Коронавирусът забави и офертите за инвеститор за АЕЦ "Белене"

Ограничителните мерки спряха представителите на компаниите
46
Коронавирусът забави и офертите за инвеститор за АЕЦ "Белене"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Заради кризата с коронавируса и ограничителните мерки за влизане и напускане на страните, се бави изборът на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

Още по темата

„Имаше известно забавяне от гледна точка на физическия достъп на представители на тези компании до информацията“, призна министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.

Иначе тя увери, че и петте компании, които проявиха интерес към проекта, са декларирали, че ще подадат ангажиращи оферти.

„Процедурата за избор на инвеститор никога не е спирала. Към настоящия момент сме на етап сключване на споразумение за конфиденциалност, което е условие компаниите да получат цялата базова информация за проекта - правната уредба в страната, пазара в региона, европейските изисквания в областта на енергетиката“, обясни Петкова.

Следващата стъпка е тези 5 компании да имат достъп до информационната зала за проекта, в която се съдържа всичко за проекта, от което фирмите ще се нуждаят, за да подготвят своята обвързваща оферта.

„В следващите дни предстои да се проведе разговор с петте компании, за да се информираме за епидемиологичната обстановка в техните страни и ограничителните мерки, защото те са от Русия, Китай, САЩ, Южна Корея, и те ще предоставят информация кога биха могли да дойдат екипи в България и да се запознаят с цялата базова информация и да пристъпят към следващия етап за обвързваща оферта“, посочи Петкова.

Според нея информацията за проекта е чувствителна и не може да се изпраща по електронен път. Заради това се налага представители на компаниите да дойдат в България и да се запознаят с нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Да не бързаме преди 3 години
Нека да изтече експлоатационният срок на двата реактора в АЕЦ "Козлодуй", пък тогава ще му мислим.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да живее ГЕРП!Да живее Бойко Борисоф!Напред само с ГЕРП!ТеменужДка Петкова завинаги министър!Нека с 5 лв.за мегават, нека бъдат 5 лв.за киловат, опраим тази държаВИЦА!Само някой да ми пише минус, скъсвам му патката или това което няма!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С Олимпик заатрахователното дружество как е. Кога ще има виновни и върнати пари?
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със къщите за гости докъде са нещата?
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със златния бул В Левски Варна?
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А с пътя убиец край Своге? Дето се краде
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А с Артекс?
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А с Шехерезада?
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко стана с Танева? Дето ще траем за кражбите?
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коронавируса забави лапалапа. За Белене мнооооого лапандро щеше да има.Министърката каза, трайте си бре
30
0
 
3
 
! Отговори
ЯЕЦ преди 3 години
Точно така, енергийните проекти не се реализират не защото сте алчни и крадливи, а заради коронавируса.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според нея информацията за проекта е чувствителна и не може да се изпраща по електронен път."Правилно товариш Петкова, чичо Сам се чуди как да чопне тази чуствителна информация и да заплаши устоите на путинизма в България.
28
0
 
1
 
! Отговори
крал Мижитур преди 3 години
Кой изобщо ще инвестира при герберската ОПГ...Никой не инвестира там където се крадат бизнеси!
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тия Корона вируса им е виновен за всичко. Ако не се лъжа, проекти за АЕЦ край Белене е имало още по времето на Соца. Толкова пари и време се пропиляха за този проект, че и 100 години да работи, пак няма да е на печалба.
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЕЦ Белене трябва да бъде зачеркнат за винаги, а облажилите се от него дълги и къси енергетици и политици да търкат наровете в затвора докато се научат да си вадят хляба с честен труд. Реакторите заедно с *** и Альоша да се върнат обратно на окупиралите ни освободители като жест на презрение и намек повече да не стъпват тука.
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вождът спря изграждането й, а сега търси някой да му кихне 20 процента под масата, щото тогава под масата нямало нищо. Бандит и половина, че и нагъл...
24
1
 
3
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Те изхарчиха 20 милярда за глупости. АЕЦ няма. Търговете са фиктивни. Продължавайте все тъй. Скоро Уран 235 ще бъде недостъпен за атомната енергетика в бантустана България. Трябва за покоряването на космоса. Нашите лакеи ще бъдат наградени с тиквени медали.
23
1
 
4
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Бойко Борисов за АЕЦ Белене през 2013г.: От ГЕРБ многократно сме го казвали и пак ше го кажеме: Не, не, не!НЕК плати 550 милиона евро неустойки на Росс Атом. Сега пак ровят да изклинчат някакви комисионни, далавери и облаги. А дефакто проекта е безумен, както и би могъл да се окаже катастрофален за България! Квадратната лелка от снимката, от стадото *** на Бойко (макар, че тя го докарва повече на гуцкa)? нито осъзнава какво върши, нито й пука за децата ви.
22
2
 
9
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Какво оферти, нали гербавите точно спряха проекта преди десетина години, досега щяхме да имаме нов АЕЦ, но не тогава мутрите го обявиха за нерентабилен и манипулираха референдума , само и само , за да не построят бесепарите АЕЦ. Сега десет години по-късно св сетиха, че няма откъде да крадат вече и просто в Белене виждат новата си партийна касичка! Дано умрете всички в адски мъки!
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснака като е толкова умен що не накара Германия да му купуват изпърдяните атомни реактори? Щото знаят че ще падне голям смях като чуят предложението на Путин, освен това знаят че уплашените и крадливи български комунисти като ББ ще свършат работата перфекнтно, пък ще падне и голям бакшиш от българския бюджет поне 3 пъти над пазарната цена.