Петкова обеща: Скок на цената на парното няма да има, поевтинява с 14%

От КЕВР не успели да обяснят добре и се получило недоразумение
38
Петкова обеща: Скок на цената на парното няма да има, поевтинява с 14%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората трябва да са абсолютно наясно и да са спокойни, че увеличение на цената на топлинната енергия няма основания да има и няма да има. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Нова телевизия.

Още по темата

"Може би колегите от КЕВР не можаха да обяснят добре това, което са направили като изчисления, като методика на база, на която е определена цената на топлинната енергия. Оттам дойде голямото объркване. В резултат на което някой взе абсолютно несъпоставими цифри и направи един извод, че цената на топлинната енергия се увеличава с 22 %. Истината е съвсем различна. Вие знаете, колко важни преговори проведохме с нашите колеги от "Газпром експорт" и какви добри резултати постигнахме. Такова рекордно намаление на цената на природния газ за българския пазар никога не е имало. Няма как цената на топлинната енергия при тези параметри на природния газ, да се увеличи. Истината е, че цената на топлинната енергия ще намалее с 14%, спрямо цената на топлинната енергия за настоящия регулаторен период", заяви още министърът.

По думите й това ще се случи от новия регулаторен период от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г.

"За да могат хората да са абсолютно наясно и да са спокойни, че увеличение на цената на топлинната енергия няма основания да има и няма да има, ще кажа само следното. Средната цена на топлинната енергия за този регулаторен период е 93 лв., а цената на топлинната енергия за следващия регулаторен период на база на определената средна годишна прогнозна цена е 80 лв. Оттук става ясно, че цената на топлинната енергия за следващия регулаторен период ще бъде с 14 % по-ниска от настоящата", допълни още Петкова.

На въпрос дали ще бъдат върнати пари на хората за парно, министърът заяви, че са направени промени в Закона за енергетиката.

"В рамките на тези промени ние много ясно разписахме механизма, на база на който тези средства и този положителен ефект ще се прехвърли върху всички потребители на топлинна енергия и върху българския бизнес", заяви още министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Безпартиен преди 3 години
Присъщо е на малките хора,да си служат с големи приказки.И при тази имаше периоди,които "говореха",тука има,там няма.Тя е компромисен вариант,за да не обвинят Борисов,че си сменя министрите като носни кърпи.
34
2
 
4
 
! Отговори
факт преди 3 години
До Анонименреално скача!
33
1
 
6
 
! Отговори
факт преди 3 години
което си е един вид увеличение!
32
1
 
8
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
От тая нищо не зависи!!! Ама нищо !!!!Каквото каже Джиросания ,това става !!!
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-нагли от ГЕРБ няма. Има увеличение на цената на парното, а те твърдят, че има намаление. Май ако увеличението на цената на парното излезе само 22%, ще трябва да сме доволни.
30
3
 
6
 
! Отговори
КОМЕНТАР преди 3 години
Интересно , защо само Топлофикация работи единствена на този принцип1?Защо и ЧЕЗ и Софийска вода не работи на прогнозни сметки???Ами замислете се бе БУДАЛИ .....МИСЛЕТЕ, а не пишете глупости....
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...някой взе абсолютно несъпоставими цифри и направи един извод, че цената на топлинната енергия се увеличава с 22 %.+Цифрите не се съпоставят, с цифрите образуваме числата. Колкото до тези 22% увеличение на цената на парното, може и да е вярно някъде в България. За София увеличението на цената на парното се очаква да е малко над 8,8%. Така показват ЧИСЛАТА.
28
3
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Тук някой хора сънуват как някой ще им потърси отговорност... Кой точно че го направи когато на протестите излизаха по 200 души?А и случайно да сте забравили, что Боко си присвои със закон правото да обявява извънредно положение, т.е. направи нещо поодно на това, което Ердоган направи в Турция. Сега, ако не му хареса нещо - хоп обяввава извънредно положение и никой няма да има право гък да каже. Пък нека 200 човека да си протестират.
27
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С две думи: Скок с 15% Иначе няма да има увеличение на парното.
26
1
 
17
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Т.е. газта поевтиня с 40% още преди няколко месеца, а ние ще чакаме парното евентуално да направи изразнение и да върне цели 14%?
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скок на цената на парното няма да има, поевтинява с 14%---------------Само пОрното не пипайте!!!!!!!
24
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре Нови БОМБИ ще долетят върху БУНКЕРА в ЗАЙЧАРНИКА и двете вили за по милион в полите на Витоша на Шехерезада на Главатари Бае Хуйя и на Бездомния и страхлив клошашар Бляда с дупката на челото и върху прогимназията на Мента Ментраджийка в Пловдив #бъдете здрави и много смели #поздрави от Али Баба и пещерата за добитъка в закусвалнята и ЗАЙЧАРНИКА ..
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе що не ги съсипем тия от дела Като излязат от 1 дело да ги чакат на още 5, като излязат от тия 5 да ги чакат на още 25 дела и да нямат време да си обуят гащите. Нямало кой да им търси отговoрност туй значи ,че и съда са купили ама все са длъжни да водят делата. Нека цял свят им се смее.
22
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не че нещо, ама за цените на топлото, водата и тока не решаваше ли КЕВР. Доколкото си спомням миналата година когато стрина Гинка искаше да прилапа част от баницата с тока тая калинка се оповаваше на независимия КЕВР да вземел най-правилното решение. Какво се е променило да не би вече цените да не зависят от "независимия" КЕВР???
21
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе в България демокрация ли има или тоталитаризъм? Откъде накъде министър ще обещава за цени на каквото и да било? Значи системата изобщо не е независима!
20
1
 
20
 
! Отговори
аз преди 3 години
След като Газпром смъкнаха цената с 40%, цената стана 74 лв с ДДС. Да не говорим, че те взеха надплатените пари за 10 месеца назад, а ние (портебителите) пихме една студена вода. Сега цената ще бъде 81 лв. и ми обясняват, че всъщност ще е намаление. А и много дори не се усещат.
19
1
 
12
 
! Отговори
Няма да има... преди 3 години
лятото! После зимата 'кат го включите, първо Софиянци ше се задушите от изгарянето на отпадъците, после от изравнителните сметки. Абе Хитлер ряпа да яде и бая ше ви завиди...
18
2
 
15
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Истината за Частните Лица е във Фактурите - Действително ще има Увеличение с 20% , намалението е за Едрите Бизнесмени . От Месец Юли се вдига и цената на Тока с 10% за Народа .
17
2
 
12
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Петкова няма как да обещае, защото не зависи от нея. Ерго, фалшива новина.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къдя е кака Гинка?Да не е на трудовата борса?