Румен Радев: Културата не трябва да е остатъчен елемент на бюджета

Президентът заяви, че трябва да се покаже, че държим на дейците в условията на криза
3 юни 2020 18:10, Нели Христова
27
Румен Радев: Културата не трябва да е остатъчен елемент на бюджета

Културните дейци имат огромно значение за националната идентичност и духовността и държавата трябва да покаже, че държи на тях в условията на криза. Това заяви президентът Румен Радев, който се срещна днес на „Дондуков“ 2 с творците и общественици Даниела Кузманова и Венцислав Мицов. Двамата са автори на Петицията за спешна финансова помощ на свободния културен сектор в България, подкрепена от над 2300 души. Президентската институция е първата, откликнала на призива за спешна помощ на независимите дейци на културата.
 
Културата не трябва да е остатъчен елемент на държавния бюджет, а да отразява разбирането на институциите за нуждата от нейното опазване и развитие, подчерта още Румен Радев. Държавният глава нееднократно е призовавал и за баланс между инвестициите в инфраструктура и в развитието на човешкия капитал, особено в областта на образованието, науката и културата. Обща бе оценката, че държавната политика към сектора на културата следва да се основава на дългосрочна стратегия за неговото развитие.
 
Държавният глава припомни, че от самото начало на кризата е апелирал здравните мерки да бъдат съпътствани и от пакет от социални и икономически мерки, както и за своевременна безвъзмездна помощ за най-засегнатите. Това включва и всички самонаети, косвено засегнати от кризата, които остават извън обявените социални мерки, сред които са и свободните дейци на културата.
 
Обявените от Министерството на културата мерки в подкрепа на засегнатите от кризата независими творци са недостатъчни и обхващат само малка част от реално нуждаещите се от помощ, подчертаха Даниела Кузманова и Венцислав Мицов. Обещаната месечна подкрепа от 720 лева по програмата на Национален фонд „Култура“ е достъпна само за творци с месечен доход до 1000 лева, което е ограничило кандидатствалите до около 320 души, при много повече нуждаещи се. Облагането на помощта и свеждането и до реален месечен доход от 470-480 лева, при загубата на всякакви други доходи, поради ограниченията на масовите прояви,  води до обида и крайно обезсърчение на дейците на културата, подчертаха още Даниела Кузманова и Венцислав Мицов.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да бе, затова прокурорите и милиционерите са се втурнали да разсипват де що има частна нумизматична колекция! Произход на антиките, начин и място на придобиване, регистрация и пререгистрация... Очевидно следващите колекционери ще бъдат гл.прокурор, шефовете на СпП, СНС, АСНС, Ив.Иванов, Хаджиев, Терзийски и ще представляват БГ на евроизложби. То бива недомислие, но БГ е върхът.
24
2
 
5
 
! Отговори
vaseto willi преди 4 седмици
Най добре за всички ни а дори и за самият ,,президент,, е да се скрие завинаги! Абе не става за тая работа,факт неоспорим!!!
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Доскоро се самопоканваше я в някое забутано местенце, я в някоя държава на екскурзия, сега вече е почнал да ни спира един по един на улицата и да ни "омагьосва" с омайни заупокойни речи и нравоучения.
Грипен-випус.
Има не 240, а ПЕТСТОТИН съветника в пРЕЗИЛДденството, и ние ги храним!
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Венци, Венци... взел си некой лев за тая публична изява, ама каква щета на личния морал и авторитет ще ти донесе... сори брат, сам си решаваш къде да "дефилираш"
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Стига с тоя Кристо бе,фондация ли има за българи,дарение ли е направил или болница е построил тук?Той е гражданин на света и не се гордее,че е българин.Даже името си е сменил.
20
0
 
8
 
! Отговори
Рашко преди 4 седмици
Венци Мицов, акомпанирайки на Светльо докато пее за *****, ******** оргазми, *****, ***** на майки и други, бил културтрегер. Евала, ша успеем с таквиз 'ора. Да живей халтурата!
19
1
 
16
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 седмици
До Анонимен...... Френският Президент почете паметта на световно известният българин Кристо,.....

Надценяваш много държавната глава. Защо си мислиш, че знае кой е Кристо? И за него той е "невъзвращенец". С този безумен термин комунистите са наричали хора като Кристо.
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Френският Президент почете паметта на световно известният българин Кристо, при все че той не е от френско потекло, а българския Президент мълчи като борсук !
Позор за този Президент !
17
1
 
9
 
! Отговори
Я преди 4 седмици
Болшой БАРАБАНШИК.
16
3
 
14
 
! Отговори
акуд преди 4 седмици
разкритисте подмолни комунисти........румен радеф, курни нинова и мая БОЖКОВА смениха плочата и спряха да вдигат прах за въстание защо вече е ясно, че искат размирици също като в сащ за да може техните гласоподаватели да ограбят частните магазини напълно безнаказано :) :) :)
15
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пет герберастки трола са тази вечер на смяна,няма хора-парите са малко!
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ама Радев, която и тема да подхване все с едни същи клишета я обяснява...Устава на БНА отзад напред, Кръгом и отпред назад !
Толкова банален и скучен е - като войнишка бобена чорба !
13
2
 
8
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 4 седмици
Венци Хиподила и култура хахахахаххах Нямам нищо против Венци,даже са ми любима група...ама нещо не се връзва !
12
5
 
15
 
! Отговори
Некултурен Радев преди 4 седмици
Мун Чо и култура - “такова животно нема “ !
11
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Този кремълски парашутист защо не изказа поне съболезнования на роднините и близките на починалият наскоро световно известният българин Кристо, или и тях не ги брои за свои поданици !!!?
10
5
 
11
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 седмици
До Анонимен. ... се поразбута гнездото на злото САЩ и спре издаването на команди оттам......
Радев откъде получава команди бе приятелю? Не ли от империята на злото Русия?
9
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като се поразбута гнездото на злото САЩ и спре издаването на команди оттам как да си подреждаме живота в техен интерес, може и да има пари за култура.
8
4
 
22
 
! Отговори
Бойкот.... преди 4 седмици
Анти Герб коалицията Венци Мицов, Слави Трифонов, Мая Манолова и Румен Радев!!! Кой мислещ логично ще гласува за тях?!
7
4
 
22
 
! Отговори
Чебурашка преди 4 седмици
И Румен Радев е като другарят Сталин, "большой ученный", само че е корифей в областта на културата.
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ха ха ха Венци Мицов и култура ха ха ха