Първан Симеонов: Президентът Радев опитва да играе най-сложната игра в политиката

Политологът пред Dnes.bg за политическите нагласи
Обновена: 17 юни 2020 14:01 | 17 юни 2020 14:00, Красимир Ангелов
184
Първан Симеонов: Президентът Радев опитва да играе най-сложната игра в политиката
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До парламентарните избори през пролетта на 2021 година остават близо 9 месеца. Ще изкара ли кабинетът Борисов пълния си мандат и с какви позиции ще тръгнат към вота новите проекти на Слави Трифонов, Мая Манолова и Цветан Цветанов - Dnes.bg разговаря с политолога Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп Интернешънъл".

Г-н Симеонов, с известни сътресения, нещата в управляващата коалиция като цяло вървят спокойно. Има ли обаче вероятност кабинетът да не изкара целия си мандат? Възможно ли е по-малките коалиционни партньори да направят завой в последния момент с цел по-висока подкрепа преди изборите?

Възможно е, но логиката казва, че не е най-вероятното. По скоро Патриотите ще искат да ускорят темповете на работа, за да не се размие образа им. Защото в последните няколко седмици и месеци се видя, че те направиха един опит да преминат от радикално към експертно говорене. И това, което Борисов казваше като антикризисни мерки, главно по отношение на бизнеса, това беше изговорено точно от Патриотите. Което е твърде любопитно – радикали да се опитват да се чуват като експерти, това е интересен експеримент. Знайно е обаче, че такъв тип формации като Патриотите са силни, когато са протестни. В този ред на мисли много сериозно изпитание е да гледаш радикали на власт, което означава, че има известен шанс да си загубят идентичността и да се размият. Известно е също, че естественият инстинкт на ГЕРБ е да попрецаква партньорите си. Не изключвам резки движения, но логиката показва, по-вероятно е да се опитват да сервират повече добри, отколкото лоши новини.

Още по темата
Обществото в последните години е по-спокойно, в последния изборен цикъл най-крещящите алтернативи някак си не отбелязаха голям успех. БСП е типичният пример – вдигна резултата си, но с цялото това екстремно говорене в един момент лекично удари един таван, от който не успя да вдигне нагоре. Що се отнася до стабилността на правителството – аз вярвам, че Борисов ще положи всякакви усилия да изкара този мандат. Дори и ако щете заради учебниците по история – той ще иска най-накрая да пише, че е изкарал пълен мандат, а и може малко да се бои от Радев – от евентуално служебно правителство на президента. Разбира се, има възможност и Борисов да направи нов кабинет в този парламент, но като цяло той никога не прави проактивни движения, той оцелява. Така че не вярвам той да има някакъв такъв план. Ще се надява лятото да успокои хората и вече на есен, когато вероятно ще се усети цената на кризата върху хората, защото тя ще се усети наесен, но всичко тогава да изглежда така, сякаш вече ще сме в предизборна кампания.

Как би се отразила евентуална нова, подобна на тази вълна от коронавирус през есента и зимата на нагласите на хората да гласуват? Може ли това да повлияе съществено на резултата от изборите през пролетта на 2021 година?

Съжалявам, че трябва да обвържа политика и здравеопазване. Много колеги и анализатори се подведоха по коронакризисната ситуация и рейтингите и заложиха, че те могат да се прехвърлят по естествен път в политиката. Не е така – ние направихме едно изследване „лице в лице“ (май бяхме първи сред всички) и чакаме още едно, и там се видя, че по базисно икономически и политически въпроси в общи линии хората мислят същото, което мислеха и преди началото на епидемията. Няма някаква страшно нова ситуация. Просто когато българите мислят за коронавируса, те мислят за коронавируса. Когато ги караш да мислят за политика и пари, те си мислят същото, което са мислили преди коронавируса. Така че не мисля, че пандемията чак толкова може да повлияе на българина как да гласува. Да, тя е известен шанс за Борисов, най-вече с оглед на това, че това е първата от много време насам криза, която Борисов управлява, без да я е създал той самичък. А той е много добър в управлението на кризи, още повече че оцелява в криза, която на всичкото отгоре не е негова вина. Щом в Перник дори оцеля, без да се разбунтуват хората, че им спряха водата, значи коронакризата даже му дава определени шансове. Така че тук е неговият шанс, но нека не надценяваме този шанс.

Противопоставянето по оста президент – премиер продължава в пълна сила. Превръща ли се държавният глава в централен нападател на опозицията?

Плавно да. Само че не на опозицията, а на опозициите. Защото в момента има три опозиции – едната е лявата, носталгичнита, произточната, в лицето на БСП, но и на по-малки формации, като например част от "Възраждане" . Втората е прозападната, либералите, която в България странно защо наричаме "традиционна десница". Президентът много често звучи и като тях. И не на последно място в България винаги има опозиционни настроения от типа срещу всички – да идва някой нов и да сменя всички. Такива са и Слави Трифонов, донякъде и Мая Манолова... Президентът понякога и така звучи. Така че президентът се опитва да направи най-сложната игра в българската политика – да синхронизираш несинхронизуемото. Няма начин БСП и десницата да действат заедно, но има начин как някой да говори като тях. Между другото същото се опитва да прави и Слави Трифонов. Това са двамата деятели в българската политика, които се опитват да направят нещо като общ фронт.

