Сачева уверява: Ще направим безработните отново работещи

Правителството цели насърчаване на заетостта, заяви социалният министър
14 май 2020 20:41, Красимир Ангелов
13

Близо 91 000 души са останали без работа от началото на извънредното положение досега, а започналите работа са почти 20 000. Синдикатите настояват за увеличение на минималното обезщетение за безработица, както и въвеждането на още мерки в социалния сектор заради извънредното положение.

Още по темата
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева коментира пред Bulgaria ON AIR, че държавата разполага с ресурс от около 120 млн. лв по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

"Ще предложим като мярка за борба с безработицата да бъде под формата на субсидирана заетост, но тази мярка ще можем да анонсираме през втората половина на месец юни. Ще търсим механизъм как да направим безработните отново работещи", категорична е Сачева.

"Минималното обезщетение за безработица се дискутира в момента, правят се различни разчети. Не мога да ви дам положителен отговор в тази посока, но със сигурност мога да ви кажа, че това е мярка, която правителството обмисля", заяви тя в предаването "Денят ON AIR".

Искането на синдикатите е обезщетението за безработица да е 17 лв., вместо сегашните 9 лв. на ден.

"Това са предложенията на синдикатите. Ние обмисляме този въпрос и правим различни разчети. Ще обявим какво е възможно, когато сме готови. Със сигурност политиката, която правителството води, не е политика на насърчаване на помощите, а политика на насърчаване на заетостта", каза още министър Сачева.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Kiorsufra преди 2 месеца
Be tesi osven gluposti I laji mogat li da govoriat.
9
0
 
12
 
! Отговори
Стрино Савчева, преди 2 месеца
Ти някога рабоптила ли си в предприятие или винаги си била ба държавна/общинска храниклка ? Знаеш ли как се изкарват парите, как се гледьат деца и семейство ?
8
0
 
11
 
! Отговори
manwithnoname преди 2 месеца
Напоследък тази лелка и целото и министерство тотално не знаят
какво правят и какво ще стане...
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искам Сачева да ми намери работа за 5000лв на месец почвам веднага. След три месеца тя ще отчита рязък спад след като се отпишат всички без право на обезщетение без да си мръдне пръста.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Днес звънях на една фирма по обява за работа оказа се било за 4 часа било пишело а обявата седи на монитора и не виждам да пише.
Ще ни карат да работим за половин заплата!
5
0
 
8
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 2 месеца
Добре. Всички знаем, че са криминално побъркани. И се кефундрим. Каква е тая форма на ефтаназия.
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая постоянно лъже!!!
3
2
 
19
 
! Отговори
Тц преди 2 месеца
Ще направите дръжки. Работих 12 г.без прекъсване и смених работата януари. Овободиха ме заради кризата. За щастие винаги съм се осигурявал на реалните пари. Сега ще взимам 50 лв чисто на ден 10 месеца като безработен. Като гледам обявите и заплатите,то се оказва,че повече пари ще взимам ако не работя. И се чудя,защо да си търся работа следващите 10 месеца. Или ако си търся ще гледам да е нещо без договор,за да взимам и от двете места. И много хора са така. Нямат стимул,за да започнат работа.
2
5
 
5
 
! Отговори
Тонката преди 2 месеца
Каква кака...
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
безработните им вземете кредитите сега