Парламентът отхвърли ветото на президента за Закона за МВР

59 законотворци подкрепиха ветото, 136 гласуваха против него
44

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът преодоля ветото на президента върху промените Закона за МВР, които предвиждат създаването на нова главна дирекцияЖандармерия, специални операции и борба с тероризма“.
Още по темата

Държавният глава върна поправките за ново обсъждане с основния мотив, че така се дублират функции на Националната служба за охрана. Последните промени в закона за МВР предвиждат създаването на новата дирекция под управлението на ресорния министър с основни функции да предотвратява терористични действия, да задържа или обезврежда особено опасни престъпници или престъпни групи, както и опазване на обществения ред.

От БСП застанаха зад мотивите на Румен Радев, но от ГЕРБ и ОП се обявиха категорично против тях.

59 законотворци подкрепиха ветото, 136 гласуваха против него.
Така в крайна сметка поправките в Закона за МВР бяха приети отново и предстои те да бъдат обнорадвани в Държавен вестник.

Иван Иванов от БСП отсече, че промените в Закона за МВР ще се въведе още една структура, която ще се занимава с охраната на физически лица.

Ще има дублиране на функции и опасност от конкуренция между тези служби, а това е недопустимо“, смята той.

Според Красимир Ципов от ГЕРБ обаче става въпрос не за дублиране на функции, а за взаимодействие.

„Нужно е тези звена да засилят сътрудничеството си, за да се справят с битовата престъпност и да се отговори адекватно на терористичните заплахи, защото е налице променена среда на сигурност“, настоя той.

Ципов обясни, че Специализираният отряд за борба с тероризма се използва само с разрешение на министъра и с промените в Закона ще има възможност новият детектор на новата служба много по-бързо да действа когато възникне кризисна ситуация.

„Към настоящия момент имаме няколко звена, които се занима с охрана - Бюро за защита на свидетели по наказателни производства, то се подпомага от МВР, Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието, МВР също помага за охраната на застрашени магистрати. Така че да се говори за дублиране на функции не е коректно и трябва да се обърне внимание на това, че ако те не си взаимодействат няма да ефективност“, настоя депутатът от ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Нова служба за охрана, а според гербаджиите и патериците имдублиране със съществуващата няма. Някой вижда ли здрав рзум в това?Ама щели да си взаимодействат. И да си взаимодействат, и да си прекат, пак ще са две служби вместо една. И ще се харчат пари и за двете. И за какво се прави всичко това? За да се отнемат правомощия на президента и Бойко да си има собствена охрана. Просто и ясно.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре Радев, разбрахме че си жив,Айде отивай да летиш
38
4
 
2
 
! Отговори
ГербоТрол преди 3 години
... банкя, тиква и т.нЗлобата ви няма да спре изчистването на Авгиевите обори ...
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Единица, горното ти чекмедже от рождение е празно.
36
3
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-32,любимеца ти от банкя,само за Президента не беше казал,че са го поръчали,то не бе доган,то не бяха дронове,но иначе чекмеджетата пълни.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...ЪМ ДА ЗАКРИЙМ МВР ТУ,Ъ.....ПУРИ ОТ МАГУРИ, ОЧИ И МИГЛИ, БРАТЧЕДИ НА САШУ АПАШУ И СИЕ - БГ ШЪ ЦЪФНИ, НЪЛ...
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСтавате смешни.Има снимки кои охраняват комуниста бай тошо-вожда и младежа гешеф.Всичкото милиционер-на хранилката.
33
1
 
3
 
! Отговори
еееххх преди 3 години
До АнонименДругари,не виждате гредата в своите очи,а сламката в другите.*** нидейте така,че сте смешни.Ми то отвсякъде прозират намеренията Му-да стане,та да седна малко на спокойствие пред пенция.Президентската институция по-добре да се закрие,защото се избира мажоритарно,а няма никакви функции осфен фръцкащи се.
32
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другари, не ме интересува Радев , а това, че Президента е поръчител на убийства и кражби. Явно партийната дисциплина не ви препоръчва да подкрепите закона. Така беше през 1944 г. когато комунистите избиха стотици хиляди невинни хора. Аз нямам проблеми с такива убийства, но я си представете ваши близки да са избити от т.н. народен съд и то без съд и присъда. Отврат.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ - ДПС роднина, милиционер ..
30
5
 
4
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
Oчакваното от прости хора станали депутати и министри, че и министър-председатели се случи;))), а именно: засилване на милиционерщината! Какво можем да очакваме от милиционери станали мин. председатели или от Винкелът и Тумбак паша?;))) Силовост, което обаче винаги е било символ на слабата държава и безхаберното и некадърно управление. Обикновено, когато едно управление Горе не се справя, то делегира правомощията за това на структурите си Долу. А знаем, че МВР и другите звена са само селяни;)))
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ, ходещата тоалетна на ДПС
28
9
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
От началото на гербавото управление всичко се прави по образец на Путинова Просия - министерство на извънредните ситуации, оттам домъкнаха и идьотската фраза "травми, несъвместими с живота", сега правят нашенска "Росгвардия". Герберазмът трябва да бъде задушен и изхвърлен от България, защото комсомолеца от Банкя ни бута на североизток.
27
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко, което поиска Пеевски от Баце става закон през цеха на кърджалийската
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце е на още един "дийп фейк" запис от оставката. И на него му писна да го *** Пеевски. Направо си стана проста Банкянска *****
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДПС като са качили ГЕРБ на **** и не ги свалят. Трябва да ги пускат от време на време, поне за физиологични нужди
24
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ са *учките на ДПС
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пеевска медия. В цялата статия нищо не пише как са гласували ДПС. ГРРБ + ОП не са 136
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важно е в чекмеджето да има
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мома Румяна пак я шприцваха в НС