Борисов обяви мащабна работа по Хемус, чака сръбски туристи

Премиерът и сръбският президент с работен обяд във Велико Търново
115

Снимка: МС

Виж други галерии »

Работа в двете посоки по магистрала "Хемус" започва от 10 юни, обяви пред журналисти във Велико Търново премиерът Бойко Борисов.

Министър-председателят е в града заедно с президента на Сърбия Александър Вучич, с когото заедно посетиха и саркофага на Св. Сава, който се намира в двора на църквата "Св. 40 мъченици".

Борисов заяви, че след като автомагистрала "Хемус" е готова туристите от западната ни съседка ще преминават през Велико Търново на път за Черноморието.

Още по темата
"Когато хората тръгнат от Белград към Варна на море със сигурност ще спрат в Търново, за да се поклонят на Св. Сава, и обратното. Важно е за двата народа да пазят връзката си. Важно е за сръбския народ да знае, че тук е починал един от техните светци", посочи Борисов, цитиран от "Фокус".

"Минали сме през много глупости, били сме се, трепали сме се, изклали сме се, надали някой е останал доволен и от двете държави. Затова днес работим заедно - правим газопроводи, магистрали, жп линии, инвестиции и това ще доведе повече туристи", каза още премиерът.

Историята ни показва, че в условията на мир има просперитет, допълни Борисов.

От своя страна Александър Вучич посочи, че светецът е една от най-важните личности в историята на неговата страна – човекът създал самостоятелната сръбска православна църква през 1219 година. Освен това Вучич обеща и да работи популяризиране на поклоническия туризъм и за привличането на повече сърби, които да гостуват у нас.

Борисов и Вучич поднесоха цветя и на гроба на цар Калоян, който също се намира в църквата. По-късно двамата проведоха и работен обяд в старата столица. По време на него Борисов и Вучич изразиха удовлетворение, че динамиката на отношенията между България и Сърбия е на необходимото ниво, дори и в условията на епидемия от COVID-19.

Българският премиер отбеляза мобилизацията на страната ни в борбата срещу коронавируса, както и значението на солидарността и взаимопомощта между държавите в условията на пандемия. Той акцентира върху бързата реорганизация в българското производство, така че то да започне изработката на защитни средства за борещите се на първа линия срещу заразата.

Борисов изтъкна и значението на туристическия сезон и обмена на туристи със Сърбия. Премиерът отбеляза, че страната ни ще стартира летния сезон при спазване на здравните изисквания и посочи, че от днес се премахва задължителната 14-дневна карантина за пътници от повечето страни от Европейския съюз, както и за други държави, включително Сърбия. „Гостите от Сърбия са добре дошли да посетят нашето море и планини“, заяви  Борисов.
 
В рамките на работния обяд премиерът Бойко Борисов изтъкна, че България винаги е изразявала принципна подкрепа за европейския път на Сърбия. Като потвърждение на тази политика, в последните четири години страната ни е предоставила безвъзмездна финансова подкрепа по програмата Официална помощ за развитие от 2,5 милиона лева, като ще продължи да го прави и в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов водил Вучич на обяд в Търново с какво го храни със сръбска скара ли ,защото нашите ходят да си купуват месо от Сърбия понеже ние си унищожихме животновъдството с Борисов и проф.Кантарджиев -тоя дето му изпълнява поръчките за африканската чума по свинете -внесете сръбско е това е лозунгът на Борисов
95
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сърби не очаквайте тук особено ако имат впредвид че ще помогнат за бълг-туризъм-сърбин на българин не помага -не знам какво си мисли Б.Б че е велик това го знаем че мисли ама трябва и друга мисъл -няма да привлече сърби у нас в това бъдете сигурни -те не ни понасят мразят ни и няма за какво да ни обичат съдейки по исторически документи -на тях мин.председателя не ги е чел няма такова познание
94
0
 
2
 
! Отговори
СКОРПИОН ! преди 3 години
До ДДРОнег 85 ! Такива епитети , като теб, май не трябва да ги допущат изобщо в сайта.Научи се да пишеш смислена политика, а не да плюеш простотии. Как да се обясни на такива сополанковци като теб. Злобата те е умопомрачила. Ходиш като *** от сайт на сайт и си мислиш ,че правиш нещо умно. Такива като теб, ще ни учат на политика с плюене, а не виждат жълтото около устата си. Време е, всички сайтове да забранят нецензурните думи. Да се пише човешки !!!
93
0
 