Печели или губи президентът Радев от критиките си към властта?

В такива моменти, като влезеш в близък бой и напуснеш удобната президентска институция, която не е свързана с ежедневни негативи и ти дава бонуса да имаш висок рейтинг, ти носи определени минуси. Виждам, че президентът предпочита да я напуска, може би му е леко тясна. Като влизаш в битката част от рейтинга го губиш. Президентът обаче засега запазва високо обществено доверие и тези загуби са по-скоро приемливи загуби. Евентуалните ползи от това за него остават в бъдещето и в зависимост от това какво ще иска да прави. Той разчита на тези близо две трети от хората, които са настроени срещу властта или срещу политиката въобще. Проблемът е, че тези две трети са разделени по принцип и на избори те не излизат точно толкова, а по-малко.

До следващите парламентарни избори остават около 9 месеца – време, което не е особено дълго. Няколко нови играчи на политическата сцена дават заявки да влязат в голямата битка. Имат ли потенциал за силен резултат на вота през пролетта на 2021 година евентуални партии на Мая Манолова, Слави Трифонов, Цветан Цветанов...?

Бих добавил и Васил Божков. Волно или неволно, и не знам дали още Борисов го осъзнава или не, Васил Божков досега в политически план – засега – му направи три услуги. Първата е, че той не извади някакви доказателства, а започна да говори за партия и нещата олекнаха. Второ – Васил Божков като се появява, той само може да цепи протестния вот. А за да му е трудно на Борисов трябва да има общ голям наказателен вот. А за да бъде той такъв, той трябва да си има един, най-много двама стопани. И третата сериозна услуга – Борисов може, влизайки в този задочен диалог с Божков, да го легитимира като свой опонент. А какъв по-добър опонент от него – българите много, много трудно ще припознаят един богат човек, при това с обвинения, който е и сред героите на прехода. Аз ако съм Борисов ще кажа: „Кой ми е опозиция, Божков ли?“ И мачът приключва! Но, пак казвам, засега. Може би Божков има и други козове. Що се отнася до Цветанов – Борисов омекна към него и почвам да се чудя даже дали в някакъв момент няма да има нов шанс и да се окаже, че Цветанов не е чак толкова черен за ГЕРБ. Че той може добре да оползотвори хора, които са отпаднали от ГЕРБ и да даде в един момент шанс за ГЕРБ за по-голяма политическа мрежа. Това, разбира се, е само една хипотеза. Но е факт и че Цветанов е предпазлив, и Борисов е предпазлив. Манолова пък доста правилно се позиционира, но социално, има нужда от социален играч. БСП тук е кандидатът, но БСП в момента се занимава със себе си, което дава шанс на Манолова. А за Трифонов – той се опитва да заеме тази „мангъровска ниша“ за коронавируса, тя не е по-голямата, но може да е по-малка, но си е негова ниша. И засега успява. Но там личи и много млада подкрепа, а тя е и доста несигурна – принципно се изразява, но като дойде изборния ден не се знае дали тези хора ще отидат да гласуват или не.

Отразяват ли се драмите около регистрацията на партията на Слави Трифонов на евентуалната подкрепа към него на парламентарния вот?

Той прави всичко възможно да ни убеди, че всичко това е един технически детайл и съм склонен да се съглася. Той вероятно съзнава колко е трудно да правиш структури по места и някакви хора да се опитват да те извозят на свой гръб. Най-големият проблем е, когато си готин на екрана, как да намериш и в маса местни центрове някой и наполовина готин, който да те представлява. А правната регистрация на партията няма да му е голям проблем, още повече, че му дава шанс да се представи като жертва на системата. Но да не се окаже, че прекалено много разчита на телевизора. Политиката е прагматичен занаят, и да – трябва ти телевизор, но ти трябват и хора на места. Да не се предовери той на телевизора.

Какво каза Първан Симеонов за кризата с коронавируса и как българите се справихме с нея четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
0
 
5
 
! Отговори
Диагноза преди 3 години
И какво стана ся - фураж.ката Радеф запали прожекторите и всички видяхме , че най- наглите държавни далавери са в Президентството ! То е някакво гнездо на овъргаляни в противозаконни действия служители, начело с държавния глава ! Тоя холгъзник потопи България на най-тинестото дъно ! Явно той е блатото на България !
140
2
 
9
 
! Отговори
чeкиджията преди 3 години
с големите yши ще му бият шута в момента, в който бият шута в гз на крушевската *** :)
139
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
радеф вече загуби играта, която сам започна срещу законно избраното правителство.Долу радеф!
138
2
 
10
 
! Отговори
Русенец преди 3 години
Предател!
137
10
 
2
 
! Отговори
desi преди 3 години
защо президента ще е виновен, като властта си е в ръцете на други още преди да се появи Радев..? Той е добра опозиция, защото има различно мнение и това винаги ражда добри идеи, за които могат да схавант за какво иде реч! Смяната на бласт не е добра идея ще дойдат нови ненаяли се и ще започнат и те с номерата си, атова не е добре за народа, ама изобщо !
136
6
 
