Агенция "Разузнаване" ще събира информация за хибридни атаки

Междуведомствено контратерористично звено ще бори престъпността
24
Агенция "Разузнаване" ще събира информация за хибридни атаки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сред дейностите на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) изрично се включва придобиването на информация "за хибридни атаки и асиметрични рискове и заплахи". Това реши парламентът като прие окончателно промени в Закона за ДАР.

С промените се разширяват параметрите на обработване на информацията, прибавя се и дейност по "организиране и осъществяване на собствени комуникации за разузнавателни цели" и вътрешноведомствен обмен.

С преходни разпоредби през Закона за противодействие на тероризма се създава междуведомствено контратерористично звено, в което ще участват представители, определени от ръководителите на МВР, ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване", служба "Военна информация" при Министерството на отбраната, Агенция "Митници" при Министерството на финансите и от главния прокурор.

Това звено ще е разположено в ДАР, а редът и организацията му на дейност ще се урежда със съвместна инструкция, издадена от ръководителите на всички тези служби, чиито представители участват в него.

С преходни разпоредби към закона се предлага и допълнение в Закона за ДАНС, с което на органите на ДАНС се дават правомощия "да извършват проверки за установяване на самоличността на лице при задържане, разпит, предупреждаване, призоваване и образуване на административнонаказателно производство".

Установяването на самоличност ще се извършва през представяне на лична карта, свидетелски показания или по друг начин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари