Престъпността спаднала от началото на годината, при кражбите с 21%

Причината - извънредното положение, сега обстановката ще се усложни
97
Престъпността спаднала от началото на годината, при кражбите с 21%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

МВР шефът Младен Маринов се похвали, че има спад на престъпленията спрямо миналата година.
 
„За периода януари - април 2020 г. са регисрирани с 16.4 % по-малко престъпни деяния от същия период на 2019 г. Разкриваемостта се е увеличила с 0.08 пункта. Значителен е спадът при кражбите - минус 21 %.“, обясни той.

Кражбите на коли също са намалели, умишлените убийства са били с 20 % по-малко, а грабежите с 19 %.

Според Маринов това се дължи на обстоятелството, че по време на извънредното положение бяха изградени много контролни пунктове.

Още по темата

„Полицейският състав беше ангажиран и това правеше по-трудно придвижването на престъпния контингент", допълни още Маринов.

Той предупреди, че след падане на мерките, обстановката може да се усложни.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че е арестуван мъжа, пребил възрастен човек в плевенското село Ореховица.

„Снощи лицето беше установено и е задържано вече. Работи се с него и ще получи наказанието, което заслужава. Това е криминално проявено лице с многократни присъди и общо взето човек, който никога нищо друго не е работил в своя живот освен да извършва престъпления", коментира той.

По думите на Иванов спецакциите като тази в селото и във Видин никога не са спирали, просто са били по-малко по време на извънредното положение.

49 са болните служители на МВР от коронавируса. 32 от тях са излекувани, останалите са на домашно лечение, информира още Иванов.

Младен Маринов допълни, че специално крило в МВР болницата лекува служители с коронавирус и техните семейства.

„В МВР работят около 50 000 души и това е гръбнакът на националната сигурност и тези хора трябва да бъдат лекувани“, коментира министърът.

Той призна, че са правени дарения на МВР, но само свързани с коронавирус. Парични средства и дарения от всякакъв друг характер, които нямат връзка с коронавируса, не са били правени.

А що се отнася до абитуриентите, досега няма сигнали за нарушения.

„Обстановката е доста по-различна от предишните години, аз лично съм видял само две коли с абитуриенти и те бяха със затворени прозорци“, каза Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надай се. Къде са 750 милиона Евро помощ за вируса? Герберастите трябва да бъдат изместени, барабар с другите Партийки.
3
3
 
18
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
лъжеш господи МАРИНОВ а биячите роми от ГРАД ВИДИН квартал НОВ ПЪТ и много други
2
5
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Милиционерската логика на ГЕРБ:Превръщаме държавата в огромен затвор - отчитаме рязък спад на престъпността.Спираме движението на моторни превозни средства - драстично намаляваме броя на жертвите от пътно-транспортни произшествия.Моля някой да им обясни на тези хора, че животът трябва да продължи !В нормалните държави борбата с престъпността и намаляването на жертвите от ПТП не се прави със забрани и ограничения за предвижване и затваряне по домовете на хората.
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вярваш на гробар, това е признак на ниска обща култура и екстремно лоша хигиена