Борисов обяви мащабна работа по Хемус, чака сръбски туристи

Премиерът и сръбският президент с работен обяд във Велико Търново
115

Снимка: МС

Работа в двете посоки по магистрала "Хемус" започва от 10 юни, обяви пред журналисти във Велико Търново премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят е в града заедно с президента на Сърбия Александър Вучич, с когото заедно посетиха и саркофага на Св. Сава, който се намира в двора на църквата "Св. 40 мъченици".

Борисов заяви, че след като автомагистрала "Хемус" е готова туристите от западната ни съседка ще преминават през Велико Търново на път за Черноморието.

Още по темата
"Когато хората тръгнат от Белград към Варна на море със сигурност ще спрат в Търново, за да се поклонят на Св. Сава, и обратното. Важно е за двата народа да пазят връзката си. Важно е за сръбския народ да знае, че тук е починал един от техните светци", посочи Борисов, цитиран от "Фокус".

"Минали сме през много глупости, били сме се, трепали сме се, изклали сме се, надали някой е останал доволен и от двете държави. Затова днес работим заедно - правим газопроводи, магистрали, жп линии, инвестиции и това ще доведе повече туристи", каза още премиерът.

Историята ни показва, че в условията на мир има просперитет, допълни Борисов.

От своя страна Александър Вучич посочи, че светецът е една от най-важните личности в историята на неговата страна – човекът създал самостоятелната сръбска православна църква през 1219 година. Освен това Вучич обеща и да работи популяризиране на поклоническия туризъм и за привличането на повече сърби, които да гостуват у нас.

Борисов и Вучич поднесоха цветя и на гроба на цар Калоян, който също се намира в църквата. По-късно двамата проведоха и работен обяд в старата столица. По време на него Борисов и Вучич изразиха удовлетворение, че динамиката на отношенията между България и Сърбия е на необходимото ниво, дори и в условията на епидемия от COVID-19.

Българският премиер отбеляза мобилизацията на страната ни в борбата срещу коронавируса, както и значението на солидарността и взаимопомощта между държавите в условията на пандемия. Той акцентира върху бързата реорганизация в българското производство, така че то да започне изработката на защитни средства за борещите се на първа линия срещу заразата.

Борисов изтъкна и значението на туристическия сезон и обмена на туристи със Сърбия. Премиерът отбеляза, че страната ни ще стартира летния сезон при спазване на здравните изисквания и посочи, че от днес се премахва задължителната 14-дневна карантина за пътници от повечето страни от Европейския съюз, както и за други държави, включително Сърбия. „Гостите от Сърбия са добре дошли да посетят нашето море и планини“, заяви  Борисов.
 
В рамките на работния обяд премиерът Бойко Борисов изтъкна, че България винаги е изразявала принципна подкрепа за европейския път на Сърбия. Като потвърждение на тази политика, в последните четири години страната ни е предоставила безвъзмездна финансова подкрепа по програмата Официална помощ за развитие от 2,5 милиона лева, като ще продължи да го прави и в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
17
 
19
 
! Отговори
мак преди 3 години
Нищо друго освен магистрали не се прави. А как се хвалеше преди време, че чуждите инвеститори едва ли не се избиват, за да инвестират на територията Му. Завод до завод щяха да строят.
35
16
 
14
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Имаме ли главен прокурор който да си свърши работата и арестува Борисов
34
16
 
3
 
! Отговори
FASHT CIVIL WAR преди 3 години
КОМУНИСТ И МИЛИЦИОНЕР СЕ УБИВА САМО СЕМЕЙНО, НЕ ПО ЕДИНИЧНО ! АКО СИ БЪЛГАРИН: НЕ РАБОТИ. НЕ ГЛАСУВАЙ. НЕ ПЛАЩАЙ ДАНЪЦИ. ВЛАСТТА Е НЕЗАКОННА ОТ 76 ГОДИНИ. ДЪРЖАВАТА НЕ Е БЪЛГАРСКА ОТ 650 ГОДИНИ. ДА СЕ ЛИКВИДИРА ! Склавяните и Юдохазарите са ТОР за Земите Български Арийски. Цялата Земя от Москва до Казан, от Киев до Атина и от Солун до Будапеща е Българска. Ние Наследниците на Императорския Род Дуло ще Ликвидираме Този 142 Годишен Руско-Турски *** и Възстановим Българската Държава ! КАЗАХ ! bulgarya.ga
33
15
 
4
 
! Отговори
емотикона ПОВЪРНЯ преди 3 години
КОМУНИСТ И МИЛИЦИОНЕР СЕ УБИВА САМО СЕМЕЙНО, НЕ ПО ЕДИНИЧНО ! АКО СИ БЪЛГАРИН: НЕ РАБОТИ. НЕ ГЛАСУВАЙ. НЕ ПЛАЩАЙ ДАНЪЦИ. ВЛАСТТА Е НЕЗАКОННА ОТ 76 ГОДИНИ. ДЪРЖАВАТА НЕ Е БЪЛГАРСКА ОТ 650 ГОДИНИ. ДА СЕ ЛИКВИДИРА ! Склавяните и Юдохазарите са ТОР за Земите Български Арийски.
32
17
 
