Европа ще се възстанови, ако всички страни го направят

И все пак разговорът за парите в ЕС е много сложен
Обновена: 29 май 2020 22:20 | 29 май 2020 22:17, Камелия Цветанова
23

България ще има достъп до 15 млрд. евро по новия спасителен пакет на ЕК. Ефективен ли ще е новият фонд за възстановяване на икономиката?

"Информацията е абсолютно официална, това е предложението на ЕК. Първата реакция дойде от Будапеща, където Орбан каза, че не е съгласен. Искам България да има позиция - дали да е на страната на Макрон, Санчез, който казват, че трябва да има грантове, или сме на страната на "пестеливата четворка", според която трябва да има заеми", каза в студиото на "Денят ON AIR" евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк.

Според него разговорът за парите в ЕС е много сложен.

"ЕК е притисната от сроковете, тъй като идеята е от началото на 2021 г. европейската икономика вече да разполага с тези средства. Има друга възможност, според която тези средства могат да се използват и в края на тази година, ако се направи актуализация на бюджета", коментира Кючюк.


Той добави, че възстановяването на европейската икономика не може да се случи по старите модели.

"ЕС си постави амбициозната цел възстановяването на икономиката да е повсеместно и за всички 27 държави. Европа няма да се възстанови, ако всички страни в нея не се възстановят. Европа направи в рамките на тази криза това, което можеше да бъде направено", подчерта евродепутатът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Един от важните елементи в стратегията на възстановяването на ЕС бил нуждата от координирана фармацевтична и здравна политика. "Това е безспорният урок от кризата", категоричен бе Кючюк

"Всяка страна ще има право на мнение по собственото си предложение и по тези на другите страни членки. Критериите ще са няколко. Европа има нужда от ново възстановяване и това минава през "зелената" сделка, тя предполага нов икономически модел и ще влезе във всяка сфера на живот. България трябва радикално да наваксва, трябва ни пробив в развитието", отбеляза Илхан Кючюк.

Той обясни, че гражданите на ЕС харесват европейския проект, но не и в този вид, като това станало ясно след изборите миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: ЕСекпарикоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Тоз мъж вече си прави сметки и проекти за милиардите които ще бъдат отпуснати от Брюксел,а не че се е заинтересувал за ЕС ,ЩОТО Той не казва нищо конкретно ,а само бла-бла-бла.. .Кючюк гледа в преспектива и иска грантове ,а не заеми ...още един решил да забогатее още на "соц помощите " от Брюксел.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как Европа ще се изправи срещу Китай ,ще отхвърли тежката зависимост от САЩ с деградиралите си общества упоени с неолиберални ,,ценности''? , Нашето е чудесен пример !
19
2
 
2
 
! Отговори
нали преди 3 години
До Анонимен 17не си представяш , че след 15-20 години все още ще е необходима същият брой работна ръка ?? то и сега има заводи с по 10 човека персонал. неминуемо производствата ще се автоматизират и нуждата от работници ще намалява особено за високотехнологичните производства.това ще е добре за ес защото тан раздеамостта намалява и няма да е нужно дъжавата да се грижи да създава работни места(но за китай това не е така имаче недоволство). но вината за умората е на родителите обгрижващи децата
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До викащ китайОтпуска заеми на частни фирми, а в ЕС се субсидират частни фирми от държавния бюджет - пример - Ломбардия, ако вярваме на новините. Но дори и ако по това Китай и ЕС си приличат, се различават коренно по ресурсите, с които разполагат и по приоритетите. И по отношението към хората - в Китай човекът е нищо, обществото - всичко. Такава е и азиатската психология по принцип. И се оказва сериозно предимство, когато става дума за напредък на държавата като цяло.
17
1
 
2
 
! Отговори
забравяш преди 3 години
До Анонимен 16че преди англия е била господаря на америка но накрая американците са осъзнали , че трябва заедно да премахнат тази зависимост. стига европейците да осъзнаят и да загърбят националният си егоизъм ес може да бъде достоен конкурент на америка и китай . както се казва неволята учи...дано не го научим урока прекаленно късно
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До стига да искаИ с какви ресурси ЕС ще спре Китай? В Европа хората дори са отвикнали да работят - внасят работна ръка откъдето могат. Просто цивилизацията се е изхабила, а в обществото се е натрупала умора. Няма да е първата цивилизация, завършила по този начин - превзета от "варвари".
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС - съюз на орел ,рак и щука ,който винаги ще изпълнява всичко което му нареди господаря т.е САЩ и всякакви приказки за европейско ,,единство'' ,европейски ,,дом '', европейска ,,политика'',демокрация са глупости предназначени за наивници и предубедени хора с промити мозъци.
14
2
 
