Първа копка - българският суперкомпютър все по-близо

В рамките на час може да направи милиарди операции
Обновена: 2 юли 2020 15:24 | 2 юли 2020 15:22,
126

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е една от осемте държави в Европа, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Това каза премиерът Бойко Борисов, който присъства на първата копка на сградата на българския суперкомпютър в "София Тех парк", съобщиха от правителствената информационна служба.
Още по темата
"Този суперкомпютър е не само за медицина, за лекарства, а за всичко. В рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на официална церемония в „София Тех парк“ по повод полагането на символична първа копка на сградата, в която ще се помещава българският суперкомпютър".

Премиерът Борисов даде подкрепата си за този процес още по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато беше организирана международна конференция за дигиталното бъдеще на Европа.

Премиерът Борисов изтъкна, че базирането на суперкомпютъра в България ще подпомогне изключително много и развитието на автомобилните клъстери, както и секторите наука и иновации. Министър-председателят добави, че подобни проекти ще останат в полза на поколения напред, а за реализацията им страната ни се е конкурирала с цяла Европа.

"Да благодарим на Европейската комисия, но да се знае, че и България съучаства във финансирането и сме горди с това, което стартира днес", посочи премиерът Бойко Борисов. Той изрази надежда, че след преодоляване на последиците от коронавируса икономиката бързо ще се възстанови и много нови инвеститори ще дойдат в страната ни.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютри,
имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на България беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри. Със старта на приложението на модерното устройство страната ни ще се утвърди като дигитален хъб в региона. Суперкомпютърът трябва да заработи до края на февруари 2021 г.

Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
13
 
! Отговори
Питанката преди 3 години
Интересно за какво ни е супер компютър, когато представител от Математическия факултет на БАН в НОЩ ни говори само за шарани и подобни глупости? За какво ще се ползва? Единственото приложение, което могат да му измислят управляващите е за фалшификации на протоколи на изборите.
66
0
 
22
 
! Отговори
Тъп преди 3 години
Пак е нагласено някой да вземе пари за нещо. След като и Плевненлиев е там, има голям гювеч.
65
1
 
10
 
! Отговори
1 преди 3 години
Навремето, кабинетът на Тройната коалиция закупи компютър, който тогава е без аналог в Източна Европа. Българският суперкомпютър от 2008г. е произведен от лидера в този специфичен бизнес IBM и е от серията Blue Gene. Машината носи името Дълбока мисъл и тогава е сред стоте най-бързи в света.Тогава придобивката бе тържествено открита от министър-председателя Сергей Станишев. Цената на компютъра е била 5.4 млн. лв.
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сега къде Домус ага ще снима "Откраднат живот"? То и без това друго не остана за крадене
63
2
 
9
 
! Отговори
Ама преди 3 години
За чий ни е? Кво че сметат толко ?
62
0
 
14
 
! Отговори
2 преди 3 години
кабинетът Борисов се кани да плати 18 мнл. евро или 35,2 млн. лв. за нов суперкомпютър. От тях 12 млн. евро (23,5 млн. лв.) ще бъдат осигурени от националния бюджет, а останалите от ЕС. Освен сумата за оборудването България ще трябва да осигури и сграда за центъра. Възникват въпроси. Каква е съдбата на машината от 2008г.? Има ли реална необходимост от закупуването на нова, при това на пъти по- висока цена
61
0
 
8
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
Мхм... някой ще цъка най-скъпия пасианс..
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ушко ПодслушкоИ като ги сложат какво? Досега само на ББ излизат записи. Та, кой подслушва? От време на време "червените"сами си пускат автозаписи. "Как се правят избори в Сливен" и видео "Бой в централата на БСП". "Лиани" и другите май бяха на костовистите.
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баце да не би да има план да копа биткойни с този компютър?
58
1
 
7
 
! Отговори
3 преди 3 години
Засега никъде не се споменава за съдбата на Дълбоката мисъл Не е ясно дали новата инвестиция е крайно необходима предвид наличието на техника, която има общо 8192 микропроцесора със скорост от 23.42 трилиона операции в секунда. Възможна ли е модификацията на наличната апаратура и могат ли да бъдат спестени тези пари от бюджета? С въпросните 23,5 млн. лв. например биха могли да се покрият много от задълженията на държавните болници
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 55Не знам за гербавите, но за суперкомпютъра Blue genes на IBM, инсталиран на гърба Пощ.палата в София 2008-*** знам. При"тройните"! 127-мо място тогава в класацията по мощност в света и 1-ви на балканите. Чак 2010г. направиха конкурси и започнаха да го ползват. И не знам колко ефективно. На гол тумбак, чифте пищови май бе приказката. Сега е в технопарка и с евро средства. Та, коментирай още" гербавите". Поне ако вземат комисионни се знае за какво. А не като за "вълните"Чирпан-Ст.З .
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
The hosting sites will be located in Sofia (Bulgaria), Ostrava (Czechia), Kajaani (Finland), Bologna (Italy), Bissen (Luxembourg), Minho (Portugal), Maribor (Slovenia), and Barcelona (Spain).Хората имат политика за развитие на регионите и си ги строят в провинцията, но не и в България, където всичко се обезлюдява и всяка една инвестиция е в София...
55
0
 
17
 
! Отговори
Сезонна вирусология преди 3 години
За да има успех един проект добре е да се започне с изграждане на ПОДПОРНА СТЕНА , а не с първа копка...... поне край морето така практикуваме !!!
54
0
 
10
 
! Отговори
sdf преди 3 години
Плевналията е копа коини и етери с този комп. Помпат се здраво обществени пари.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще си построим компютър, за който нямаме задачи за решаване...А истианата е, че ако имаш задачи за решаване, с талантливи програмисти - изчислителната мощ ти е най-малкия проблем. Колкото по-калпаво е написан един софтуер, толкова повече хардуер изисква.
52
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой е излъгал Тиквун, че може да складира биткойни в чекмеджето при кюлчетата и той веднага е поръчал супер компютър да копа!
51
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази година петабайти, догодина - цял бай ти Тошо!
50
0
 
11
 
! Отговори
тато преди 3 години
Този суперкомпютър май трябваше да заработи до края на 2019 година. Така обещаваше Мария Габриел докато беше еврокомисарка на дегитализацията. Сега от една година е еврокомисарка в друга област. Японците тази година пуснаха в действие суперкомпютър с над 500 петафлопа, а бат Бойко се хвали, че щял след година- две да пусне суперкомпютър от 5 петафлопа.Мисирките да си прегледат репортажите от край на 2018 година за суперкомпютъра
49
2
 
9
 
! Отговори
11 преди 3 години
Много бавен тоз компютър - милиарди операции за час стигат само за игра на табла и то с ниска резолюция, че ще даде фира.
48
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В рамките на час може да направи милиарди операции"Що пишат глупости? Домашния ми компютър, който е одъртял и се ползва само за нет, умряла от гъдел i5-чка: 4 ядра по 3.3GHz, тоест 13.2 милиарда(!) операции(!) в секунда(!!!).А они пишат - за час можело и да удари милиард. Един. Аер бегай оттука.