Радев намери обединение: На 24 май се чувстваме сродени

Денят на славянската писменост е празник на духа
120

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Честит празник на всички учители, деца, учени, духовници, творци. Това е неповторим светъл празник за нас той е преди всичко празник на духа.
Още по темата
Той ни обединява с непреходната сила на българската култура и просвещение, той ни кара да се чувстваме горди с нашия цивилизационен принос към световното културно наследство, към духовното развитие на всички славянски народи.

Днес ние се чувстваме сродени – и трябва да се чувстваме такива, - с нашите азбука, език, с общата ни историческа и културна памет“, заяви президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС, след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесе цветя пред паметника на светите равноапостоли Кирил и Методий пред Националната библиотека.
„Искам да поздравя всички наши сънародници зад граница. Да им благодаря за това, че се включиха така мащабно в моята инициатива по повод празника.

До този момент сме получили стотици видеоклипове с български стихотворения, песни, с части от книги и разкази“, допълни вицепрезидентът Илияна Йотова.

Преди две седмици вицепрезидентът организира виртуален форум за българите в чужбина по повод 24 май. В него деца и младежи от българските общности зад граница изпратиха стихотворения, песни или авторски текст, посветени на мисията на светите братя.

Близо 200 видеопослания изпратиха българи от различни краища на света. Тази година българските неделни училища зад граница ще отбележат 24 май онлайн.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
6
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Сродени с кого? С Русия, която си преписва аз буката ни и какво ли още не за свои?Той като се е сродил с Путин, да на въвлича държавата и народа в политическите си игри.
86
8
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Ани,сякаш ,любимия ти от банкя,е по-голяма слуга.
85
3
 
9
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Май ще влезе в пътя, ама мандата му мина в слугинаж на чужди интереси.Аз се опасявам да му окажа доверие втори път.
84
10
 
2
 
! Отговори
Тъпомер преди 3 години
Радев взе изборите в директен дуел,ако ББ излезе сега срещу него ще претърпи фиаско напук на платените рейтинги на разни сови и т.н.,не ви ли увират главите кой е баце та ревете за една доказана .утра.А и още тепърва предстои да излизат още пикантнти подробности за слънцето.
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 94Винаги обиден, сърдит, злобен............делтапланерист!
82
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много, много неприятен човек - излъчване, изказвания. Винаги обиден, сърдит, злобен. Винаги някой му е крив. Определено не става за политик. Хората се излъгаха да гласуват за него, както се подлъгаха по Симеон.
81
7
 
2
 
! Отговори
А къде е Радев? преди 3 години
Що за снимка към статията като президента Радев го няма на нея, а в средата е Корнелия Нинова. Пак гербаджийски журналистически номера. А до "Радев=бай Тошо" Президента Радев никога не е сричал, мънкал и т.н. Разбирам, че пишеш по опорна точка, но и тогава л'ъжата трябва да е с мярка.
80
3
 
2
 
! Отговори
Lindemann преди 3 години
Давайте минуси, сладур(и), че имат да ви дават пари на края на месеца. Колко поста заработихте тоя месец, а? УспЕхте ли да наспамите достатъчно много страници с copy-paste съобщенията, дето ви пратиха по мейл-че,а? После в България нямало пари. Има, и още как.
79
3
 
1
 
! Отговори
Lindemann преди 3 години
До Радев=бай ТошоАко Радев прилича на Бай Тошо, то Бойко е самият Бай Тошо :)
78
4
 
8
 
! Отговори
Радев=бай Тошо преди 3 години
Радев за жалост прилича на бай Тошо - срича, мънка, мрънка, чете трудно, няма ясна и собствена мисъл, не може да говори добре, използва кухи заучени фрази и произнася неправилно много думи. Жалко е, че не вървим напред, а се върнахме много, много назад
77
3
 
11
 
! Отговори
123 преди 3 години
комунист, дори да опита да каже нещо добро, вече е етикиран
76
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия около селянката някакви крадливи кoмyнизи ли са?
75
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не става от Радев. Ако беше на място, половината славянски свят, трябваше да го кани на тържества по слушай създателите на азбука за "славянските" народи. Ам се иска инициатива, активност, движение в определени среди. Нашия е гола вода в организационен план, никой не обедини. Насадиха му отбор консултанти на столетницата и не мръдна от локалното ниво на рупор, на вътрешно политически игри. А на този пост се иска друга активност...но не порасна. Страхлив се оказа и без въображение. Ф_атмак
74
4
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Най после е решил да ни обедини ... с тези от Бузлуджа и яз.Копринка ... !!!
73
5
 
11
 
! Отговори
До АЗ 81 преди 3 години
А на демократично избрания Румен Радев ти ли му брои бюлетините ?
72
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До америка1332002Гърците са били в баща си и са писали с финикийски букви,а ние сме имали собствена славянска азбука!
71
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харесвам президента Радев,след Плевньо,Радев е като национална звезда и бижу за България,добре се държи навсякъде по официални мероприя в България и извън нея,възпитан,образован,пилот,говори чужди езици,браво!Дано и следващия президент да е същия или подобен на него!
70
6
 
15
 
! Отговори
пенсионер от БСП преди 3 години
Добре ,че има празници за да разберем ,че имаме президент той тогва ни обединява ,иначе акъл дава и разединява .
69
19
 
4
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
какви ги плещи този ***? българите не са славяни-научно доказано. азбуката не е създадена от българи, а от гърци. харесва ни, не харесва ни. това са фактите.
68
3
 
12
 
! Отговори
АЗ преди 3 години
До РадевДемократично избрано дрън дрън !!! Да не си броил ти бюлетините ?!?