Депутат: Украинците се опитаха да разделят българите заради изборите

Северна Македония да не ни краде историята, иска Славчо Атанасов
Обновена: 20 май 2020 22:29 | 20 май 2020 22:25, Анисия Иванова
17

Народното събрание прие декларация в защита на целостта на българската общност в Украйна. Готвените промени предвиждат Болградският район, където е съсредоточена българската общност, да бъде разделена на 5 части.

"Днес направихме един изключително силен ход - не кой да е, не правителството, а висшият орган в държавата - парламентът. Той гласува една декларация, с която категорично се противопоставя на това, което правят украинците. След спешен разговор с нашия външен министър те са се отказали да правят разделянето на 5 части на нашия Болградски район, който е най-големият район в Бесарабия", каза депутатът от НФСБ Славчо Атанасов в предаването "Денят ON AIR".

Той посочи, че там живеят над 500 хиляди българи и украинците не правят нищо ново под слънцето.

"Те се опитаха да направят нещо, което е правено през 19 век, известно като случая "Джеримендърингът". Той е бил висш администратор на републиканската партия в Америка и за да може републиканците да спечелят няколко важни района в Америка, той разпокъсва тези райони и ги омесва със симпатизанти на републиканците. След това той лежи в затвора заради това му действие", допълни депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Славчо Атанасов подчерта, че украинците са се опитали да направят същото, защото през октомври им предстоят избори.

"Идеята беше българското малцинство, което е изключително голямо, да има по-малко политически представители в съответните органи, които решават политиката на Украйна. БСП направиха нещо много интересно. Те не гласуваха, не се обявиха в защита на нашите българи в Украйна, но в същото време направиха нещо, което нямаше как да стане. Украинският парламент днес трябваше да реши този проблем, а ако бяхме послушали БСП да се изчака, нещата нямаше да свършат добре", коментира още народният представител от НФСБ.

Той отсече, че е огромна заслугата на Валери Симеонов и че лидерът на НФСБ е много уважаван от българите в Украйна.

"Аз от дете се занимавам с темата "Македония". Там нещата са изключително сложни и в края на краищата нашите виждане го знаете - това са две български държави и никой не иска да поглъща Република Северна Македония. Нека не ни крадат историята, там се стига до едни абсурди. Аз съм чел техни учебници, където пише, че ние сме от татарски произход, което е пълен абсурд. Световните историци им се подсмиват", посочи депутатът.
Атанасов коментира още, че и Паисий го обявяват за македонец, което е кощунствено.

"Вапцаров също. Да, те са българи от македонски произход. При такива сложни спорове времето решава нещата. Сърбия има огромен интерес Република Македония да е в лоши отношение с нас, поради чисто геополитически съотношения", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Странно е да има 500 000 българи и само 2-3 000 да идват на работа по Черноморието -явно не са Патриоти родолюбци ! хахахахахаха-- Ами тези хиляди македонци които взеха Бг гражданство- защо нямат и един работен ден в БГ?? Явно и те не са ПАТРЕОТЕ! ДОРИ ПАРИТЕ СИ НЕ ХАРЧАТ ПО ЧЕРНОМОРИЕТО! НЕ ГИ Е СРАМ!! )) тАКА ЧЕ Валери като главен патреот да си гледа собственият патриотизъм и ваучери и да не се занимава с излишни дейности като клуб Левски и чужденци искащи БГ европейски паспорти!
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Украинците са фашисти и ще асимилират много бързо остатъците от барба-ганьоси с воложко-татарски произход на територията им.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам трима колеги българи, които говорят странен български, но имат български паспорти. Оказа се, че са македонци и са си извадили български паспорти за да могат да работят в Австрия. Готини са ама подбиеат малко цените т.е.заплатите!Утре в Словения а други ден Италия, ама само малко зад границата! Тука днес е почивен с утре съединителен/мостов ден ( не го знам на български), така му викат. Не сме имали в България!Бъдете здрави и поздрави от Klagenfurt!
10
2
 
9
 
! Отговори
че Вапцаров преди 3 години
сам се обявява за македонец е работил с оръжие в ръка да унищожи България. Същото с македониста Георги Димитров, същото с македонеца Димитър Благоев - русофилските влечуги им назоваха български градове, признаха македонско малцинство, признаха им македонски език, а сега се чудят защо Македония третира българите като други, амо защото така заповята Сталин и т.н., защо се чудиш бре, Славчо, това не ти се иска да го посочиш ато причина - та доскоро правителсвения сайт на БГ твърдеше че сме тюрки,
9
2
 
9
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Бях командировка във Лвов. Там има паметник на Кирил. Около паметника има нещо като софийският Славейков - продават някакви парцаливи книги. Един содомитятнин там ми разказа че Кирил бил роден в Украйна и измислил Кирилицата за всички славяни. Тия са невероятно зле.
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подобни ходове работят само в полза на Просията, защото е известно, че нашите тиквеници там, заедно с гагаузите, са проруски настроени в голямата си част.
7
3
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 3 години
,, Изгрей зора на Свободата, зора на вечната борба... Изгрей в душите и сърцата на българите по света... Тирани... Ний чудо ще направим ний чуждо робство не търпим с юнашка кръв ще ви удавим и пак ще ви сразим!Никой не е забравен на никого не сме простили...
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С УКРАИНЦИТЕ ТРЯБВА МНОГО ТВЪРДО ДА СЕ ДЕЙСТВА,ИЛИ ЩЕ СПАЗВАТ ПРАВАТА НА БЪЛГАРСКОТО МАЛЦИНСТВО ИЛИ ИМ ЗАТВАРЯМЕ ПЪТЯ КЪМ ЕВРОПА
5
0
 
12
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Нищо, тя кармата си го връща. Сега ние имаме Македония, те Косово. Гърците и те помагаха на сърбите, сега си имат Кипър.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отначало когато почнах да гледам видеото си казах, къв е тоя бе, но не знам защо го изгледах до края...Оказа се интелигентен човека, за моя изненада, има много истина за Северна Македония, съгласен съм донякъде че сме ги изоставили.Само че не е само Македония!Беломорска Тракия, Одринска Тракия.....гърците и турците не са смеели да припарят с месеци до тези земи, явно добре сме ги били през ВСВ, само че наще политици са си бай *** с малки изключения...
3
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без Австроунгария Сърбия нямаше да направи Северна Македония и дори Груевски се скри в Унгария. НАТО също приеха Северна Македония без да обръщат внимание на България за езика и историята.
2
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо общо, каскет червен.
1
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото е за България Северна Македония, това за Русия е Украйна.