Целостта на българската общност в Украйна била под заплаха

Готвена административна реформа ще раздели населените им места
Обновена: 20 май 2020 11:19 | 20 май 2020 11:18, Камелия Цветанова
22
Целостта на българската общност в Украйна била под заплаха
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Министерски съвет да предложи спешна междуправителствена среща с Украйна за набелязване на конкретни мерки за защита на българското малцинство в страната. Това записаха в декларация депутатите заради подготвяна административна реформа в Украйна, която поставя в риск целостта на българското малцинство.

Още по темата

Народното събрание декларира своето категорично несъгласие към готвените промени и настоява правителството да предприеме всички действия за защита на българското население в Украйна.

Лидерът на НФСБ, която е и председател на групата за приятелство между България и Украйна, Валери Симеонов коментира, че през последните години дипломатическите и политическите отношения с Украйна бележат значителен напредък и в тях основно място заема въпроса за правата на бесарабските българи.

„Като заявява, че българската общност е интегрирана и лоялна част от украинската държава и общество, Народното събрание изразява своето безпокойство от подготвянето решение на Кабинета на министрите на Украйна за разделяне на Болградския адинистративен регион от пет громади“, записаха още депутатите в декларацията.

„Преди три дни научихме за подготвяно решение на МС на Украйна, с което района, в който живеят българите, ще бъде разделен на 5 части, с което се нанася тежък удар върху целостта на нашата общност, защото се извършва прегрупиране на населени места и някои от тях се присъединяват към други, в които няма българска общност“, посочи той.

Според него разделянето на Болградски административен регион на 5 административни единици, ще доведе до обезличаването на етническата идентичност на българите.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че тази декларация не решава нито един въпрос и не е нужно да се напомня на изпълнителната власт да си върши работата.

„От ДПС винаги сме защитавали правата на българските общности и тази наша политика е последователна и ще продължи и занапред, но тази декларация не решава въпроса“, посочи той.

Кристиян Вигенин от БСП поиска гласуването по декларацията да бъде отложено и да бъде обсъдено в Комисията по външни въпроси в НС, но мнозинството отхвърли предложението му.

„Считам, че сега приемането й ще е контрапродуктивно преди да бъде прието от МС на Украйна, след което ще бъде внесено в украинската Рада и след това ние ще можем да действаме“, коментира той.

Според него трябва да бъде взето становище по въпроса и от изпълнителната власт в лицето на външния министър Екатерина Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Украйна няма българи, това са побългарени украинци.
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Русия и после СССР българското малцинство оцеля векове, запази езика и традициите си. Под украинско робство е подложено на асимилация.
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България плати такса колония в размер на 8 ненужни самолетчета предплатени с пари изтеглени назаем. А вие се присмивате на Украйна. Това, че САЩ се опитват за управляват всички държави в Света вкючително България и Украйна е пределно ясно. Присмял се хърбел на щърбел. Но това не означава, че Русия не поддържа война на украинска територия с руски оръжия, руски пари и руски военни. И САЩ и Русия се опитват да грабят едновременно. И от Украйна и от България.
16
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на СССР мълчахте като риби за българската общност в Украйна, излъгани българи от царска Русия да напуснат България и да ходят да гонят михаля в руските колонии.
15
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за гнусно лицемерство е да се оплакваме от Украйна при положение, че българите са изключително негативно настроени по отношение на турско говорящото малцинство в България. Особено предвид това, че в България турци се считат 8,8% от населението, а в Украйна българите са 0,4% от населението. България какво прави за всяко малцинство от по 0,4%, а? Какво? Лицемери сте.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако България беше във война с Турция ми е много интересно какво щеше да е нивото на българския национализъм и ксенофобия. Предвид обстоятелствата Украйна даже е изключително умерена държава.
13
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Украйна въобще не е фашистка държава!Това са пропагандни манипулации на Русия. Във всяка европейска държава има ксенофобски залитания на определени политици и това е валидно дори за Англия, Франция, Германия и т.н. Украйна не е по-различна от тях. Даже напротив, в Украйна ксенофобски партии като Атака никога не са имали толкова голяма подкрепа колкото в България.
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно целенасочен геноцид и клане срещу българското малцинство. Украйна най корумпираната и банситска държава в света надминава и хитлер в някои отношения.
11
5
 
5
 
! Отговори
От Украйна преди 3 години
Украйна планира ново административно деление на районите в рамките на областите си, но това не се прави целенасочено за да ощетяват българската общост, а се прави в цялата държава. Просто както България намаля с 2 милиона за 30 години, така и Украйна намаля с над 10 милиона и затова правят ново административно деление което да вземе предвид променената демография. Няма смисъл обезлюдени градове да са районни центрове.Просто за инфо. Да не си помисли някой, че се прави нарочно и целенасочено.
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днеса, не се срамувайте де, публикувайте записите да видят хората как САЩ се разпорежда в "независима" Украйна :)
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо за изтелия запис между Порошенко и Байдън ?
8
5
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Преди години когато ФАЩ извърши фашисткия преврат там подадох сигнал за издевателства и тормоз на българската общонст там във Външно ,ама те са колониални лакеи и не им пука!Българите там бяха категорично против фашистката хунта!
7
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това жалко формирование наречено държава, с прякор "Украйна" трябва да бъде разформировано и всеки да си вземе каквото му трябва от територията. За нас са бесарабските територии.
6
7
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Украйна е фашистка държава!Благодарете на задокеанският световен сатрап за това!
5
4
 
10
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Вместо да подскачате напразно трябва да направите същото и тук в смесените региони, упссс Козяк и Доган няма да ви дадат нали? Никой не го интересува тази декларациа
4
10
 
10
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Българите в Украйна имат повече права от което и да е малцинство в България. Въпросната административна реформа не им нарушава или намалява правата. Това вече се знае, само ''Днес'' не са разбрали.
3
5
 
8
 
! Отговори
мазепа преди 3 години
Уж нямаше да има такава държава, пък вече се боим от нея.
2
8
 
8
 
! Отговори
Не преди 3 години
съм ГЕРБаджия, ама тия от БСП от ден на ден се дънят все повече и повече! Да не пискат после след избори.
1
5
 
19
 
! Отговори
къде са преди 3 години
къде са ония дето ревяха за руската агресия в украйна сега да реват за украинската агресия над българите в украйна???? да позная - няма ги ???