2
 
! Отговори
викащ китай преди 3 години
До Анонимен14 не защитава частните фирми...и защо тогава така застана зад хауей когато е ясно , че америка има право за некоректното им поведение и дори китай отпуска ДЪРЖАВНИ заеми на частни фирми...на геели които купиха волво,лотус и т.н ?? часната фирма ясно е , че трябва да бъде принудена да действа отговорно (защо мислиш тогава има закони които карат хората да действат спазвайки интересите на останалите) а не само да печели(например забрана на офшорни сметки и различни данъци в различните)
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До стига да искаНе можеш да накараш частните фирми да не се интересуват от печалбата без принуда. А освен това, ЕС дори прекалено защитава частните фирми. Държавата е тази, която трябва да защитава обществения интерес. Това е разликата между Китай и ЕС. Нито защитавам Китай, нито искам да сме като тях. Просто констатирам факта - китайският модел е с предимство в съвременната ситуация.
12
3
 
4
 
! Отговори
стига да иска преди 3 години
До Анонимен 12 ес може спокойно да спре китай но трябва да се промени.първо трябва да действа като федерация и да загърби тесните национални интереси на държавите. после да ограничи вноса от китай и да не се изнасят производства извън ес.да започне ес да защитава и помага на частните фирми които от своя страна да започнат да се интересуват не само от печалбата а и от интересите на ес като субект.в китай няма свобода и това винаги ще стресира иновациите и креативните хора
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1В Европа много пестят. При това в бюджетната сфера - включително образование, наука и медицина. Освен това интересът на частниците от една страна, и "свободите" на гражданите са по-важни от обществената полза и целесъобразност. Затова няма как ЕС да се конкурира с Китай - политическата и социалната система и системата от ценности е различна. Не е по силите на Европа да спре "настъпващата китайска инвазия".
10
1
 
3
 
! Отговори
сътрудничество преди 3 години
До 9 може да има само между субекти които гледат на другите като субекти имащи равни права !! америка гледа на останалите като васали и си ползволява да ги командва поставяйки своите интереси ВИНАГИ на първо място, ес и останалите не могат да си сътрудничат с америка която иска слаба и подчиняваща се еевропа а не конкуент
9
4
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До българинЩо се отнася до обединена Европа: Европа има глобални предизвикателства, за които се НАЛАГА да се "обединява". До каква степен е въпрос на дискусия, но че това се НАЛАГА е факт. Ако си мислите, че Европа може да се бори срещу настъпващата китайска инвазия като отделни държави, сте много заблудени. По неясни причини на някои им се иска да бъдем погълнати от китайците, но за тези, които не искаме е ясно, че Европа е задължителен проект.
8
8
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До българинТакива като вас явно не разбират, че Европа и САЩ (но под тази шапка могат да се сложат още Канада, Австралия, и дори Япония) ИМАТ общи интереси, и те се наричат "демокрация". Такива политически системи са естествени съюзници, тъй че няма нищо ненормално в това да имат тясно сътрудничество. Това не означава, че нямат и различия как да се реализира типа демокрация на различните места.
7
1
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
До Леле до българин 3явно не ти стигат Дипломата не означава знание Типичен пример лъчезар иванов или по известен като Лъчо Мозъка
6
4
 
2
 
! Отговори
Инфо!! преди 3 години
Това е еднократна помощ и няма да бъде врщана при каквито и да било обстоятелства Да за всички пострадали от Corona Virusa !!!Парите са без лихви и връщания !!!!Това е окончателното решение на Евро Комисията !!!
5
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
какъ са му грейнали очичките на тоя депесар,15 милиарда още...верно ли бе...такова лапане ще падне,ЕС обслужва и финансира мафиотски структури...от наивност и слабост...от некомпетентност но е факт,диктаторски режими в източна европа също,за съжаление настоящите политици превърнаха идеята за общ Дом на Европейските Народи в обикновен грабеж...ЕС се управлява от некомпетентни,недалновидни,зависими и алчни "политици",убиващи идеята на създателите на ЕС
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието е пълна безмислица.Каква неграмотност само.
3
10
 
1
 
! Отговори
Леле до “българин” преди 3 години
Понеже не ми стигат двете висши, моля споделете конкретни примери как точно ЕС работи за Американските интереси!? Според мен дори руски не четете, само български в сайтовете на боленчо... напротив има огромен разрив между САЩ и ЕС и то точно защото ЕС защитава правата на Европа. Включае Вашите - не пожарникаря със соц минало, а Европа обясни на Щатите , че ще имат проблеми , ако не приемат българите (например, щото имаше още една нация) да пътуват до там без визи. Пишете си по инерция, збогом
2
9
 
1
 
! Отговори
Леле до “българин” преди 3 години
Според мен си руснак. Най-ясен пример колко е куца теорията ти е разликата между Източна и Западна Германия. А ти си лелей за трабантчета и москвичи- останалите искаме да се изметете и да си направим живота НОРМАЛЕН . Това, че псевдолиберализма спомага да подразните сериозна част от хората със средно IQ, не означава , че леем сълзи по Йосиф Кобзон и всичката красота, за която някои се сещаме. Твърдението ти е безумно и нелогично + смесваш всичко :) поздрави, иначе лол дерзайте