Престъпността спаднала от началото на годината, при кражбите с 21%

Причината - извънредното положение, сега обстановката ще се усложни
97
Престъпността спаднала от началото на годината, при кражбите с 21%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

МВР шефът Младен Маринов се похвали, че има спад на престъпленията спрямо миналата година.
 
„За периода януари - април 2020 г. са регисрирани с 16.4 % по-малко престъпни деяния от същия период на 2019 г. Разкриваемостта се е увеличила с 0.08 пункта. Значителен е спадът при кражбите - минус 21 %.“, обясни той.

Кражбите на коли също са намалели, умишлените убийства са били с 20 % по-малко, а грабежите с 19 %.

Според Маринов това се дължи на обстоятелството, че по време на извънредното положение бяха изградени много контролни пунктове.

Още по темата

„Полицейският състав беше ангажиран и това правеше по-трудно придвижването на престъпния контингент", допълни още Маринов.

Той предупреди, че след падане на мерките, обстановката може да се усложни.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че е арестуван мъжа, пребил възрастен човек в плевенското село Ореховица.

„Снощи лицето беше установено и е задържано вече. Работи се с него и ще получи наказанието, което заслужава. Това е криминално проявено лице с многократни присъди и общо взето човек, който никога нищо друго не е работил в своя живот освен да извършва престъпления", коментира той.

По думите на Иванов спецакциите като тази в селото и във Видин никога не са спирали, просто са били по-малко по време на извънредното положение.

49 са болните служители на МВР от коронавируса. 32 от тях са излекувани, останалите са на домашно лечение, информира още Иванов.

Младен Маринов допълни, че специално крило в МВР болницата лекува служители с коронавирус и техните семейства.

„В МВР работят около 50 000 души и това е гръбнакът на националната сигурност и тези хора трябва да бъдат лекувани“, коментира министърът.

Той призна, че са правени дарения на МВР, но само свързани с коронавирус. Парични средства и дарения от всякакъв друг характер, които нямат връзка с коронавируса, не са били правени.

А що се отнася до абитуриентите, досега няма сигнали за нарушения.

„Обстановката е доста по-различна от предишните години, аз лично съм видял само две коли с абитуриенти и те бяха със затворени прозорци“, каза Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Трудно е да ограбиш някой, който си стои почти през целия ден вкъщи. И да мръдне за кратко, останалите членове на семейството ще са там. Сега след извънредното положение всичко ще бъде постарому. Вервайте ми!
83
0
 
0
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ЗАЩОТО БЯХА ЗАЕТИ ПОЛИЦАИТЕ ЗА ТОВА - СЕГА ЩЕ СЕ ОРГАНИЗИРАТ С ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И ПРОЦЕНТА ЩЕ СКО4И ТРОИНО !!!!!!!!!!!!!!
82
0
 
3
 
! Отговори
ЕТО КАКВИ СА преди 3 години
Грабители, Еничари,,Разбойници,Българоубийци!
81
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Насилници и бандити,които заплашват законното правителство с убийства,искат да вземат властта в България,НЕ ВИ ИСКАМЕ,бандити и подпалвачи,биячи и криминали!
80
0
 
6
 
! Отговори
Сакамето преди 3 години
Много лъжите бря.
79
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГРОБ е организирана престъпна група за ограбване на народа!
78
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПрестъпноста е в управлението и тяхното обкръжение, там е на много високо ниво, Борисов, Пеевски, Доган, Цветанов, Горанов, Гешев, Цацаров, Манолова, Домусчиев това са истинските престъпници........Глупости,престъпници били,абсолютни лъжи!Престъпници са тези,които работят срещу законното правителство и правят атентати срещу държавата,палежи,заплахи за убийства,плащане на хора да провеждат и окървавяват протести,включително и побой над полицаи,плащане на ***
77
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Четвйки статистиките на МВР, оставам с убеждението че престъпността у нас е вече отрицателно число! За последните десетина години я намалиха, май-малко, с 250%...
76
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой не иска повече да ни управлява мафията ГЕРБ.Престъпноста е в управлението и тяхното обкръжение, там е на много високо ниво, Борисов, Пеевски, Доган, Цветанов, Горанов, Гешев, Цацаров, Манолова, Домусчиев това са истинските престъпници.
75
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ не могат да управляват провалиха се във всички сфери. Измисленната пандемия показа в какво окаяно състояние се намира здравеопазването, така е и в останалите отрасли.Управлява ни бивша мутра крадец на коли, пълен некадърник, страхливец, примитив заобиколен от некадърници и крадци.При равен старт с Румъния дори ние бяхме преди тях, 11 години по късно те са със 2 обиколки преди нас.Не искаме повече тази банда да ни управлява.
74
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Искате, ама скоро ще ядете шутовете с кубинки в главата!".............Сега разбираш ли защо не ви искаме,виж си изречението горе,защото си служите с насилие!Ей затова не ви искаме! А аз не съм от ГЕРБ,но трябва ГЕРБ да управлява!
73
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е атентат срещу законното правителство и организирана криминална мафия,която иска да свали властта,за да не бъдат осъдени за престъпленията си и организират пуч срещу държавата ни,платени протести,***,плащат на медии и гамени,не ги искаме,искаме си законното правителство на ГЕРБ,ОП,а не мафиоти и руски марионетки!
72
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искате, ама скоро ще ядете шутовете с кубинки в главата!Обрахте всички до шушка!
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще протестираме докато мутрите от шайката влязат в затвора!
70
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ съсипаха България и всички искаме тези престъпници в затвора./////////Истината е,че ГЕРБ се опитаха да осъдят престъпниците,които вредиха на държавата и я съсипаха,затова престъпниците искат да ги махнат от властта и дерибействат отново!Тези,които искат да вземат властта са мафия и плащат на протестиращи да проливат кръв,за да постигнат целите си,убийци,саботьори,биячи,не искаме насилници да управляват държавата!Не искаме,искаме си ГЕРБ!
69
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу Мутрата от СИК!
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ съсипаха България и всички искаме тези престъпници в затвора.
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички искаме престъпното некадърно правителство на ГЕРБ да падне което съсипа България.
66
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
gerb, това вече е нелепа новина... озаптете се защото изглеждате смешно! ОСТАВКА!
65
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без ГЕРБ,ОП,Цветанов ,България ще бъде съсипана,не искаме да се сменя властта,не искаме!Подпалвачи,биячи,убийци,заразяващи животните в България и правещи диверсии и саботажи в държавата ни, НЕ ГИ ИСКАМЕ да идват на власт!Искаме си ГЕРБ,ОП,СДС,Цветанов!