Теменужка Петкова: АЕЦ "Белене" ни е струвал 3 млрд. лева

Да използваме активите, които имаме, призова министърът
29 юни 2020 11:05, Петя Славова
43
Теменужка Петкова: АЕЦ "Белене" ни е струвал 3 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

Всяка една държава членка, когато изгражда определена ядрена мощност или ще прави промени по отношение на съответните проекти, трябва да нотифицира Европейската комисия. Това обясни пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя разясни регламентът, който разписва реда.

Още по темата

Проектът за АЕЦ "Белене" е съобщен през февруари 2007 и е нотифициран и одобрен от ЕК през декември 2007 година. Предвижда се да бъде направена допълнителна нотификация по отношение на инвестиционния проект. В нашия конкретен случай не е на лице задължение на България да информира ЕК, на лице е задължение, ако бъде избран друг инвеститор, той в рамките на тримесечен срок да нотифицира промените. Министърът е информирала ЕК какво е развитието на проекта след 2012 година.

Дебатът в общественото пространство е свързан с това, че този проект не е нов, каза министър Петкова. Това е старият проект А92. Решение №250 от 2012 година за спиране на проекта АЕЦ "Белене" е отменено. По разпореждане на НС статусът на проекта е върнат такъв, какъвто е бил преди неговото спиране. Процедурата е без предоставяне на държавна гаранция, без корпоративна гаранция, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия или друг вид подпомагане.

3 милиарда са инвестирани през годините от българските данъкоплатци в проекта за АЕЦ "Белене". Според министъра трябва да се използват активите, които имаме.

Атомната електроенергия е един от изходите за справяне с климатичните промени, един от изходите за справяне с емисиите, обясни министърът. Тя допълни, че базовите мощности, с които България разполага са атомната електроцентрала в Козлодуй и въглищните ни централи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
До 32 преди 3 години
Щом там ти се привижда дружба, ясно колко ти разбира главата какво ще се строи и какво не. Май не разбра, че ЕС ги отряза. Впрочем санкциите срещу Русия днес бяха продължени и РАЗШИРЕНИ.
35
0
 
0
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
Интересно е, но не му е тук мястото. Не спами.
34
0
 
0
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Що да е руско като може да не е. А може и хич без нова атомна. Да построят още един реактор в Козлудуй. Ама папканенето ще е малко. .А тово с французи и американци е димна завеса. Като с арабите дето щяха да строят пАтока, пък се оказа, че били руснаци
33
0
 
1
 
! Отговори
798099 преди 3 години
Интересно защо никой ни пита Богомил Манчев колко пари наруши?Отговарям: защото се страхуват на кого колко дадеИ не е само ББ, там са вички правителства, но най-много БСП в лицето на Р. Овч.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И централа ще има ама трябва да се направи от нашите бизнес-приятели и трябва да купуваме от тях гориво. Сега изчакват да го сертифицират. А отработеното гориво не се знае ккво ще му правим. Всъщност АЕЦ Белене ще франкещайн руски реактори, френска електроника и американски турбини. Що да е просто като може да не е.
31
2
 
2
 
! Отговори
Да, бе.... преди 3 години
ПРЕДСТАВИ СИ, ФРАНЦИЯ.... СЪС СОЦИАЛИЗЪМ.. ХАХАХАААНЕЩО, КАТО ДНЕШНА БЪЛГАРИЯ... ХАХАХААА ТЕ ТАКА СИ ГО ПРЕДСТАВЯМ..!!!!!!!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Представете си България без 45 години социализъм.Какво виждате?Африканска държава на Балканите. Без вода и ток. Без язовири, АЕЦ.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другари психодесни либертарианци, и все пак АЕЦ Белене ще се строи с българо-руско-американско-френска дружба.
28
2
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
Нека всички логично мислещи хора знаят, че АЕЦ Белене никога няма да има, защото тези които най-много искат да го построят, няма да ги има. Предстои ядрена война...
27
0
 
3
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Като не могат да управляват вземат само грешни решения. И всяко тяхно решение носи милиарди загуба за България. Един бърка управлението и от неговите грешки получаваме 700 милиона загуби, друг с невежеството си ни причинява 3 милиарда загуби и пак няма прокуратура която да се захване с истинските престъпници. Това е същността на ГЕРБ управлението!
26
1
 
4
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Белене вече щеше да си е избил поне половината от парите....И нямаше да треперим за Мариците.
25
0
 
4
 
! Отговори
ЯЕЦ преди 3 години
Ако теменужката сметне колко струват простотиите на трите тиквени правителства, елката й ще изпуши.
24
1
 
1
 
! Отговори
Европеец преди 3 години
Забелязвам, че тия дето най-много плюят по строителството на магистрали (асфалт не се яде) най-много напират за строеж на атомна централа? Нещо няма логика. И едното и другото е икономическо развитие. Или на атомниците въобще не им е до икономиката.
23
4
 
1
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Точно така. Това обаче не значи, че там трябва да се сложат руски реактори. Никакви не ни трябват. Като сме купили копче дай да ушием балтон.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А иначе е забавно - на 40% завършена сертифицирана АЕЦ, те 30 години я дострояват и разрушават. Пак са до никъде. Айде сега си представете да почнат от нулата - колко пари и време ще им трябва.Дето викате "уууу, много скъпо", изчислете колко ще излезе от нула? В Турция строят РосАтом и сметката им е около 23млрд. $. И имат сметка. Ние не можем да достроим за 7-8млрд$ и не ни излиза сметката? Багаж, мотика, село - и почвате да си копате доматиту. По светло. Натам сте тръгнали.
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наскоро се чу, че американските реактори и генератори, дето Тиквyн иска да ги монтира, заемали 50% повече площ и били 30% по-тежки от това, за което е сертифицирана площадката в Белене. Просто е някаква лудост да се монтира там обурудване, за което площадката не е предвидена. И сега МААЕ ще пляска през вратленцата гербавите калинки - да си съборят тая площадка и да си построят нова, ако не искат руско оборудване.По същата причина и в Козлодуй не може да се сложи американска техника.
20
1
 
0
 
! Отговори
До Антимафиот преди 3 години
Ако още не си разбрал защо да ти кажа. За да се държи най-мафиотската държава Русия по-далеч от ЕС. А ти не си никакъв антимафиот. А само мафиот.
19
0
 
1
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Послъгваш доста. От незнание или по поръчка? Поне от 7-8 години е известна цифрата 2 милиарда. От тогава се добавиха и едни ламарини, та сметката може и да отива вече към 3 млрд.
18
1
 
4
 
! Отговори
А-Я преди 3 години
На вас или на нас ни е струвал??Защото вашите пари са по чекмеджетата, видяхме ги !!ТемемуШка пък що за капацитет е ?? Завършила школата на герб??Че утре ще я сложат ( както и става ) и за мин на здравето....там също би разказвала същите мантри..
17
2
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Възстановявали сме от социалицма. Що трябва да нъзстановяваме. Беше много успешен социолизмът ли? Види се, че много ти се иска да възстановаваш , ако може и целия социализъм, ама няма да го бъде. А интересно защо Русия, дето е пълна с атомни централи и пАтоци и възстановен социализъм е толкова изостанала