Опозицията в БСП се бунтува, поиска по-бърз избор на лидер

Червените се събраха на "Позитано" 20 за първи път след епидемията
Обновена: 13 юни 2020 14:32 | 13 юни 2020 12:38, Петя Славова
165

БСП се събира на национален съвет. На него ще бъде предложено провеждане на подписка "Народен вот на недоверие към правителството", предава Bulgaria ON AIR.

Червеният пленум се събира за първи път след епидемията от коронавирус. Всички членове минаха през специално сложена на входа на централата термокамера и получиха маски от охраната.

Опонентите на Корнелия Нинова искат прегласуване на взетото на подпис решение на Националния съвет, с което бяха определени датите за избор на лидер и на конгреса.

Сергей Станишев поиска свиване на сроковете, но не се ангажира с дата и предупреди, че трябва да се подходи спокойно и да има време за провеждане на конференциите, но БСП да не изпадне в риска, ако има втора вълна от COVID-19, да не се окаже в разкрачено положение както последните месеци.

От опозицията поискаха изборът  за лидер на БСП да не е на 26 септември, а да се изтегли за началото на месеца, веднага след отпускарския август..

Още по темата

Това "решение", което бе прието е нелегитимно, критикува президентът на ПЕС Сергей Станишев на влизане на заседанието. Ние не може да позволяваме нещо, което касае фундаментални неща за функционирането на партията - избор на лидер и конгреса, да бъдат правно оспорими. Един човек от тези, които са подписали, да каже, че си оттегля подписа, и всичко пада", обясни той, цитиран от  "24 часа". .

Станишев поиска свиване на сроковете, но не се ангажира с дата. Той предупреди, че трябва да се подходи спокойно и да има време за провеждане на конференциите, но БСП да не изпадне в риска, ако има втора вълна от COVID 19, да не се окаже в разкрачено положение както последните месеци.

Според него е нужна сериозна дискусия кога са най-подходящите срокове с оглед готовността на БСП за избори.
Станишев критикува обявената от Нинова инициатива за подписка за оставка на правителството. "Повтаряме погрешни практики, каза той и напомни как миналата година лидерката обяви напускането на парламента, а решението на пленуме беше взето след това.

Според Красимир Янков, тежките разделителни лини ще продължат в тази кампания. Той също поиска съкращаване на сроковете за избор на лидер и конгреса. Октомври, както предлага Нинова, е недопустимо, при условие, че очакваме или предсрочни избори наесен, или редовни през март. Колкото по-кратък е срокът да се мобилизира след това партията за изборите, толкова по-малки са шансовете тя да получи доверие", коментира Янков.

Така още с първото гласуване в началото на заседанието лидерката на партията Корнелия Нинова не е успяла да събере подкрепа за предложението си да бъде прегласувано взетото на подпис решение за датата на прекия избор и конгреса.

Предложението на Нинова било подкрепено от 71 от членовете на Националния съвет, 62-ма били против, а 11 са гласували с въздържал се.

Пленумът приел предложението на Георги Пирински да има доклад и дискусия по насрочване на прекия избор и конгреса. Той бил подкрепен от 98 души. 7 били против, а 41 са гласували "въздържал се".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
17
 
! Отговори
КЪДЕ МИ Е КОМЕНТАРА преди 3 години
БЕ МEДИЯ
103
1
 
7
 
! Отговори
Бойко го каза: преди 3 години
Що бе аз харесвам другарката Нинова, от нейната партия какво не й харесват?
102
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП е най-прогнилата, корумпирана и вредна за България партия. Затова е крайно време да остане в историята и на нейно място да се появи нормална лява партия (до колкото е възможно лява партия да бъде нормална). Аз лично подкрепям с 2 ръце другарката Нинова, която води БСП точно в тази посока. Всички трябва да я подкрепим в нейното начинание да разцепи БСП и да освободи България от това зло!!!
101
2
 
