Насочила ли се е България към държавен капитализъм?

Страната ни в известен смисъл следва политиката на Полша и Унгария
5 юни 2020 15:34, Ния Христова
46
Насочила ли се е България към държавен капитализъм?
Снимка: Pixabay
България, която е най-бедната държава в Европейския съюз, отстъпва от 25-годишната посткомунистическа трансформация, като засилва влиянието на правителството в икономиката, пише Слав Оков за Bloomberg, цитиран от Investor BG
 
През 90-те години на миналия век България преминава през опустошителна финансова криза, след която приватизация на държавни компании и насърчи конкуренцията, което се смяташе за ключова стъпка в интеграцията с по-богатата западна Европа. Но в момента държавата се впуска в бизнеси, вариращи от управление на водоснабдяването, през строителство, до хазарт и медийно разпространение, прекроявайки индустрии, контролирани от някои от най-богатите и влиятелни хора в страната.
 
Процесът, който започна преди две години, набира скорост като следва усилията на европейските държави, които засилват присъствието си в засегнатите от коронавируса икономики. Правителството на Бойко Борисов скоро ще спечели първоначално одобрение за създаване на петролна компания, която ще се конкурира с лидера на пазара Лукойл. Следващата седмица се очаква окончателното гласуване в парламента. 
 
"Държавата ще се намесва, където е необходимо, или там, където пазарът не работи", заяви финансовият министър Владислав Горанов миналия месец. "На либералния модел вероятно трябва да се гледа критично по време на криза". 
 
През 2007 г. бившата комунистическа страна се присъедини към Европейския съюз, след като десетилетие по-рано хиперинфлационна криза я принуди да ускори приватизацията в сделка с Международния валутен фонд. Държавата с население от 7 милиона остава най-бедната в ЕС, жизнен стандарт около половината от средния за съюза. Прогнозите на Европейската комисия са, че през тази годена икономиката й ще се свие със 7,2%. 
 
Бойко Борисов, който е бивш телохранител на последния комунистически диктатор Тодор Живков, през последните 11 години се качва и слиза от властта. Третото му правителство стартира мащабни инфраструктурни и енергийни проекти, включително нов търг за строежа на атомна електроцентрала и прокарването на газопровод, пренасящ руски газ от Турция към Централна Европа.
 
Миналата година беше изправена пред водна криза и правителството създаде холдингова компания, която да контролира ВиК дружествата. То предостави на държавната компания за поддържане на пътищата договори за строителство на магистрали за 2,3 милиарда лева без търг.
 
Правителството през май обяви, че ще създаде платформа за хотелски резервации, която ще подкрепя местния туризъм и възложи на пощите националното разпространение на печатни медии за 10 години.
 
"В днешния свят има аргумент за подобряване на съотношението разходи-качество чрез мащаба", коментира Рафаела Тенкони, главен икономист в ADA Economics в Лондон. "Но качеството на резултата зависи от качеството на ръководството. В случая с България бих заложила на предпазлив скептицизъм."
 
Останалата част от статията можете да прочетете ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко не е бил телохранител на комунистическия диктатор Тодор Живков. Охранителната фирма на Бойко е пазила БИВШИЯ комунистически диктатор за малко, някъде през 90-те .
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бандитски онанизъм
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че коя държава няма поне 30-40% държавен капитализъм, утре ако частните капиталисти идат в Дубай и осъмнете без работеща икономика ще цъфнете и вържете. Реално държавата е на магия от управлението на Костов и тъй си върви.
1
0
 
15
 
! Отговори
вижда се преди 3 години
Мафията си разиграва коня както си иска ,а робите спят и мълчат !