Рецептата Dnes: Сладко от зелени орехчета

От тефтерите на нашите баби
6 юни 2020 15:10, Иванка Гъркова
11
Рецептата Dnes: Сладко от зелени орехчета
IStockphoto

Лятото е сезонът, в който много от нас затварят буркани. А приготвянето на сладка е част от този процес. След като ви разказахме как да използвате череши, ягоди и други плодове за консерви, е време да ви запознаем с една по-различна рецепта.

 
В края на май или до средата на юни (зависи от географската област) много хора събират зелени орехчета. Освен че правят вкусен ликьор с тях, приготвят и сладко. Технологията е специална, като при нея се използва гасена вар.
 
Зелените орехи боядисват ръцете, но всъщност консумацията им под една или друга форма е много полезна за организма. Помага за неговото пречистване, както и при хора с проблеми със щитовидната жлеза. В тях има йод, органичен витамин С, линолова, олеинова киселини, флаваноиди, калий, калций, магнезий, фосфор и други вещества.
 
Ето и какви продукти са ви необходими за сладкото от зелени орехчета:
 
– 1 кг захар;
– 30 зелени орехчета;
– половин литър вода;
– 1 ч.л. лимонена киселина;
– 2 цвята карамфил;
– канелена пръчка;
– малко гасена вар.
 
Как да приготвите сладкото четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
хххх преди 3 години
До 1Варта е и дезинфектант! Дядовците и бабите ти на село са си варосвали стаите за дезинфекция! С онази истинската гасена вар, не хидратната която е отскоро на мода! Има разлика!Ама ти откъде да знаеш!? Високо стоящ 100% гражданин - роден със златна лъжичка в устата, насред жълтите павета!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гасената вар се използва в много наши рецепти,но внимавайте с йода(тст с количеството)може да сте алергични към йод
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До зидаро-мазачОрехите съдържат естествен йод,именно затова са полезни,в цели райони на България във водата има липса на йод и това причинява заболявания на щитовидната жлеза.И в солта слагат йод.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГогоИ рачела,типично старо българско сладко от тиква се прави с вода от гасена вар и се изплакава обилно,много вкусно е и хрупкаво.Друго сладко от бабите е,нанизват орехи на конец и правят сироп от плодов сок(обикновено грозде) със захар и го сваряват,мисля,че слагат и малко нишесте(или брашно,не си спомням) и топят и вадят връвката в сместта,докато около орехите се полепне сока и се образува във формата на колбас,окачват го да поизсъхне.След това,се реже на колела и се консумира.
4
0
 
3
 
! Отговори
зидаро-мазач преди 3 години
В интерес на истината, гасената вар се използва и за приготвянето на рачел (сладко от тиква), за да добие хрупкава коричка. Много е вкусно.Обаче за йода не е вярно - йодът не се препоръчва при някои заболявания на щитовидната!
3
2
 
2
 
! Отговори
Гого преди 3 години
Е тука ме спечелихте с таз гасена вар...
2
3
 
5
 
! Отговори
123 преди 3 години
Забравили сте след: малко гасена вар, да добавите - 250 мл. керосин
1
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко гасена вар!? Ха ха хаПърво: Сериозно ли?Второ: Какво е малко? Кафена чашка, 1кг, колко?