Първа копка - българският суперкомпютър все по-близо

В рамките на час може да направи милиарди операции
Обновена: 2 юли 2020 15:24 | 2 юли 2020 15:22,
126

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България е една от осемте държави в Европа, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище. Това каза премиерът Бойко Борисов, който присъства на първата копка на сградата на българския суперкомпютър в "София Тех парк", съобщиха от правителствената информационна служба.
Още по темата
"Този суперкомпютър е не само за медицина, за лекарства, а за всичко. В рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на официална церемония в „София Тех парк“ по повод полагането на символична първа копка на сградата, в която ще се помещава българският суперкомпютър".

Премиерът Борисов даде подкрепата си за този процес още по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., когато беше организирана международна конференция за дигиталното бъдеще на Европа.

Премиерът Борисов изтъкна, че базирането на суперкомпютъра в България ще подпомогне изключително много и развитието на автомобилните клъстери, както и секторите наука и иновации. Министър-председателят добави, че подобни проекти ще останат в полза на поколения напред, а за реализацията им страната ни се е конкурирала с цяла Европа.

"Да благодарим на Европейската комисия, но да се знае, че и България съучаства във финансирането и сме горди с това, което стартира днес", посочи премиерът Бойко Борисов. Той изрази надежда, че след преодоляване на последиците от коронавируса икономиката бързо ще се възстанови и много нови инвеститори ще дойдат в страната ни.

Суперкомпютърът ще е един от 5-те petascale суперкомпютри,
имащи за цел да надградят изчислителната мощ на Европа. Кандидатурата на България беше одобрена по процедура на EuroHPC Joint Undertaking, в която бяха избрани 8 локации, на чиято територия да бъдат изградени суперкомпютри. Със старта на приложението на модерното устройство страната ни ще се утвърди като дигитален хъб в региона. Суперкомпютърът трябва да заработи до края на февруари 2021 г.

Държавното финансиране в проекта, включително прогнозните оперативни разходи за първите 5 години на експлоатацията, е в размер на 12 млн. евро, а целият проект е на стойност около 18 млн. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
Адамс преди 3 години
42!
106
0
 
5
 
! Отговори
защо преди 3 години
Изстрили сте ме?!?А бях написал 2 ЦИТАТА и заглавието на бивш Български химн. Кое беше нецензурно?Ето още един цитат от юни 2019г."Надали извън сферата на тясно профилираните специалисти някой може да си представи, че тези машини правят 4 млрд. операции в секунда.Нашето съзнание просто надали може да си го представи."
105
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
Скъпи българи,първо трябва да направим ,първа копка за производството на ножчета за бръснене,защото,още не можем да ги произведем,след това за суперкомпютър,не ставаме ли за смях пред света и околните села,кой ще работи със суперкомпютъра,овчар не може да работи с него.
104
1
 
5
 
! Отговори
V преди 3 години
Български компютър няма от комунизма насам .Това е скъпо нещо купено с парите на народа .Никаква работа няма да свърши за народа ни. Един сървър е по добре да вземат ама ще е по евтин.
103
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На гол тумбак чифте пищови!*** няма гайда иска! Само 12 милиона на ветеро!
102
0
 
11
 
! Отговори
българин преди 3 години
Това беше един голям ЦИРК днес! Бившият гусин "президент" си влага "спестените пари"От царуването си цели 4 г.А днешната власт в лицето на др Борисов го "подкрепя"!-:)
101
0
 
10
 
! Отговори
Строителство преди 3 години
Му е майката. Бетон багери и европари. Преди хотели , магистрали, сега компотюри. Важно е срроителството и еврофондовете да не спират. Другото ..какво се стеой за кого..няма значение. Всички строителни фирми са на лице акулите папат.
100
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бодряшка статия в стил работническо дело.След 35 години българите в трудоспособна възраст ще са около 1.5 млн.От тях реално ще внасят данъци и ще работят половината около 800хил-1млн. Останалите ще са администрация и държавни служители. Та тези 1 милион ще хранят към 2млн пенции и 3 млн мексикано-индийци от тия хърещите.. Единственото което им е необходимо за завършване на ромската идилия е хиперкомпютърът.
99
1
 
15
 
! Отговори
защо преди 3 години
". В рамките на час може да направи милиарди операции, сравнения и изводи". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов"2013г."Суперкомпютър в Китай прави 33 трилиона операции в секунда"Боже пази царя!!!
98
0
 
15
 
! Отговори
ШопЪ преди 3 години
Дали на тази супер машина ще и стигне капацитета, за да изчисли колко точно е простотията на банкянската кофпомпа? Още повече, че ще трябва да измисли и нова мерна единица, защото с единицата "Псаки" трябва да се поставя кратно поне "гига"!
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тогава ще ни подслушват всички. Компромати за всички.
96
0
 
17
 
! Отговори
Ая преди 3 години
Бойко ще копае биткойни , защото му снимаха еврото златото къщата......За целта ще има зала.. с кирки !! Мноу яки.Лъчо, Барни цвета.. все генииОсвен това баш по специалността ще има и марккуч, за да се охлажда супер компа
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този долуКак се трупа милион..труп..трупАко откраднеш от милион хора и това реализация ли е ?? В много страни се лежи
94
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Компютъра ще клонира ли тикви?
93
2
 
8
 
! Отговори
коко преди 3 години
вас хората останали в България ве имат за стадо животни за което по брои на глави се отпускат парички от европа.а тук се крадат от червените и пребоядисани олигарси.
92
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
но не били компютри,а компоти...
91
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво ше сметс тоа суперкумютър ? Некой *** упраениците ша гушне милиончета от тава
90
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе оня с пачките бобокойни ли че копа. Сигурно че пълни още чекмежета с пачки.
89
1
 
22
 
! Отговори
12_5 преди 3 години
Компа най накрая ще успее ли да сметне парите на Винету ??Или не е толкова мощен ??Борислава като се върне от Барселона ще си чати по него !!Не му слагайте кирилица..Виж върху него...каскет
88
3
 
15
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Компютри ли копаят тия :)