Рекорден бюджет за отбрана, но парите похарчени за изтребителите

Предизвикателствата – тероризмът, миграцията, хибридните войни
38
Рекорден бюджет за отбрана, но парите похарчени за изтребителите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Цели 3 724,43 млн. лв., което представлява 3,14% от БВП за 2019 г. са разходите за отбрана. Голяма част от тях обаче са похарчени за купуването на новите изтребители за ВВС и не се решава основният проблем с липсата на интерес към длъжностите в армията.

Още по темата

За 8 бойни самолета от хазната отиват 2,1 млрд. лв., но в същото време останалите видове войски остават немодернизирани. Това става ясно от Доклада за състоянието на въоръжените сили на Министерството на отбраната, приет от парламента.

Според Симеон Симеонов от ДПС въпреки увеличението на разходите за отбрана през миналата година, не се компенсират натрупаните през последните 30 години дефицити.

„На 79% е окомплектова българската армия, като особено сериозен е проблемът на сухопътните войски и модернизацията е ключова в това отношение. Отделно 13,7% е окомплектоването на доброволния резерв“, посочи той.

Симеонов смята, че трябва да се вземат мерки труда на военнослужещите да стане конкурентоспособен на пазара на труда. Нужна била и позитивна медийна кампания за подобряване на имиджа в обществото на военнослужещите.

Според Валентин Николов от ГЕРБ за пръв път се отделя толкова голям процент от БВП за армията, но в същото време е, че балансът е нарушен и основните инвестиции отиват за ВВС.

В доклада е посочено, че МО продължава усилията си за създаване на условия за по-висока мотивация за набиране на военнослужещи.

Заплатите им са скочили средно с 10% за втора поредна година, вход е и информационната кампания „Бъди войник“.

През тази години възнагражденията в системата отново ще бъде увеличени с около 10%.

Акцент в доклада е и стратегическата среда на сигурност през миналата година, която се характеризираше с нарастваща непредсказуемост, сложност, динамика и устойчиво задълбочаване на дестабилизиращите процеси в глобален и регионален аспект.

Комбинираното използване на класически и хибридни инструменти доведе до все по-трудното идентифициране на произхода и обхвата на заплахите и рисковете.

Тероризмът, миграционните вълни, организираната престъпност, както и киберпрестъпността се запазиха сред главните предизвикателства пред националната и съюзната сигурност, пише още в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Баровеца-СФ преди 3 години
Винаги съм бил на мнение,че имаме нужда от модернизиране на армията и привличане на млади кадри в редиците и. Вместо толкова милиарда за самолети можеше да се обнови и направи наземна защита и навременното и задействане при нужда!
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закупуването на Ф-16 измива една част от простотиите на кабинета Борисов. Това е кракча с изключително значение за България. Дори си струва и комисионите по сделката. Бай бай Рашаааааааааааааааа.....
29
0
 
1
 
! Отговори
Професионалист преди 3 години
Платиха за F 16 с нашите пари, а самолетите ги няма. Ще дойдат ли някога или напротив. Да живее Бай ***!
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бате ГойкоМерси.Нямаме търпение да видим как двойка БЪЛГАРСКИ Ф-16 прихващат "заблудил се" блатен Су.
27
0
 
3
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"За 8 бойни самолета от хазната отиват 2,1 млрд. лв"На пичилившити чиститу!
26
6
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Руските подгъзници пак са оревали форумите :)))))))))))))))))
25
4
 
4
 
! Отговори
fermera преди 3 години
Всичко в БА се върти около вземането на заплати и ако може и нещо друго да капне.Миналия месец си гласуваха още 3 години оставане на служба на 2000 човека като ще получават и заплата и пенсия.Само НОИ ощетяват с 25 милиона.Платиха за голи самолети без ракети Маверик и Харпун,а сега ще ни пробутат и американски радари който после ще се окажат съвместими само с бутикови Патриот.А Европа има SAMP-T.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чифте таралясници на гол 3aдниk.Да няправя густо на началника, а народа кучета го яли, мисли селянина от Б.
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринаТам е било винаги "военна зона" поради близостта на границата с България. Също така, със тия самолети при всички случаи сме по-добре отколкото БЕЗ тях. На последно място идва това, че сме в НАТО, което означава, че Турция ще има ГОЛЕМИ проблеми ако се опита дори (на практика е невъзможно).
22
1
 
7
 
! Отговори
Българина преди 3 години
И с какво помогна този бюджет на обявената от турция военна зона? Когато вземат част от България никой няма са слуша обясненията на властта, ще има бесене наред на всички предатели
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До селтакТи пък! Те през 45та Рашките ни продадоха Комунизма като ни обещаха, че ще е готов до 80та година, ти за някакви 3-4 години за самолети си се притеснил.
20
9
 
7
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
Като чуят за Ф-16 руските *** ги втриса:) Трудно се преглъща факта, че този самолет е свалил над 100 руски железа без нито една загуба:))))))))
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 13Ауууу, ето още един тактик от генералния щаб, който случайно е видял темата и е решил да ограмоти останалите. Да се чуди човек как се управляваха полетите на кацащите на българска територия Ф-16 и Ф-35 (многократно и за различни цели, включително демонстрационни).
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20Kakto показва практиката израелците редовно си разбомбват С 300 с Ф-16 :)
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12КАжи за "специалното" гориво, което може да бъде произведено само от американски шисти ..... мекекекеке
16
1
 
12
 
! Отговори
селтак преди 3 години
Като отида на магазина ,давам пари и получавам стока ,а тук дават милиарди а стоката ще дойде след 3-4 год . ,но до тогава може да станем пет пъти руска губерния , и да питам-за какво са дадени парите !
15
1
 
15
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
Важното е ,че чичо Бойко раздава милиади подаръци на дядо Тръмп за 50 годишни фърчила а за трайно безработните от десетки години и пенсионери един голям .... дори и кредит не може да вземат ако нямат стаж последната година като дойда аз ще се променят нещата :))))
14
1
 
6
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 3 години
При чичо ви Бойко милиарди подарък за дядо ви Тръмп при мене милиарди раздадени на трайно безработни и пенсионери :))))
13
0
 
7
 
! Отговори
2050 преди 3 години
На гол тумбак, чифте пищови!
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приоритет за България трябва да бъде социално-икономическото развитие, а не отбраната.... Това е престъпление.