Не 500 лева, вече 2000 лв. е глобата, ако удариш полицай или пожарникар

Създава се мегазвено "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма"
104
Не 500 лева, вече 2000 лв. е глобата, ако удариш полицай или пожарникар
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите качиха размера на глобите за използването на физическа сила срещу полицаи и пожарникар с промени в Закона за МВР.

Санкцията вече е 2000 лв. Досега нападението над полицаи се наказваше по указа за дребното хулиганство, според който се налага наказание задържане до 15 денонощия или глоба от 100 до 500 лв.

Още по темата

Нанасянето на телесни повреди пък се наказва с до 3 години затвор и до 10 години, когато е тежко.

Между 200 и 2000 лв. е глобата и за всеки, който не изпълнява писмени разпореждания на органите по пожарна безопасност и защита на населението.

С промените в Закона се подобрява и организацията на структурите в МВР, които осъществяват дейности, свързани с предотвратяване и пресичане на терористични действия, освобождаване на заложници, задържане или обезвреждане на особено опасни престъпници, неутрализиране на взривни вещества и устройства, опазване на обществения ред, осъществяване охрана на специални товари.

Създава се нова Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма”, която да бъде юридическо лице.

В състава и следва да се включат досегашните Специализиран отряд за борба с тероризма и дирекция „Жандармерия”.

Приетите текстове предвиждат Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ да е национална специална структура, която предотвратява и пресича терористични действия, освобождава заложници, задържа или обезврежда особено опасни престъпници или престъпни групи, осигурява зона на безопасност срещу потенциални атаки изрез снайперисти.

Разпоредбите на Закона за МВР предвиждат дирекцията да открива, идентифицира и неутрализира взривни устройства и взривни вещества, да опазва обществения ред , възстановява, поддържа и опазва обществения ред при масови безредици.

Съгласно текстовете в ГДБОП, ГДНП, ГДГП, ГДЖСОБТ и в областните дирекции на МВР могат да се създадат специализирани звена за реагиране при критични ситуации вследствие на престъпна дейност и за участие в специални операции с висока степен на риск.

Изрично в закона бе разписано и, че при прекратяване на правоотношенията служителите на МВР ще получават обезщетение в размер на толкова месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат. Общият им брой обаче не трябва да надвишава 20. Вместо купони за храна, органите на реда вече ще получават пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
гдлеща преди 3 години
Тези са абсолютни марионетки! Затварят сайтове с книги, по нареждане на САЩ! Но не могат да спрат духовното пробуждане на българите...колкото и да е малко!!!
88
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А колко лева е глобата ако полицай удари в ареста арестант или 3-4 полицаи пребият арестант, както няколко полицаи пребиха миналата година едно момче младежки национал в Сандански и сетне нещата се замазаха? А задържането на около 60 хил.коли на входа на София преди около месец и оставянето на голяма част от тях да нощуват в полето не беше ли издевателство? Г-н премиер, г-н министър на МВР, обуздайте си подчинените на високи постове! На незаконни деяния не се отговаря с още по-незаконни мерки!
87
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой ще следи за произвол не е ли това световна тема сега.
86
0
 
0
 
! Отговори
George Stankov преди 3 години
До сигурно EDVA LI ? MNOGO BARZO IA "PRAZNIAT " !
85
0
 
0
 
! Отговори
George Stankov преди 3 години
До Анонимен MNOGO PRAVILNO
84
0
 
1
 
! Отговори
George Stankov преди 3 години
E,... IMAME SI " VIS " I "SIK" !
83
0
 
1
 
! Отговори
George Stankov преди 3 години
TE,"MEDICINSKIA PERSONAL" NE E VAJEN, VAJNOTO E "MILICIONERITE" DA SA "NAI-OTPRED I KATO "NAI-OBRAZOVANITE" ZAEDNO S POJARNIKARITE. ZASHTO SE "OBGRAJDATE" VSE POVECHE I POVECH,NALI STE PRAVI ZA VSICHKO !
82
0
 
