14 партии не подадоха финансовите си отчети за 2019 г.

От Сметната палата отчитат: 112 политически проекта са изрядни
Обновена: 30 юни 2020 19:33 | 30 юни 2020 19:27, Екип на Dnes.bg
10
14  партии не подадоха финансовите си отчети за 2019 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общо 112  политически партии подадоха в Сметната палата годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2019 г., като спазиха изискванията за представянето им и предвидения в Закона за политическите партии (ЗПП) срок и удължения срок заради извънредната ситуация във връзка с мерките срещу разпространението на COVID 19, съобщиха от институцията.

Не са подали годишни финансови отчети общо 14  партии. Това са ПП „Българска земеделска партия“, ПП „Български съюз за директна демокрация“, ПП „ВОТ-Консерватори“, ПП „Гражданско обединение за реална демокрация (ГОРД)“, ПП „Движение България на гражданите“, ПП „Движение за европейска интеграция“, ПП „Движение за равноправен обществен модел (ДРОМ)“, ПП „Другата България“, ПП „МИР“, ПП „Национална алтернатива родове общност държава (НАРОД)“, ПП „Нова алтернатива“, ПП „Нова България“, ПП „Политическа партия Отечество“, ПП „Християндемократическа партия на България“.

Сметната палата ще уведоми прокуратурата за това, че 2 от неподалите отчети партии правят това нарушение за втора поредна година - ПП „ВОТ-Консерватори“ и ПП „Другата България“, съобщават от Сметната палата.

Освен това, отчетите на 3 партии – ПП „Новото време“, ПП „ЩИТ“ и ПП „Демократична гражданска инициатива“, са подадени след законоустановения срок, но са спазени изискванията на ЗПП (чл. 34, ал. 5) относно формата, съдържанието и начина на представяне.

Съгласно ЗПП, следва да бъдат глобени всички партии, които не са представили отчети, както и тези, чийто отчети са представени след законовия срок. Имуществената санкция е в размер от 5000 до 10 000 лв.

Сметната палата публикува в раздел „Контрол – партии, подраздел“ „ Отчети на партии“ на интернет страницата си на адрес www.bulnao.government.bg:

• Списък на политическите партии, чиито годишни финансови отчети за 2019 г. са представени в Сметната палата в законовия срок и отговарят на изискванията за форма, съдържание и начин на представяне на отчета съгласно чл. 34 от Закона за политическите партии

• Списък на политическите партии, непредставили в Сметната палата годишните си финансови отчети за 2019 г. съгласно изискванията на чл. 34 от Закона за политическите партии

• Списък на политическите партии, чиито годишни финансови отчети за 2019 г. са представени в Сметната палата след законовия срок и отговарят на изискванията за форма, съдържание и начин на представяне на отчета съгласно чл. 34 от Закона за политическите партии

Публикуван е и списък на партиите, които са получили държавна субсидия през 2019 година, съгласно чл. 34, ал. 6 от ЗПП.

От Сметната палата отчитат, че са започнали ежегодния си одит на финансовата дейност, приходите, разходите и управлението на предоставеното имущество на политическите партии, които през предходната година са получавали държавна субсидия, ползвали предоставени им помещения - държавна или общинска собственост, и са участвали в избори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
ж преди 3 години
Колко в същност са партиите, съюзите, движенията, обединенията и т.н. нароили се в РБългария? Откъде толкова средства за издръжка? Или държавата и тя има сметка от такива кърлежи? А иначе минималната заплата в РБ е 311 евро, минималната пенсия от м.юли ставала 128 евро. Значи пари има, но останалите - дадени на вълците и хиените.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чекмедже касичка, гардероб касичка.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много вождове малко индианец
3
1
 
1
 
! Отговори
Засега: преди 3 години
Изборът е силна държава, докато се изградят условия за анархистично общество. Толкова за моя избор, но църквата ще я тормозя до дупка! Овци не ми трябват, трябват ми човешки същества били те под някаква форма на държавен контрол. Държавен не църковен!
2
1
 
0
 
! Отговори
Избор: преди 3 години
Между силна държава, силна църква или състояние на анархия ако трябва да избирам Ви е много ясно, че ще избера състояние на анархия. Проблемът е във вашето разбиране за анархия, което граничи с гражданска война. Безвластието е нещо, което момченцата и момиченцета пишещи буквичката А и петарката не разбират. Правилото е просто: нямаш власт върху друго човешко същество, но ако то влезе в пределите на твоята свобода ти му отвръщаш със същата монета. Свободата е качество на анархията, свободията не!
1
0
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
ДРОМ не ги мислете! От 8милиона лева за пътеките до Рилските езера все ще заделят 10 000 лева за глобата! Ама за гласове по изборно време няма да останат!