ГЕРБ няма да подкрепи промените в Закона за биологичното разнообразие

Предложенията са от коалиционния партньор Валери Симеонов
26 юни 2020 20:21, Анисия Иванова
15
ГЕРБ няма да подкрепи промените в Закона за биологичното разнообразие
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ няма да подкрепи предложените от коалиционния партньор Валери Симеонов промени в Закона за биологичното разнообразие, които на практика изключват мнението на научната общност и предвиждат собствениците на земи да имат решаващ глас при определянето на дейностите в териториите от „Натура 2000“.

Решението обяви на брифинг председателят на комисията по околна среда в Народното събрание Ивелина Василева.

Реакцията на ГЕРБ идва след вчерашните масови протести на природозащитници срещу готвени поправки в закона за биоразнообразието, които отслабват защитата за зоните от „Натура 2000“.

Още по темата

Ивелина Василева от ГЕРБ обяви: „Знаете, че във фазата между първо и второ четене на законопроекта бяха внесени предложения от Валери Симеонов и група народни представители. Ние от ГЕРБ няма да подкрепим тези предложения“.

Проектът за промени, внесени от Валери Симеонов, предвиждат да се запише, че биологичното разнообразие е неразделна част от националното богатство и опазването му е приоритет и задължение за държавните и общинските органи и гражданите, съобразявайки се с икономическите, социалните и културните изисквания, както и с регионалните и местни условия, а националната екологична мрежа да цели и съвместяване на природозащитните цели с целите на устойчивото развитие на местните общности. Законопроектът предвижда още и научните данни за ценните за Европа видове и местообитания да бъдат задължително предоставени на държавата, независимо кой с какво финансиране ги е събирал. С това на практика ще се даде власт на екоминистерството да променя зоните от „Натура 2000“, без да се взима предвид становището на научната общност. Срещу това се противопостави ГЕРБ:

„Изключително важно е, това е духът на екологичното законодателство, да се опира на научното мнение, на научните становища, анализи и данни“, каза Ивелина Василева.

„Не подкрепяме каквито и да било предложения за промяна на обхвата на мрежата“, каза още тя.

Още във вторник Ивелина Василева организира „кръгла маса“, на която ще присъстват всички заинтересовани страни по този законопроект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
волен русофила преди 3 години
Тази е майката на Рачков
9
2
 
4
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Подкрепят-неподкрепят -Оставка !!!
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да подкрепи, като не е платено?Хунтата безплатни неща не върши!
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ за пореден път се изплюха върху Валери Оградата, и му намекват какво ще му се случи веднага след изборите през март... Ще бъде интересно...
6
2
 
8
 
! Отговори
мак преди 3 години
Някои с удоволствие биха ликвидирали цялата "Натура 2000", за да могат свои хора да строят и перат пари колкото душа иска. А защитените зони не трябва да се пипат въобще, стига бетон и унищожаване.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте се гаврили с хората,бе федерастки!
4
1
 
3
 
! Отговори
Тарзан преди 3 години
И да не го подкрепи, биологичното разнообразие в самата партия е достатъчно голямо, като в жунглата.Докато в други партии има само разни червени павиани.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕНП протестира срещу ЕНП, протестиращите са от Шорошките НПО-та и ДСБ,протестират срещу управлението на ГЕРБ,под маската на загрижени за природата.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платените патриоти могат да бълват само простотии. Доброволни отряди, паспорти по 5000 евракис, бетониране тотално,-Я вън орапляци....
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вън крадливата хунта