1
 
! Отговори
George Stankov преди 3 години
До А-ЯPREKRASEN OTGOVOR,SIGUREN SAM ,CHE " CIALA BG " SHTE TI POMOGNE "FINANNSOVO I MORALNO" BRAVO !
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във вс.страни има шкембести полицаи,това не е болка за умиране,защото си вършат съвестно работата,а когато някой е решил да прави това,то е изписано и на лицето му-на такъв можеш да се довериш!Искам да видя БГ полицай с шапка на главата,а не закачена на колана,върху пищова или запасана като бръснарски пешкир.Не искам да гледам полицаи,с торби от Билла или Кауфланд,с шарени ранички с чисти и изгладени униформи! За тези пари,които им даваме поне това ни дължат!Иначе няма кой да ги уважава !
80
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой(тиквата)взе да го хваща шубето и почна яко да захранва заптиетата!
79
4
 
8
 
! Отговори
мхм преди 3 години
света протестира срещу полицейския контрол, а тука обратното правят.. сами си вкарват автогол, човек като знае че ще влезне в затвора и трябва да плати 2000лв, по-добре да убие полицая и да си пробва късмета
78
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И двеста хиляди лева, когато дойде и потрябва, то не пита. Ще си събират зъбките, като Данчо КАТерицата рушвет.
77
3
 
11
 
! Отговори
А-Я преди 3 години
Да набиеш пожарникар !!! Верно ли само 2000 лв !!!!....Сещам се......заабе ще дам 2200 !!
76
3
 
10
 
! Отговори
До 79 преди 3 години
Не само хигиената, но и за мускулатурата трябва да се грижат. Как може ченге с шкембе? Повечето ченгета дето виждам са дебели, само младите са слабички. Какво правим? Колко от тях могат да 20-30 набирания и 70-90 лицеви? Изобщо правят ли изпити всеки месец? Аз, ако бях, всеки 3 месеца физически изпит за ченгето. Не казвам, че трябва да са като културисти, но да имат поне един плосък корем бе.
75
0
 
2
 
! Отговори
Неправомерния преди 3 години
Какво значи" Неправомерно" ???!!!!
74
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никаква глоба а затвор!Посегнеш на лекар,екип на Спешна помощ,учител-по бързата процедура в затвора и край!
73
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"2000 лв,който посегне неправомерно на полицай и ....." Нека някой да обясни,кога посягането е правомерно,та да не се бъркаме!След като глобата е завишена,което според мен е правилно,нека някой да каже,каква ще е глобата за мърляв,небръснат,с разпасана униформа полицай,облечен не както е според полицейските изисквания,а според личното мнение на мърльото!Мисля,че най-малко ни дължат това!
72
6
 
10
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 3 години
Аз нещо не разбирам за тези 2000лв.Защото да го удариш с шамар/щото го е заслужил/ и когато го удариш и впоследствие е сакат/по същата кауза/.Спира те полицай с палка и ти иска нещо за почерпка или корония въпрос: к,во праим? Лично аз ще го обследвам в зависимост от пола, годините и ще решаНякой да е виждал полицай с сложен колан? Говори по телефона си защото хенфрито му е сложно!За светлини и пр.-е пропускам!Но ,подстриган, с опрятен вид,ухаещ на свежест,учтив и коректен, а не ***!NO!!!!
71
2
 
16
 
! Отговори
Алекс2 преди 3 години
Значи ако сте безработен "задължително е " римлянин и нямате пари може да си го перете като маче у дирек !
70
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да не ви обвинят че сте ударили полицай , всеки път като ви спрат можете да заснемете всичко на видео с телефона си Полицай не може да ви забранява да го снимате на обществено място Той се е съгласил да бъде сниман още с постъпването в МВР - Закон за МВР чл 3 , т4 - пол. служители вършат дейността си в условия публичност и отчетностСнимането им е форма на граждански контрол върху държавните служители