Вдигат нощния труд от 1 януари, пенсията за старост от юли

Това предлага кабинетът, ще има обществено обсъждане
12 май 2020 06:45, Александър Попов
120
Вдигат нощния труд от 1 януари, пенсията за старост от юли
Снимка: БГНЕС
Правителството предлага социалната пенсия за старост да бъде увеличена на 141,63 лв. от 1 юли тази година, което е скок с 6,7 на сто. Това става ясно от проект на постановление на МС, публикуван за обществено обсъждане. 
 
Размерът се определя всяка година с постановление на Министерския съвет, сега е с близо 9 лева по-малко.
 
Повишението на социалната пенсия за старост ще увеличи и размерите на над 133 хиляди пенсии, отпуснати за нетрудова дейност, както и добавки, изчислявани като процент от нея. 
 
Бюджетът на НОИ предвижда и всички трудови пенсии, отпуснати до края на миналата година, да се индексират също с 6,7 на сто от първи юли, а минималният размер на пенсията за стаж и възраст да се повиши с 13,9 на сто, като от 219 лева и 43 стотинки сега, да стане 250 лева, също от първи юли.
 
Нощният труд от 25 стотинки на час също ще остане в историята, но от 1 януари догодина. Предложението е тя да бъде 0,15% от минималната заплата. 
 
Минималната ставка не е променяна от 2007 година, докато минималната заплата е скочила от 180 на 610 лв., пише в оценката на въздействието на документа. Според правителството определянето на размера на минималното трудово възнаграждение в съотношение от минималната работна заплата ще доведе до актуализиране.
 
В момента нощният труд се заплаща между 0,27 лв. и 3,84 лв. на час.
 
От КТ "Подкрепа" предлагат нощната ставка да бъде 1% от минималната заплата. Техният мотив е, че нощният труд води до риск от различни заболявания, проблеми в семейството, социална изолация.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
примерно пенсия от 100лв увеличение 6 лв а такава от 1000лв 60лв в резултат бедният все по беден.по справедливо ще е на всички с еднаква сума така и разликата между големи и малки пенсии ще се запази но това го решават тия с големите пенсии нищо че може да са изкарали само един мандат за максимална.
57
6
 
14
 
! Отговори
1 преди 3 години
С една дума,при работещите на минимална заплата,ще се промени от 25 стотинки,на 35 стотинки,щях да кажа,тези ,които са измислили този скок,че ще им направя дарение,за да си купят свещи,но при това положение,трябва да имам 200часа нощни,за да си купят 1 свещ
56
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЯвно му свърши смяната на малкото мозъче с големите букви !
55
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко и Горанов свещи да си купят с моето увеличение! Лапачите на Бъэлгария дето нямат насита !
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СМЪРТ НА КРАВАРИТЕЕЕОще ли си тука бе ти с големите букви малкото мозъче ,не ти ли дотежа да търкаш с парцала след Бойковата некадърност....Кога ще работиш или това ти е работата!
53
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОбективенЗваеш ли всички които са на тавана на пенсиите са тези ,които и като млади са били от номенклатурата и са били на топличко и незаслужено, високи заплати,а и дето през изминалите години лапаха като невидели и не плащаха осигоровки защото държавата ги плащаше от парите на останалите работещи и крадяха и трябва достатъчно мазнинка да сте събрали и тези 1200лв.са ви много ! Криете се зад едно малко число минъори но всички сте от лапачите на България през прехода !
52
0
 
7
 
! Отговори
финансов(о) Boss преди 3 години
щом ще вдигат пенсиите с поне 6%, означава че макар и негласно , правителството признава че инфлацията е поне 10%.
51
2
 
11
 
! Отговори
Топчо преди 3 години
Демек при минмална заплата 610 лева. Труда става 35 стотинки. ГОЛЯМО УВЕЛИЧЕНИЕ.
50
1
 
8
 
! Отговори
seira преди 3 години
УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ = ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ!!!НАРОДЕ!!!!!
49
6
 
16
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
Няма справедливост. Ако аз съм внасял 45 години високи осигуровки и пенсията ми е изчислена на 2000 лева, аз ще взимам 1200 лева, колкото е тавана на пенсиите. На другият дето е укривал доходи и е внасял минимални осигуровки и е работил 35 години, пенсията му е изчислена на 150 лева, но ще взима 250 лева заради минималната пенсия. Къде е справедливостта?
48
1
 
7
 
! Отговори
Горд българин преди 3 години
Не е истина колко минуси сложих без да чета коментариите.По правило минус слагам без да чета на:- викащи (писане с главни букви)- обобщаващи нещо негативно за България и българите- използващите БКП, ДС и комунисти- наричащите България с някакво презрително име, вкл. завършващите на -станСъветвам ви и вие да ги игнорирате.
47
1
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Как може да увеличаваш заплащане на нощен труд и т.н. след 1 година ?? Това е все едно да ви обещая че 2025г ще имате по 1000 лв заплати?? Странно е - нещо като потушаване на бунт недоволство но с дата напред в Бъдещето? или го правите сега веднага -или няма смисъл -Ще ти дам мед -ама нека пчелите да го съберат догодина )))
46
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО 84Твойте версаче мирише много на моята тоалетна точно като теб мирише
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора опитайте се да сложите минусче на коментар 74 за да видите и се уверите колко всичко се манипулира от шайката на Бойко ! И 111 място ни е много !
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КolchakХора опитайте се ей така просто за да се уверите колко всичко се манипулира от Бойко и шайката му да сложите минусче на коментар 74 ! и !!! място ни е много !
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО 80Ти ако не продължиш няма да ти плати бат Бойко затова заработвай си и преглъщай всичката воня която си просиш !
42
3
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 години
Значи аз съм учителка,с 30 г.педагогически стаж,ще получавам 250лева ,наравно с другарите роми и т.н. ,гербери първо преизчисляване на пенсиите,и след това минималната да стане 250лева,така се прави в цивилизованите страни.
41
1
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Няколко пъти вдигат социалната и минималната пенсия,а тези ,които са по средата с 200-300лв-за тях от трите най-дългия.
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КolchakМалко ти беше ! Следващият пък ще ти сипем толкова колкото да ти е сладко ,дано да ръкопляскаш по-добре на бат Бойко !
39
2
 
5
 
! Отговори
Кolchak преди 3 години
Провокирах ви и се видя колко ви е възпитанието. Вие сте от тези , които никога не рискуват , а винаги залагат на сигурното , на сигурната мизерия , на сигурното предателство и винаги злорадствате , когато комшията ви е зле. Благодаря ви за хубавите обиди и закани.