14
 
! Отговори
Балалайка преди 3 години
Да, президента се държи като този руски фолклорен интструмент. Дрънка, дрънка, дрънка и вдига шум. А това с дрона издава недоразвитостта му. Останал е на ниво тинейджърски заяждания. А пък новата му супруга му приляга идеално, като тормози нсо-то да карат в насрещното, за да си вземе роклята от магазина. Не мога да се сетя за нещо положително да е извършил този човек, откакто застана на поста Президент.
135
6
 
12
 
! Отговори
Много е просто преди 3 години
*** и ограничен човек като Радев не може да играе сложна политическа игра !
134
8
 
20
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Борисов отдавна трябваше да изпепели заразното червено гнездо на "Позитано" 20 ! Това гнездо ни докара тоя миризлив чорап на главите , който ежечасно руши и имиджа , и сигурността на държавата. Загубихме много време да търпим безобразията на червените за.дн.и.ци и България изостана много ! Гешев трябва да мете по-интензивно !
133
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президента Радев предаде България!
132
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да взема аз да вляза в политиката, освен да искарат ч съм *** друго няма кво да извадят на показ и да простка съм :D
131
13
 
24
 
! Отговори
Диагноза преди 3 години
Че той бил много сложен човек тоз прецедент,бе ! Къде събра толкова сложност под мазната фу.ражка ? Гледаме анкети с около 20 000 души , в които българските патриоти имат 3 пъти по-малко поддръжка от Чалгаря на републиката !!! Комунистите вече са на 4-то място и изчезват.(което е доброто днес ). Също и "десните демократи" са вече около кюстендилската слива , сестра Галева. Циркът в България ни хвърля по клоните и первобитната пустиня ! Последствието е - нова национална катастрофа !!!
130
0
 
1
 
! Отговори
чичо Гошо преди 3 години
До Електра То се вижда кой се хванал за палците,освен теб.
129
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът е "виновен" за бедността, корупцията и сделките с бизнесмафията понеже от него не зависи нищо, няма власт и не може да освободи от ДДС никой от бизнеса и не може раздава държавни пари на този и онзи!
128
20
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е кремльовски *** и нищо кремльовско не му е чуждо...
127
12
 
23
 
! Отговори
ХХ преди 3 години
Надявам се, че никой от тези 3 мата няма да гледам в продължение на 4 години. Ченге , Чалгар и онова нещо недоразумението от БКП , даже не мога да й кажа името ..
126
39
 
17
 
! Отговори
ХМ! преди 3 години
*** СТАТИЯ А ОЩЕ ПО *** КОМЕНТАРИИ ИЗРЕДИХА СЕ ВСИЧКИ ТАКИВА ОТ ГЕРБ ДА ПИШАТ ПРОТИВ ПРЕЗИДЕНТА ЩЕ ГИ ПИТАМ АЗ АКО ВСИЧКО КОЕТО СЕ ПИШЕ ЗА Б.Б.ИЗЛЕЗЕ ИСТИНА КАКВО ЩЕ ПИШАТ НО НАЛИ СА СИ МАЛКО.Т.....ЧКИ ЩЕ ГО ЗАЩИТАВАТ ПАК - ГОРКАТА НИ БЪЛГАРИЯ С ТАКИВА КОИТО НЕ РАЗЛИЧАВАТ ДОБРОТО ОТ ЗЛОТО ЗАТОВА НЯМА ДА СЕ ВЪРНАТ МЛАДИ /а всички минуси са блокирани/
125
19
 
45
 
! Отговори
Радев не е интересен преди 3 години
По-интересно е какъв е моралният багаж на ония, които гласуваха за него. Вероятно малка част от неговите избиратели са заблудените, но е сигурно, че голяма част от тях са без съвест и далеч от българщината. бг.
124
27
 
54
 
! Отговори
Българин до ББ преди 3 години
Сричкоговорещият е завършил училището в село Долна Митрополия и никакъв авиационен университет в САЩ, а курсове, като други български летци! За английския му по-добре да не говорим, четиригодишната ми внучка го говори по-добре. Немският го няма, а руския "владее" като всеки българин. Този "полиглот" има много сериозни проблеми с българския, така че, по-добре да спрем с хвалебствията! Bye-Bye!
123
19
 
49
 
! Отговори
Радев е на хранилка преди 3 години
Радев иска за рубли да ни пришие към бедната путинова Русия. Този път обаче не е познал...
122
42
 
21
 
! Отговори
ББ преди 3 години
тоя с дрона по една случайност...комуниста," приятелят" на русия,рискувал живота си безброй пъти в защита на България...завършил Авиационният университет на Военновъздушните сили на САЩ във военновъздушната база "Максуел"...простите американци,владее английски,немски и руски езици...вместо да си има офшорки и чекмеджета със злато и евраци...пич е,не е удобен и все го чернят,обича България и Българите...това е важно за мен...вие си плюйте тролчета и агенти на ДС и чужди служби