Радев намери обединение: На 24 май се чувстваме сродени

Денят на славянската писменост е празник на духа
120

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Честит празник на всички учители, деца, учени, духовници, творци. Това е неповторим светъл празник за нас той е преди всичко празник на духа.
Още по темата
Той ни обединява с непреходната сила на българската култура и просвещение, той ни кара да се чувстваме горди с нашия цивилизационен принос към световното културно наследство, към духовното развитие на всички славянски народи.

Днес ние се чувстваме сродени – и трябва да се чувстваме такива, - с нашите азбука, език, с общата ни историческа и културна памет“, заяви президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС, след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесе цветя пред паметника на светите равноапостоли Кирил и Методий пред Националната библиотека.
„Искам да поздравя всички наши сънародници зад граница. Да им благодаря за това, че се включиха така мащабно в моята инициатива по повод празника.

До този момент сме получили стотици видеоклипове с български стихотворения, песни, с части от книги и разкази“, допълни вицепрезидентът Илияна Йотова.

Преди две седмици вицепрезидентът организира виртуален форум за българите в чужбина по повод 24 май. В него деца и младежи от българските общности зад граница изпратиха стихотворения, песни или авторски текст, посветени на мисията на светите братя.

Близо 200 видеопослания изпратиха българи от различни краища на света. Тази година българските неделни училища зад граница ще отбележат 24 май онлайн.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
1
 
! Отговори
f преди 3 години
Малките награди сови в Езикова гимназия, Силистра, на випуска, пък отишли у хора, ругали гробища с крадени задачи от силистренския инспекторат, неграмотни бо-клуци, ходили по състезания с хиляда измами. Даскалите там знаят за това, нали те са им давали задачите! И даскали и психоложката там, са рутили гробища!
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарката Нона Йотова е много модерна, от актьорската й заплата ще да е...
25
4
 
5
 
! Отговори
f преди 3 години
Славянска ли е писмеността, пак си помислете!Тъ-пите руснаци идват тук с невидимите си слушалки и видеокамери на челата, не могат да четат и пишат, в образованието ни, въпреки шашмите са със статут близък на бавноразвиващи се! Совата на ЕГ Силистра, мъ-стийката, цяла Русия я е правила отличничка, във важните моменти по време на изпитвания да й диктуват в слушалките, и пак не може, че корумпираните даскали трябвало да й пишат фалшиви отлични оценки, кво ви казвам,че гимназиите в Сс са много зле
24
6
 
11
 
! Отговори
Червен каскет преди 3 години
Руския Патриарх Киро жа ги пере тез с кандилото!
23
3
 
4
 
! Отговори
f преди 3 години
Половината думи в английския език са крадени от българския и малко видоизменени по време на робството!А простите май-му-няци от сащ и русия не могат да четат и пишат, факт!
22
0
 
4
 
! Отговори
Иванка Йотата преди 3 години
Прочее Иванка беше ученолюбива и не се мислеше за *** човек. Той преди няколко време например, в кафенето беше казал на господин Фратя по повод на българското правописание: Време е, ние, учените, тоест, да се соберем и влезнем в соглашение... трябва да оправим язика и прочия. Тя се изразяваше по книжовно и говореше на мющериите си: Вчера ми дойдоха маслини от важна степен и с твърде способна цена.
21
1
 
2
 
! Отговори
Иванка Йотата преди 3 години
Иванка Йотата и днес не отстъпва никому в учението и е страшна привърженичка на i-то (йотата), която учител Гатю злодейски изгони из класовете на училището. Тя и днес записва в бакалския си тефтер с твърде красиви черковни букви: Нikitа Пiшiкат: четiрiдесе др. сiлiмikia 3 гр, Дiмitpia Пiнtiяta: пiл пitie 20 гр. Освен това Иванка Йотата беше бъбрица сплетник, дръзновен и блажеше през коледни пости скришом от мъжа си
20
1
 
3
 
! Отговори
f преди 3 години
България си има много подчасти, но прабългарите са кучета, кучета да слагат в армията ни!
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прилича на Шабаш или нянкакво сборище, нищо духовно не се вижда на снимките, лъщи на политика и популизъм, един учен няма там.
18
11
 
6
 
! Отговори
Тулупа преди 3 години
Да направят книгата винету буквар на бългрия.
17
1
 
3
 
! Отговори
Иванка Йотата преди 3 години
Тя взема участие във всичките сериозни въпроси, които се възбуждат в Джаковото кафене, и може да се препира успешно с учител Гатя по филологията, с Хаджи Атанасия, който още припознаваше гръцкия патрик по черковния въпрос, а с Хаджи Смиона, дори и с по-учени хора по външната политика.
16
2
 
9
 
! Отговори
f преди 3 години
днес, защо на славянската писменост, ние славяни ли сме?
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приносът на безделницата Идиотова е ,че се стова в краката на чекисткото ченге поп Кире Фасо...Целуна му ...жезъла...
14
3
 
3
 
! Отговори
Ганьо преди 3 години
Каква пропаднала държава, какво чудо. Живейте спокойно и бъдете здрави.
13
2
 
12
 
! Отговори
Червен каскет преди 3 години
Според Кремъл 24 май е празник на славянската писменост,а не на българските език, писменост и култура!Според Кремъл Кирил и Методий са създали кирилицата,а не тяхните български ученици ,България и Българския цар във Велики Преслав-столицата на България!Според Кремъл това изявление е недопустимо!Според Кремъл Радев работи против единността на Коминтерна и интернационалния пролетариат!
12
1
 
17
 
! Отговори
по смело преди 3 години
Неможа ли това да го каже на руския поп Киро, че азбуката е българска а не македонска и после славянска.
11
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу ГЕРБ, малко им остана!
10
4
 
18
 
! Отговори
Възмутителна Йотова преди 3 години
Много грозен ПиАр си прави безделницата Йотова, използвайки българските неделни училища в чужбина, за да маркира дейност ! Тези училища са спонсорирани отМинистерството на образованието !!! Какъв е приносът на безделницата Йотова ?
9
4
 
0
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 години
Празнуваме деня на Дочо Булгуров
8
2
 
12
 
! Отговори
До шести преди 3 години
Тоя "диктатор", който си мислиш, че споменаваш, избори след избори бие тези, които го наричат така и едни избори не могат да спечелят. Наесен - пак!