26
 
! Отговори
ЦЕЛТА Е преди 3 години
Предсрочни избори, Т.Е. СЛУЖЕБЕН КАБИНЕТ ипрезидентчето да СКЛЮЧИ СДЕЛКА ЗА ЗАКУПУВАНЕНА РАКЕТИ ОТ СЕВЕРНА КОРЕЯ!
100
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТо 92Страпончо? Адрианчо мамин?
99
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е на страната на България,ще мине в коалиция с ГЕРБ,който иска кошмарно правителство и непрекъсната смяна на правителства+терор,убийства,ще застане срещу ГЕРБ!Това е!
98
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм за присъединяване на БСП към ГЕРБ в коалицията им,иначе ще унищожат и двете партии ГЕРБ и БСП,ако БСП не се обединят с ГЕРБ,ще гласувам за ГЕРБ,защото те нямат алтернатива в момента и всички казват,че ако ГЕРБ падне,ще дойде по-кошмарно правителство ,дори и членове на БСП го казват и други опоненти на ГЕРБ!За Мая общата и Слави чалгаря,които развяват знамената на ИД,няма да гласувам никога,нито за бандита Божков,който е набелязан от ФБР и няма никакъв шанс.
97
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинова иска събиране на парламента насред пандемията, обаче не бърза да се свика конгрес за избор на председател на БСП, доста долна твар.
96
2
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименха ха ха!!!..Те това е виц:-бспето да са обедини с гробарите.....И какво?..-Връщаме "Чл.1" от Живковата Конституция?....их,как ви са ще!...Ама само как ви са ще..
95
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП трябва да се обединят с ГЕРБ за благото на България,първо България,след това останалото и личните интереси или - България фърст!
94
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До ПроСоТо-МЕНТЕ91...как са не умори да блъскаш дивотии от мое име,КУКЛО смотана?!..
93
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП минете в коалицията с ГЕРБ!
92
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименне е една личността,мисирко!ИМА достатъчно умни и интелигентни люде ,подвизаващи се из нашата Територия.За съжаление, ИНЕРЦИЯТА на обществото,ДРЕСИРАНО от десетилетия да се взира САМО в "партиите", избутва тия личности на заден план....заразени сме с най-вредния "ВИРУС" ,който е в състояние да унищожи всяко общество:-Вируса на "ИЗБОРИТЕ",или.."Пак ги БИХМЕ и тоя път".....Изобщо,ТРАГЕДИЯ!!!!
91
3
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Най-харесвам г-жа Лъжа. След всяко нейно малоумно изказване рейтинга на Борисов се вдига.
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоАдрианчо? Ти на коя личност симпатизираш, стр.....ончо мамин?
89
4
 
6
 
! Отговори
КЪВ НОВ ЛИДЕР... преди 3 години
Седесарката КОРНИ е добър лидер за. БСП.КОСТОВ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА БЕ.. ХАХАХААА ВСИЧКО Е ИЗЧИСЛЕНО!!! ..
88
1
 
4
 
! Отговори
Я преди 3 години
Анти Българска партия.
87
6
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ето ви един безплатен съвет от мен,ама колко от вас ще "вденат",не ми е ясно:-Докато не започнем да симпатизираме НА ЛИЧНОСТИ,а не на "партии",НЯМА да има ред в държавата ни.Защото:-"Партиите" са ПРИМАМКА за всеки нагъл,лаком,лъжлив и крадлив ЕЛЕМЕНТ!На нас ни трябват ЛИЧНОСТИ!!!!..Другото е ..Количката с ТОР,самонарекла се "герп".
86
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да бъде подсилена!Аз не съм от БСП,но ако БСП бъде смачкана,ще останем без нито една лява партия и алтернатива,а в абсолютен тоталитарен режим,не разбираш ли?Аз съм твърдо против БСП да бъде мачкана,твърдо съм против!
85
1
 
3
 
! Отговори
Да бъде подсилена! преди 3 години
Подсилете БСП!Иначе това партийче ще се стопи постепенно по силата на биологичните закони.Кой тогава ще ни гарантира привилегиите, които до голяма степен успяхме да си запазим?Кой ще се опита отново да ни пълни с блага гушките, колкото можем да поемем?Кой ще ни дава париииии?Кой ще ни слага направо на печеливши позиции и ще държи другите настрана, избутани с лакти, да гледат жално милно като котета пред месарница, докато ние папаме на корем от общия казан? Кой ще ни избавя от конкуренти?