Държавните бензиностанции – само 100 от над 3000, цените няма да мръднат

Ще имат обаче и зарядни за електромобили
Обновена: 5 юни 2020 10:47 | 5 юни 2020 10:47, Камелия Цветанова
87
Държавните бензиностанции – само 100 от над 3000, цените няма да мръднат
Снимка: БГНЕС

Според министъра на икономиката Емил Караниколов държавните бензиностанции ще дадат възможност да се види ясно как точно се формира цената от доставчика до крайния потребител на горивата, но в същото време той смята, че едва ли те ще повлияят за поевтиняването на горивата.

"Ако някой очаква, че тези 100 бензиностанции по някакъв начин ще намалят цената на горивата в България, това е нонсенс“, призна Караниколов.

Още по темата
Той допълни, че на тези обекти ще има възможност и за електрическо зареждане на колите.

Освен това ще се анализира къде е най-слабата конкуренция и точно на такива места държавата ще направи бензиностанции.

Караниколов настоя, че идеята за държавни бензиностанции е правилна, защото ще стимулира конкуренцията и ще има повече участници на пазара на горива.

Депутатите от БСП подкрепиха предложението на правителство, но въпреки това изразиха някои резерви. Според социалиста Красимир Янков всяко предложение, което ще се отрази на благосъстоянието на хората, е правилно.

"Има два подхода за това - от една страна да се повишат доходите, а от друга да се намалят цените на стоките и ако това е намерението с една намеса на държавата с пазарни механизми в един сектор, в който винаги е имало съмнения за картелно споразумение, би трябвало да приветстваме добрите намерения. Въпросът е обаче какво ще е изпълнението, а има съмнение, че то ще е добро“, коментира той.

Петър Кънев от БСП припомни, че държавни фирми в сектора има в Норвегия, Италия, Гърция.

Според него пазарът отдавна е пренаситен с над 3000 бензиностанции, но големите монополисти, които държат над 75% от него, не свалят цените.

В крайна сметка промени в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, с които се създава "Държавна петролна компания", беше приет на първо четене с голямо мнозинство.

Планът предвижда през идната една година новата държавна компания да изгради бензиностанции из цялата страна, включително на места, където няма търговски интерес. Целта е да се подобри конкуренцията.

Новата „Държавната петролна компания“ няма да може да се приватизира и да изпада в несъстоятелност.

Според промените в закона до 3 месеца от вписването на "Държавната петролна компания" в Търговския регистър, тя трябва да подаде заявление за лиценз за данъчен склад в Агенция "Митници".

Принципал на компанията ще бъде икономическият министър, който ще назначава управителния съвет.

Срещу имущество, което е публична държавна собственост, не може да има принудително изпълнение.
Компанията ще осъществява дейност като лицензиран складодържател и търговец на горива, ще управлява и държавния петролен резерв.

Финансирането на компанията ще стане от собствени приходи, трансфери от държавния бюджет и други постъпления, пише в предложените от кабинета текстове.

В мотивите си към промените от Министерски съвет посочват, че в условията на непредвидения форсмажор, предизвикан от пандемията на COVID-19, довел до въвеждане на извънредно положение в България, цените на бензиностанциите, само в рамките на два месеца, варираха между 1,39 и 2,10 лв./л за най-продаваните видове горива -бензин и дизел. По-специално, само за последната седмица на извънредното положение (от 04.05. до 10.05.2020 г.) при среднодневна цена на освобождавани от данъчен склад горива (бензин и дизел) - 1,32-1,33 лв./л, цените между различните икономическа оператори по бензиностанциите останаха в диапазона 1,39-1,89 лв./л. Разлика от 50 ст./л между предлаганите цени при продажби на дребно се реализира при еднаква данъчна тежест, еднаква цена на суровината и сравнително еднакви цени при освобождаванията от данъчните складове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
до 81 Банкянският,нали си е мутра от времето веднага след 1989г.Та надушва къде са парите! Ето че хазарта взе от частниците,сега и в горивата се намеси.Сега се сети че там се въртят огромни пари,та държавата ще започне да *** яко както беше преди 1989 г!-:)Абе хитрец си е признавам му го!Зарецдах скоро на Марешки.Една след друга колите спират и пълнят до горе сякаш го крадат без пари горивото.Та той нали знае всичко в държавата.И за това е решил да влезе там където е големият оборот!-:)Тарикат!
80
1
 
2
 
! Отговори
Сата Н. преди 3 години
Банкянския старец превъртя и оттука нататък ще е пълна трагедия. За българите, де... За него ще си е веселие и забава.
79
3
 
4
 
! Отговори
До хайде.... преди 3 години
Първите които тръгнаха да потапят Нефтохим бяха именно Костов и Пушкаров,когато изтеглиха един заем от 100млн долара и го плащаха Нефтохим и Плама.Първия оцеля,а втория потъна.Черния продаде завода за 107млн долара с всички поч. бази и пълни резервоари и тръби на ЛУКойл.После се оказа,че руснаците платили дълг за 40млн долара.Черния продаде 58% и ако не се лъжа 25% от мас.приватизация.После руснаците вдигнаха капитала и държавата загуби т.н. златна акция.Интересува ли те комисионната на Костов?
78
1
 