2
 
! Отговори
СКОРПИОН ! преди 3 години
До Анонимен 94! Споко "брато", не се врати мног ,по-леко ще се плъзга! Не се коси "брата", апни си от наденицата, що си се смръщил! То се знае кои са бандитите простаци, или може би си забравил, ще ти припомня " брато" , плъховете, червените плъхове "брато" и те не са от Банкя, те са от голямото добро утро ! "Брато, и ти си от червените плъхове! Не се соси ,"брато" ке ти мине , кети мине !!!
92
1
 
4
 
! Отговори
Али Баба преди 3 години
Господин 20%
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам питане към палчето надоло в коментар 92: - ти в коя кошара пасеш и преживяш, че не си съгласен с истината която е изложена, или ти е угодно да стоиш наведен пред един самозабравил се червен бандит-про'стак от Банкя ?
90
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера какво лошо има в истината, че така упорито я крият тези *** от Днес.бг ? Не е ли лай'няна водата във Варна, из Албена и Кранево не мърсуват ли мутри от Варна, в Тюленово не заловиха ли строеж на забранено место до морето и т.н. ? Не сте ли *** вие от Днес.бг., или сте юрдечки ?
89
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха ха изтриха ми отговора за истината на северното ни черноморие ! Живеете в една страхотна цензура и диктатура в България, чудя се как живеете под диктат, червена "демокрация" и без свобода на словото, вие не можете да се сравните дори и със Сиера Леоне !
88
3
 
3
 
! Отговори
Makedon преди 3 години
Bravo be... Vreme e da se proglaisi za...... Car Bojko 1 Balkanski
87
3
 
7
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До АнонименПринципно Ви подкрепям, особено в епитетите към вожда боко!!!Но Ви твърдя със сигурност, че в България все още има немалко плажове, които са прекрасни , но са по Северното Черноморие. Всяко лято ходя поне поне по 5-6 пъти през уикендите ! Там не съм забелязал нито мутри, нито пияни туристи.
86
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Албанците вече имат по-добри плажове от нас, да не говорим за прекрасното крайбрежие на Хърватия ! Ще идват сърби у нас, но само в тъ'пите мисли на тъ'пият ни пожарникар, а и кой иска да бъде рекетиран от мутри когато е на почивка ? В България отдавна пристигат само наркомани и пиянки, престъпници и побойници ! България е червена държава с тоталитарно управление и култ към личността на Вожда, върбахме се в развитият социализъм от времето на Тошо и потъваме бързо както ни приляга само на нас !
85
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
др.борисов,малко закъсня,сръбските турести,вчера минаха пеша за черноморието.
84
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-после забелязвам, че този сайт на цензурата си ЗАМИНАВА ! Чао бушмени, чао *** !
83
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има да чака.
82
4
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До ДДРОнегО, журн-а-л-я-та пазят вожда боко, цензурират думата т-и-к-в-о-ч ???!!!А може и мен ПАК да ме баннат !!!Свобода на словото, но не и в мутроландия !!!
81
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам колко може да му преработи мозъка и какво е запомнил или какво е чел но сърбите не ни обичат т.е обичат ни наравно с гърците -и двете нации са ни клали така както и турчин не го е правил --Сърбите ще отидат в Гърция ако дойдат до магистралата му то ще е само да пуснат една вода и ще се върнат удовлетворени
80
3
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Отново тъпо изказване от *** !!!Веднага му повярвах, че сърбите няма да ходят в Хърватия, ами ще дойдат на Черно море !!!
79
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Б. БЪЛГАРОУБИЕЦБАНКЯНСКИЯ *** ДОКАРА БГ ДО ПОСЛЕДНО МЯСТОПО РАЖДАЕМОСТ МЕЖДУ ВСИЧКИТЕ 230 ДЪРЖАВИ В СВЕТАКолкото е истина това, което си написал, толкова да е здрав пРезидента!
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той Бойко чака сръбски туристи, но на сърбите тук им е скъпо, защото техните заплати са дори по-ниски от нашите.
77
2
 
12
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 години
По скоро ще има Български туристи в Сърбия, не обратното!