Глобиха с 10 000 лв. главния архитект на Шабла за конфликт на интереси

КПКОНПИ реши: Татяна Нейкова е работила в полза на сина си
Обновена: 1 юни 2020 17:19 | 1 юни 2020 17:15, Анисия Иванова
16
Глобиха с 10 000 лв. главния архитект на Шабла за конфликт на интереси
Снимка: КПКОНПИ

Главният архитект на Община Шабла Татяна Нейкова е упражнила служебните си правомощия в интерес на своя син и е влязла в конфликт на интереси, съобщиха от Антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

В началото на тази година в публичното пространство на две места се появява информация по темата - материал под заглавие „Има ли незаконно строителство край брега на Тюленово?“ и публикация във Facebook страницата на Асоциацията на парковете в България.

Това е повод да се сезира Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и образуване по сигнал на производство за конфликт на интереси.

Предмет на проверка в конкретния случай са твърденията, че Татяна Нейкова, главен архитект на Община Шабла, е презаверила издадено разрешение на строеж на жилищна сграда, находяща се на самия бряг в с. Тюленово, в полза на своя син – собственик на имота.

След събиране на множество доказателства е установено, че Татяна Нейкова е назначена за главен архитект на Община Шабла през 2008 г., като заема тази длъжност и понастоящем. През 2013 г. от нея е издадено разрешение за строеж на двуетажна жилищна сграда в с. Тюленово, с разгърната застроена площ от 173,80 кв. м и застроена площ на подземен етаж от 114,40 кв. м.

През 2016 г. собственикът на имота, на чието име е било издадено посоченото разрешение за строеж, продал същия на Иван Нейков, син на Татяна Нейкова.

На 2 януари 2019 г., след съответна молба, още същия ден главният архитект на община Шабла презаверила издаденото през 2013 г. разрешение за строеж, вече с титуляр нейния син, по отношение на срока на завършване на строителството.

На 26 август 2019 г. Нейкова допълнила разрешението за строеж, съгласно представен от сина й проект за промяна на инвестиционните намерения, като общо разгърната застроена площ на сградата е променена /увеличена/ на 313 кв. м., вместо първоначалните параметри.

На заседание на КПКОНПИ на 29 април 2020 г. Татяна Нейкова бе изслушана. Според нея, като главен архитект тя е действала в условията на обвързана компетентност /длъжна е била да презавери, а след това и да допълни разрешението за строеж/, при така подадените искания от собственика на имота, независимо, че той е нейн син. Според Нейкова, отвод по заявленията от сина й не е бил възможен, тъй като в общината не работи друго лице с проектантска правоспособност.

Тези доводи не бяха приети от КПКОНПИ. С свое решение Комисията установи конфликт на интереси по отношение на Татяна Нейкова, като прие, че на 02.01.2019 г. и на 26.08.2019 г. тя е упражнила правомощия като главен архитект в частен интерес – в интерес на своя син. С решението й е наложена глоба в общ размер на 10 000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 3 години
Дисциплинарно уволнение !
11
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 3 години
Ще бутнат ли строежа !? Другото е ала- бала !
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да попитам и аз, къде са ви новините за Божков? Днес каза, че 20% от спестените данъци по линия на хазарта са отивали у премиера и сие. Можехте поне да го отбележите, както правите с клюките за депресията на Селена Гомез. Не че ви се бъркам в работите, но сте по-скоро долна печелбарска схема, отколкото медия. Жалко за хората, които идват на работа при вас с надеждата да израснат като журналисти.
9
0
 
6
 
! Отговори
Патилан преди 3 години
Де да беше само тази архитектка ! Много от главните архитекти са с двата крака в далаверите с разрешителните за строеж. Другарката - архитектка Бучуковска на Русенската община може да ви преподава уроци по тези предмети !!!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ? Комисионната е голяма )
7
0
 
6
 
! Отговори
само питам преди 3 години
А незаконният барфак кога ще го сринат м?
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахаха-другарката архитект тези пари ги вади до обедната почивка бе!!Това е направо смешна история!А други последствия ще има ли?За злоупотреба със служебно положение нещо?Или не?За Един прЕател питам щото?
5
8
 
5
 
! Отговори
бай брадър преди 3 години
Е добре де, да подаде оставка щото сина и искал да строи къща ли? Ако не е нарушила закона с увеличената площ и т.н. какво точно нередно е направила? Да не говорим за като гледам става въпрос за 20-на м2 корекция. WTF?
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
глобили са другарката с месечните и джобни пари за закуска, задругата в стоителната мафия не си поплюва.
3
0
 
8
 
! Отговори
G преди 3 години
В район Витоша положението е много по-сериозно.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А отнеха ли на сина й каквото там му е дала? Това е големият въпрос.
1
1
 
16
 
! Отговори
И аз искам преди 3 години
Олелее милата. Как ще ги събере горката тези пари. Това е цяла една глоба за неспазване на карантината. На тази сграда само дограмата е повече.