3
 
! Отговори
FASHT CIVIL WAR преди 3 години
Ние Наследниците на Императорския Род Дуло ще Ликвидираме Този 142 Годишен Руско-Турски *** и Възстановим Българската Държава ! КАЗАХ ! bulgarya.ga
31
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбоман си е Бойко и това е. Нормално за бивша мутра - почитател на турбо фолка.
30
8
 
11
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Сръбски туристи ?!Поръчват бутилка вино за 8 човека в ресторант на брега.Тези дето си вземат от топла витрина мезета, бира купуватат също с пластмасови чаши,сядат на пейка край морето - разбирам ги.Поне не се правят на голяма работа !
29
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какви туристи от Сърбия бре ахмак, там има близо 12 хиляди болни, нормален ли си ?
28
16
 
4
 
! Отговори
BANHALQNSKI PAMPERS преди 3 години
КОМУНИСТ И МИЛИЦИОНЕР СЕ УБИВА САМО СЕМЕЙНО, НЕ ПО ЕДИНИЧНО ! АКО СИ БЪЛГАРИН: НЕ РАБОТИ. НЕ ГЛАСУВАЙ. НЕ ПЛАЩАЙ ДАНЪЦИ. ВЛАСТТА Е НЕЗАКОННА ОТ 76 ГОДИНИ. ДЪРЖАВАТА НЕ Е БЪЛГАРСКА ОТ 650 ГОДИНИ. ДА СЕ ЛИКВИДИРА ! Склавяните и Юдохазарите са ТОР за Земите Български Арийски.
27
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Минали сме през много глупости, били сме се, трепали сме се, изклали сме се, надали някой е останал доволен и от двете държави"Сърбите надали имат основания да са недоволни. Завладели са половин България - Поморавието, Тимошко, Западните покрайнини, Македония.
26
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин прати Вучинич да го сплаши ,че не строи тръбата, той ПР си праи и селфита!
25
15
 
16
 
! Отговори
тази обиколка преди 3 години
Тази обиколка е (поредната) отчаяна ПР акция на Борисов - този път договерна с Вучич ,който в момента среща силна съпротива от опозицията. И скалъпена набързо от двамата ,всеки надявайки се ,че международният привкус ще му донесе престижБорисов идеално знае ,че нестихващата поредица скандали му се отразява зле - Гинка, вноса на 'вторични суровини', водата в Перник, вилата в БарЦелона ..и сега за капак излязоха още от кирливите ризи на ГорановБорисов е притиснат ,озлобен и временно опасен
24
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
niama sa plashite...vie si gi pitaite...Toi i nachalnika otgore gleda...moje da zabavia, ama ne zabravia...
23
13
 
14
 
! Отговори
Али Баба преди 3 години
Васил Божков -черепа пак разката с факти и документи мутрата -*** и мафиотското му корумпирано правителство.
22
12
 
8
 
! Отговори
чекай, чекай преди 3 години
Тия сръбски туристи ще са като ония германски и английски дето ги чакат по черноморието.Нещо като извънземните - всеки е чувал за тях, ама никой не ги е виждал.Дано не му се изчака чакалото на човека, малко жал ми става.
21
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
kolko gradusa e morskata voda v Burgas, to tam ot Neftohima i mazuta moje da e stanalo po-toplichko morenceto?Goranov okapa li si decata gratis v black morenceto, ami vnucite na diadoto Boicho omazaha li se s pomoriiska luga, tia mnogo polezna bila za zdraveto zaedno s slancho, hem i onaz debelanka da filmira za mama Mecanka dobre okalianata osolena sofiiska delegacia?!
20
9
 
10
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Прав си, лека му пръст на Милен Цветков - той задаваше неудобни въпроси на Борисов. Другарят Коритаров също се осмели да унижи премиерът слънце в едно предаване навремето. И май толкова... не се сещам за други ***.
19
7
 
10
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Две от ханъмите на Велинградския Али Баба гният вече от месец в кауша заради него:):):)Той ми пуска комикси у фейса:):):):)
18
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
tova za fiskalna eu solidarnost e mnogo krasiva idea, Frau Merkel...ama po-nujna e garajna eu solidarnost...za kakvo sa im na rimlianite, iberiicite, alemanite i galite tolkova mnooogo cars, traks da zalejavat, slanchasvat i rajdiasvat v eu garajite im?! eto po bg poleta ima miasto za oste traktori, redoseialki, torovi mashini, kombaini...daje i tunelcheta sme im skroili...da ne tsapat asfalta s mist...
17
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
16 коментара под статия за Бойко за 22 минути?Явно позитанци вече са останали без пукната пара,хахаха.А какви времена бяха-над стотина коментара за това време и над 50 плюса през VPN...