Как държавата ще се включи на пазара с горивата?

За да повлияе на пазара, тя трябва да отвори 200 обекта
17 май 2020 18:50, Нели Христова
31
Как държавата ще се включи на пазара с горивата?
Снимка: БГНЕС

„За да влияеш на пазара, трябва да имаш 100-200 бензиностанции на възлови места”. Това обясни енергийният експерт проф. Атанас Тасев пред NOVA.

Той коментира идеята на правителството да бъде създадена държавна петролна компания. В това проф. Тасев вижда както трудности, така и предимства.

Изграждането на мрежа от бензиностанции обаче било второто ниво на проекта.

„Пандемията от коронавирус показа, че в критична ситуация държавата има повече инструменти, за да се справи с проблемите, отколкото частния бизнес. Така е и с идеята за държавни бензиностанции. С тях държавата ще се намеси като създаде пазарен субект, който има повече възможности отколкото търговските дружества”, коментира проф. Тасев. Той обясни, че има както стратегически, така и оперативен държавен резерв.

„По изискване на ЕК има 30-дневен запас от горива, който трябва да се поддържа от държавата, както и 60-дневен, който трябва да се поддържа от частните структури. Ако се направи проверка, може да се окаже, че държавата е изрядна, а частните фирми – не. Причината е замразяването на оборотни средства”, обясни енергийният експерт.

„Поради това държавата активира две много големи бази за съхранение на горивата, които нямат статут на данъчни складове, сега ще се превърнат в такива. И така тя поема този ангажимент. Възможно е, частните структури да плащат някаква такса. Но ще имаме твърда гаранция, че в случай на нужда ги има тези количества”, обясни проф. Атанас Тасев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Албания имаше хиляди, може би милиони бункери преди време. В България има страшно много бензиностанции, от които няма никаква нужда. Много от тях са узаконени след изграждане на неподходящи места, благодарение на...кой знае..."Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem или sine necessitate" или на български "Не умножавай същностите повече от необходимото" (Йохан Клауберг).
25
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички помнят какво беше в пазара на горивата преди Марешки.Не можем да разчитаме на добри хорица с много пари, които да имат милост към народа.Те нямат ресурса да огреят навсякъде.
24
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 3 години
Закриха Лафка, но сега всичко преди да стигне до Български пощи минава през посредническа фирма на Д.Пеевски. Тъка че докато умните се наумуват, лудите тарикати ще правят пари.
23
0
 
6
 
! Отговори
Хе,хе! преди 3 години
Трябва да сте наясно , че тук постоянно се изявява един с името " ПроСоТо " . Този екземпляр е Георги Петров - *** , който се изявяваше с тъпизмите си и във форума на ПИК. Там заливаше форума с най-гнусните червени лозунги и се държеше като Радеф на връх Шипка - нагло и безотговорно.
22
3
 
3
 
! Отговори
До бай Миле преди 3 години
Не съм адвокат на никой, но единствено "Лукойл" е изпълнил всички изисквания на закона.Тиквун рекетира ЛУКойл за едни 210млн. лева и после се чудиш защо плащаш скъпи горива. Както каза Хр.Иванов Тиквата прави всичко това за което говори от три дни за едно ченге-мутра което продава горива на 20км източно от Пловдив.
21
2
 
4
 
! Отговори
Държавата... преди 3 години
...във всяка частна инициатива е лош собственик!!! Държавата не трябва да се бърка в частната търговия, вземайки страната на продавач! Държавата не е в състояние да се самоконтролира като продавач и да е едновременно контрольор относно спазването на картелния закон!!! Няма никъде по света работещ инструмент за това! Намирисва на корупция... Лошото е, че държавата няма кой да я и контролира. Струва ми се дори и ВАС ще е безпомощен за това.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има институция, която просто трябва да си върши работата. Това е поредната схема за точене на пари.
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недоволните либертарианци и психодесни ще могат да зареждат от скъпарските бензиностанции на Мукойл, Чукойл. Ще има скъпарски бензиностанции за сноби, за софийски реститути, за либертарианци, айнрандци, каролевци и други.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закриха"Лафка",ще му дадат" Петрол"
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата колонизатор е добър стопанин. Държавата колония е лош стопанин.Двете държави са свързани и държавата колонизатор получава ресурсите на държавата лош стопанин.
16
2
 
10
 
! Отговори
Бай Миле преди 3 години
Кога ще наложите на Лукойл да си акцизира шестте склада както всички останали фирми на пазара??? Всъщност по-добре да се закрие монополиста Лукойл, че като гледам барела от 2 месеца е на цена 20 $ направо се гаврят с нас!!!!! Край на монопола Лукойл!!!!!
15
5
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
Много лесно! д-р Борисов използва момента че цените на горивата са на дъното. И никой Няма да му упонира!-:) Парите ги имат! Ама тоя наистина се каниДа те клати българино,докато тръгне с патерици или го гътне инфарктче!-:) Размечтал се е за " Петрол" през соца!-:) Ама ти си " демократче" бе д-р Борисов. Що черпиш от времето на соца?! Лицемер дърт!
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо тогава съсипаха Петрол, то си имаше държавна и добре работеща фирма.
13
2
 
6
 
! Отговори
Гейземир преди 3 години
Ако има някой който си мисли че нещо в това нещо тук,се случва случайно,и че на някой му пука за плебса,явно има мнооооого сериозен проблем с ориентацията!
12
1
 
1
 
! Отговори
сдфсдфсдфсд преди 3 години
Ще стане като Булгартабак. Ако бизнеса с бензиностанциите стане печеливш ще го продадат за малко пари на техните хора. Много европейски държави постепенно преминават към превозни средства без ДВГ. Към 2030 година автомобилете с ДВГ ще са забранени в з. европа. Как политиците си представят България след 20год.? Как си преставят и Етноса след 20год.?
11
4
 
2
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Еми, връщаме се 30 години назад. И така е по-добре. 5-6 тиквии са богати, а не хиляди псевдо милионери, по недоказан начин. И децата им, се чудят с кво да се натряскат, та накрая правят коктейли и те ти пакост. Натирване на тва у Африка и Сибир, па ако са читави и там ще са богати, ама едва ли.
10
2
 
5
 
! Отговори
Джордж,на дедо Гочо преди 3 години
Хахааа..не можаха да бутнат Марешки,ся ще го центри вече държавата мафия.Там спасение няма хахаа..Баце яко пипа.Май успя най сетне да се набута при арабите.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво мислят от Европейската комисия по въпроса?
8
0
 
9
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Еиии, демек бай Тошо се е преродил. Или нещо подобно, нали
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не че нещо, ама нали държавата беше лош стопанин така ни успиваха като избухна демокрацията. Какво се е променило да не би сега държавата да е по-грижовна от едно време ???