Антикорупционната комисия иска имущество за над 3 млрд. лв.

Крупни олигарси вече били в ареста, номенклатурата ги покровителствала
Обновена: 28 май 2020 10:34 | 28 май 2020 10:12, Камелия Цветанова
56

 Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Антикорупционната комисия, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, иска да отнеме имущество за над 3 милиарда лева.
 
През 2019 г. тя е приела 167 решения с цена на исковете в размер на 781 623 495, 92 лв. и с предложено за обезпечение имущество в размер на 641 426 462,97 лв.
 
Стойността на наложените обезпечителни мерки е в размер 512 731 905,09 лв. Това е записано в годишния доклад на Комисията, който депутатите приеха.
Още по темата
За сравнение през 2018 г. са приети 5 решения за внасяне на искове за налагане на обезпечителни мерки с цена 826 620,62 лв.
 
Представители на Комисията са участвали в 482 оперативно-издирвателни мероприятия на територията на цялата страна, във връзка с предотвратяване, разкриване и противодействие на нарушения и престъпления, свързани с прояви на корупция лица, заемащи висши публични длъжности.
 
Според Кристина Сидорова от БСП законът не работи и никъде не е отразен скандала "Терасагейт" с предшественика на Цацаров Пламен Георгиев, който се прости с поста си именно заради незаконната си тераса.
 
Спас Гърневски от ГЕРБ обаче посочи, че след влизането в сила на новия закон в арестите и затворите вече са крупни олигарси, които са били под крилото на комунистическата номенклатура и са спонсори на левицата.
 
Сотир Цацаров уточни, че реално докладът отразява дейността на предишния състав на Комисията, защото той застана начело на 20 декември 2019 г.
 
Според него обаче, ако законът бъде променен така както иска БСП и председателят се назначава не от парламента, а от президента, нищо няма да се промени.
 
"Отчетният доклад не е вестник, отчетният доклад не е информационен сайт, в доклада не присъства терасата на Пламен Георгиев, но в него не присъстват и апартаменти купени от представители на БСП", отговори той на критиките на Сидорова.
 
Според социалиста Милко Недялков в доклада на КПКОНПИ няма анализ и насоки за ефективно противодействие на корупцията.
 
"Никакъв страх нямам от този закон. Този закон е направен така, че да демонстрира дейност на българската държава по борбата с корупцията", отсече той.
 
Недялков смята, че в доклада няма анализ и насоки за ефективно противодействие на корупцията, каквото е целта на закона.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: Сотир ЦацаровКПКОНПИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
19
 
! Отговори
4 МЛРД САМО ТИКВАТА преди 3 години
е скътал в акции и офшорки. А ДОГАН и МАМИН ПРАСЧО....
7
2
 
17
 
! Отговори
:) преди 3 години
Отнема от неудобните на Властта. На Пеевски на Доган само ДАВА!
6
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кълбо от свински необработени черва представляват институциите в държавата ни.Богатия се оправя,бедния отива в "отвъдното".На ход у нас е истинската олигархия,положила основите си през годините 1992-93.Бог Да пази България!
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само приказки като им бутнат подкуп няколко милиона и забравят за милярдите трябва да си най големия балък да не ги вземеш
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И моя, ама той беше глупав.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ... коментара ми го изтриха
2
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комисия на комисията, пият кафета по цял ден ...Какво чакате бееее, разграбиха държавата
1
3
 
27
 
! Отговори
Вуте преди 3 години
Таа комисия бе напълно излишна - има си прокуратура, тя съществува на гърба на съда - там в съда им заработват заплатите...