1
 
! Отговори
Хайде пак да опиташ преди 3 години
До някойПри Иван Костов беше приватизацията. Ама държавата остана с реален процент и контролни функции и не плати всичките дългове на Лукойл, натрупани по времето на БСП. Подаряването на Лукойл го направи царското правителство, което обезцени златната акция на държавата:- от такава с контролни функции и съответстваща на значителен процент от собствеността, с всички произтичащи права- на една проста акция.Виж кой я направи тая продажба.
77
7
 
1
 
! Отговори
някой преди 3 години
Всички българи с интелигентни хора на някакво ниво.Проверете кои са най-големите данъко платци в държавата и да не се учудите, като разберете, че и двете фирми на ЛУКойл са сред най-големите 10данъкоплатеца.Не плащат данък печалба,защото Ив.Костов направи така че да могат. Заблуждават, че ще строят данъчни складове-само ремонта на един от складовете на ЛУКойл,който беше работещ струва над 300млн.лв за да отговаря на законите.Не съм им адвокат,но всичко покрай ДПК мирише на Белозем и Нови Искър!
76
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като няма да мръднат защо ревете толкова. Това е начин да се изобличи картел който иначе е почти недоказуем.
75
3
 
6
 
! Отговори
i'm преди 3 години
Значи ГАРАНТИРАНО се правят за да се краде още. Гербаджийте не се накрадоха!
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
заглавие трепач - какво иска да каже автора , само тя си знае
73
2
 
8
 
! Отговори
нали уж това беше.. преди 3 години
Целта на упражнението бе пухльо ?? Уж щяхте да сте ключов играч и да натискате надолу цената. Цената има една торба агенции дето могат да я проследят. КЗК кво каза за картела, нали и цената уж изследваха. Аман от дублиращи се агенции и държавни хранилки за наши хора. Докога ще плащаме данъци за да си уреждате родата на удобни службички тапети такива...
72
7
 
1
 
! Отговори
ер преди 3 години
има поне 3 версии скрити! едната е ,4е ако ни се предлага да ни платят с гориво от някоя идил или умерена опозиция на която сме дали оръжие по някакъв на4ин ,няма как да мине през складове на лукоил или друг склад!има и други версии!но народа ще платим над 200милиона сигурно!така 4е булю булютата размърдайте си мозъците!
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-после намериха безобиден и легален начин как да се финансират партиите без да правят впечатление и да се вдига много шум! Печалбата, която е абсолютно гарантирана, ще ше отива точно за такива цели и никой не може да каже нищо!
70
2
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
С две думи - преди време Бойко ходи чак в САЩ с молба да ни помогнат с/у КГБ структурите на Русия у нас, които са по- силни от нашите, а сега е виден и втори фронт - не можем да се отървем и от подмолното руско финансиране на БСП и останалите червени партии. България няма достатъчно собствени сили с/у влиянието на Русия у нас...
69
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Монополът е в Рафинерията и в данъчните акцизни складове, които също са на дружества, свързани или контролирани от рафинерията. Колкото и бензиностанции да се направят, всички ще купуват или от Рафинерията или от данъчните акцизни складове и монополът си остава. Неслучайно има единомислие между ГЕРБ и БСП по този ялов законопроект.
68
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче не е ли яко:1. Държавата определя правилата2. Държавата осъществява контрола3. Държавната фирма не може да фалираНо иначе всичко е на основата на равнопоставеността с другите играчи на пазара. Не защитавам картела, но това е чист комунизъм и срещу всякакви пазарни правила.
67
2
 
9
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
А не е ли по-добре да направят държавна застрахователна компания?И при задължителните застраховки също има картелно споразумение!
66
5
 
5
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 3 години
Поне горивото ще е качествено в държавните бензиностанции. Ще ми се де.
65
2
 
9
 
! Отговори
Не съм експерт, но.. преди 3 години
А няма ли да е конфликт на интереси държавните контролни органи да проверяват държавните бензиностанции? Или това е идеята... хазарта, държават да сложи ръка и на бизнеса с горива
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как Лукойл да плаща данъци, след като никой не ги кара и са държава в държавата/или там каквото сме/. Румъния ИЗХВЪРЛИ ЛУКОЙЛ от страната,като прати Специалните части...Тук какво чакаме!?
63
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде има най-малко конкуренция? Където има най-малко трафик от коли. В най-отдалечените места на страната. Тоест много малко хора ще ходят да си зареждат там.Нито се разтурва монопола на големите, нито ще обслужва значителна част от населението. Е какъв е смисъла тогава бе, да ви е...???П.П. Пределно ми е ясно, че е за да се краде. Ама тия с какви аргументи се оправдават, че ми е много любопитно?
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще има няколко стотин милона държавни поръчки за строителните предприемачи на банкянския комунистостаналото си е реклама и збаламосване на народонаселениетокато направиш строетулни фипме държавни тогава строй на воля държавни обектиза народа ще има хляб и изтичането на пари ще е със десетки пъти по-малконаздраве за печеливитепак да си ги изберете може нещо друго "държавно" да постороят па да си му сложат директор дато да го докара до приватизация за 2 левадавай народе - що ли оня левски?