Скок на ДДС на 24%, ако за туризма и книгите падне на 9%

Другият вариант бил корпоративният данък да стане 17-18%
208
Скок на ДДС на 24%, ако за туризма и книгите падне на 9%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според Министерството на финансите за компенсиране на намаленото ДДС на някои стоки и услуги, всички останали ще трябва да са с 24% ДДС или корпоративният данък да стане от 10 на сто на 17-18%.

Депутатите ще обсъдят в петък на първо четене предложенията за поправки на ставката.

Още по темата

За намаляване на 9% за туризма и книгите се обявиха от ГЕРБ и Обединените патриоти, от БСП искат по-ниска ставка и за храните и лекарствата, от „Воля“ предлагат тя да важи и за фитнесите, а от ДПС предлагат тя да се отнася и за детските стоки.

В становището на МФ до парламента е посочено, че диференцирането на ДДС ще увеличи административната тежест и ще даде възможност за неправилно деклариране с цел данъчни измами.

„Намаляването на ставката не води до автоматично намаляване на цените или до увеличаване на доходите на лицата. Едновременно с това намаляването на ставките за определени стоки или услуги ще доведе до провокиране на напрежение в други отрасли и сфери на икономическия живот“, подчертават от ведомството.

Министерството на финансите не подкрепя предложенията на народни представители да се намали ДДС за различни стоки и услуги извън регламентираните в момента, като изчисленията на ведомството са, че това ще доведе до сериозно намаляване на приходите в бюджета, което може да се компенсира само с по-висока обща ставка на данъка върху добавената стойност или със скок на корпоративния данък.

МФ прави подробна разбивка колко по-малко пари ще се съберат годишно от всеки сектор, за който се предлага да плаща по-малко ДДС.

Доставки на детски храни, предназначени за деца до 3 години и детски фармацевтични продукти, включително памперси – 39 млн. лв.

Доставки на книги на физически носители или извършвана по електронен път и двете (включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания) – 13 млн. лв.

Ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна – 150 млн. лв.

Доставки на храни, лекарствени продукти, включени в позитивния списък, заплащани от бюджета на НЗОК – 1,538 млрд. лв.

Доставки на общи туристически услуги – 19 млн. лв.

Доставки на фитнес услуги – 4 млн. лв.

Общо – 1,763 млрд. лв. или 16,57% от общите приходи от ДДС.

„Данъкът върху добавената стойност е основен източник на приходи в републиканския бюджет. Разширяването на кръга от стоки и услуги, които ще се облагат с намалена ставка на ДДС, ще доведе до намаляване на бюджетните приходи, което поставя въпроса за тяхното компенсиране. Това от своя страна ще доведе до необходимост от дебат за цялостно преразглеждане на действащата данъчна система и за увеличаване на преките данъци“, подчертават от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голям майтап
103
5
 
20
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Къде ще се вдигате, българи ?!Полиция и Жандармерия бият !ДС хитро ви използва да скачате преди 30 години, сега ще ви дои до гроб !
102
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да спрат детските и помощите на ромовете и тая държава ще дръпне, тогава ще може да се намали ддс на лекарствата и храните без да се увеличават други ставки.
101
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакво намаление няма, Бойко дърпа чергата към мутрите на тях трябва да им е добре.
100
1
 
24
 
! Отговори
УУУУУУУУУУУУУУУУУУ преди 3 години
Това ако наистина имат глупостта и наглостта да опитат да го прокарат, ВЪЗСТАНИЕ!!!! .. че може и боя да изядат най-накрая, отдавна го заслужават ..
99
3
 
17
 
! Отговори
минувач преди 3 години
Ах, това Правителство, с тези мало-УМ-ни хора, трябва да си отиде. Аман вече от тях! Колко мандата иска кратуната да управлява ???
98
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТРАНДЖАТАСмешен си Тонка, по добре замълчи отколкото да си за резил....хохохо
97
2
 
23
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 3 години
Скок на само 24% на ДДС ?!Може и още !И още може !Още ...Ощеееее...Още му трябва на *** ...Може ... и още може ...
96
0
 
28
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Държавата на Парадоксите!! Чуете ли че нещо се намаля -значи то се УВЕЛИЧАВА!! Много добър "ход" за увеличение масово на ДДС 24 % - горива цигари храни алкохол дрехи данъци -ток вода парно ?? тези 4% са все едно малко -но на 100 лв ток са 24 лв отгоре ))
95
5
 
16
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 3 години
Толкова години живяхме преди без ДДС а сега не можело. Див капитализъм,нищо повече...Може ли някой да ми каже от къде идва това ДДС,кой го измисли и за какво? Аз знам,любопитно ми е дали някой знае...
94
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутафчийски каза, 50%ДДС
93
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Костя ви показа как се прай протест не като този срещу Радев една седянка хора
92
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви протести няма да има още може да се дои давай баце.
91
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-логично е да се свали за всички стоки и услуги ДДС-то от 20% на 18%. Другото е дискусия в чий джоб да отидат парите.
90
0
 
21
 
! Отговори
смях преди 3 години
Ясно Бойко подготвя отбоя. Се ще го повъртят, посучат и няма да го приемат. Като цяло ще е добре.
89
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВИЕ ША ДИГНЕТЕ, АМА И НИЕ ША СЕ ВДИГНЕМЕ ИИИИИ....
88
34
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Много разбирачи тук. Премиерът мисли за нашето добро, сън не спи човека, няма да ви бръкнат в джоба. Не ми коментирайте икономика, нищо не разбирате. Коментирайте си там за Левски, Божков, Баневи и подобни мутри. Оставете икономическото развитие и просперитет на правилните хора.
87
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерси. Ни на море ходя ни на планина нито по заведения. Не искам да ми става по скъп живота заради някакви дейности които не са истинско производство
86
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само едно напомняне колко са ни "ниски" данъците - вярно е, че имаме плосък данък 10%, но за сметка на това имаме ДДС 30%, което обикновения човек няма как да го избегне.Така че плащаме 30% на всичко, без да броим акциза на горивото (който на практика се добавя към всяка цена).Следващият път, когато политик ви заговори колко са ни ниски данъците, го питайте що в Белгия лекарства, храни (вкл. ковчези и презервативи) са са по-ниско ДДС, като стока от първа необходимост.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ААААА не на цигарите няма да смеят да посегнат нали акцизна стока бре.