЗЕМЕМ от БЕДНИТЕ и ДА ДАДЕМ на БОГАТИТЕ. "По плодовете им ще ги познаете" каза Господ....
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак за ресторантьорския бранш... Бре тоя бранш цялата държава храни явно. Абе умници, ДДС в нормалните европейски държави е намален за ПРОДУКТИ И ХРАНИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ, не за ресторантски гурме салатки и скариди на скара със сос педалез. Не мога да повярвам колко сте неадекватни.
63
0
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
защо в Родината ни няма инвестиции от голеви и сериозни фирми...Фолксваген...Мерцедес...в Турция има на най-големите американски фирми...а ние пластмасаджии и роби по чужди земи...политиците ни са еничари,продават Историята и животите ни...Анатема
62
0
 
4
 
! Отговори
ББ преди 3 години
споделям реалността в Родината ни,не се оплаквам,не споменавам имена и населени места,аз лично ще се справя,но има милиони в подобно положение които са безсилни...вие...9 % на ресторантите и хотелите на валерко...и си мислите,че някои ви вярва...а хляба...а книгите..а млякото и сиренето...а доматите и лука, а ябълките и меда...Оставки...не ставате...това е нова национална катастрофа в мирно време..убивате Народа ни...от алчност и некомпетентност...политическата ни класа са алчни предатели
61
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
елате да видите как съседите ми са затворили улицата...единственият ми път с аварирал Газ 53 хахаха ако..не може да влезе линейка при нужда...аз дори не съм човешко същество вече,бащата доносник на ДС,синовете му полицай...а аз и децата ми плащаме заплатите им...нямат водомер...мен ме скъсват от сметки...безбожно...нечовешко...събирам пари да се въоръжавам и ще се водят воини...нема правда нема мир...валерковци..Фашизъм в 21 век..
60
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
аз пък така се зарадвах за книгите...не че,четете,ама така символично...като символ на помъдряване,да ама не...е едене...да облекчат едни авери с хотели и ресторанти щот им крепят топките в парламента..книгите и образованието са врагове на алчните ни политици...политическата ни класа е най-големият враг на Народа ни...убиват ни и ни ограбват от Освобождението насам...еничари ви управляват и грабят...и им плащате...и ги боготворите...кланяте им се..Анатема
59
4
 
0
 
! Отговори
Мощно рамо преди 3 години
за студентските, работническите, училищните и обществените столови за бедни. Ресторантите, ако си обяват истинските разходи, ще им се намали и ДДС-то за довнасяне.
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подаръци за бизнеса пак, а редовия редник "табуретка" отново да го *уха...
57
0
 
10
 
! Отговори
Национална кауза преди 3 години
Всички които са против това да им правят реверанси на хотелите и ресторантите просто да ги бойкотираме вкупом. Ще си ходим на гости и всеки да носи нещо или ще ходим на пикници....
56
1
 
13
 
! Отговори
Какво означава преди 3 години
Обществено хранене? На времето имаше такова държавно предприятие, което обединяваше и ръководеше петоразреядните кръчмиСега има закон за туризма и определените по него заведения за хранене и развлечения, подлежащи на категоризация и т.н.Според предложението, питието в чалготеката (също заведение за хранене и развлечения) ще е 9%, а хлябът и хапчетата за сръвно с 20%.Браво бе! Аферим, машала!Ангелкова, поправи ме, ако не е така.
55
1
 
19
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 3 години
Основна дейност на мафията са хотели и заведения. Няма изненада, че мафията си намалява ДДС-то.
54
0
 
28
 
! Отговори
V преди 3 години
Шампанското и черния хайвер 9 % а хляба 20 % това или е виц или е герб :))) Цял свят подпомага народа ,а тука само за бизнеса. Българския бизнес трябва да се преструкторира. Те сега реват че не мой да плащат ,а като станат европейски заплатите как ще плащат ??? Очевидно е че са нужни тия фалити които и без тва ще станат.Трябва банките да дадат заведенията евтино за да се саборят тия огромни и нерентабилни хотели и да се построи нещо по рентабилно .Къв бизнес кви пет лева.
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bg deputati, evrodeputati, sadebna systema, prezidentstvo, ministerski savet, medii, sem sa fashistki nacistki christianski teroristi masovi ubiici! uuuu!Gospodin Geshev, selo Strashimir e ednakvo cenno za bg narod kakto grad Sofia, dori e malko po-cenno.
52
1
 
10
 
! Отговори
Гл. Счетоводител преди 3 години
До ПОТРЕССмешка, как излезнаха данните като за април файлът за ДДС се подава в НАП до 14 май?
51
2
 
12
 
! Отговори
Бойкот преди 3 години
Нека над 50 лева всяка сметка в заведенията да се плаща по банков път! Тогава няма да могат да крият нито ддс нито данък печалба и банките ще са щедри с тях! При Марешки не се приемат карстови плащания! Сещате се защо! Дано влезем скоро в Еврозоната тогава ще сме с техните закони и правила няма да се крие ддс няма да се крият осигуровки и такива като онзи с диадемата и маната коса ще си плащат всичко а няма да обикалят студията и да хленчат само! За сервитьорите не ми се говори. Образование нула
50
2
 
12
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Ревете, ревете бедняци. Кръчмите не са за всички. Още и още аванта за кръчмите и още да вдигнат цените.
49
0
 
29
 
! Отговори
Бойкот преди 3 години
На 400 процента надценки, криене на обороти неплатени данъци и плащане на осигуровки на 4 часов работен ден. Мисля, че са ви много големи авантите. Пожелавам ви фалити и нокоя банка да не ви даде заем. Желая ви и лицензионен режим като във Франция! Бойкот на тези заведения. Заради тези, който не внасят осигуровки и са в парарелната икономика България е бедна и пенсионната система издъхва.
48
1
 
6
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Бедните гербери да не посещават кръчмите. Това е. Ще ги посещавам само аз. Имам кинти , защото съм от ДеПеСето. Хайде вървете по дяволите.
47
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вечна слава на мафията!
46
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто не се хранете навън и без това храната е с отвратително качество.