Радев: Не трябва да се охраняват Пеевски и Доган, но не решава НСО

Президентът поиска прокуратурата и местната власт да проверят "Росенец"
Обновена: 8 юли 2020 17:36 | 8 юли 2020 17:15, Камелия Цветанова
325

Служители на НСО, които охраняват почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са влезли в сблъсък на брега в парк "Росенец" с бившия правосъден министър Христо Иванов, който стигна с лодка до плажа.

Това потвърди президентът Румен Радев.

Още по темата
Той съобщи, че днес е имал разговор с шефа на НСО Красимир Станчев, на която е станало ясно, че тече проверка относно правомерността на действията на служителите, участвали в скандала.

"Отдавна казах, че Доган и Пеевски не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от Борисов и изпълнителната власт. Под управлението на премиера са ДАНС и МВР, а те определят дали към някое лице има заплаха. А НСО само назначава охраната", посочи Радев.

Той съобщи, че през миналия месец комисията, която решава кой се нуждае от охрана, е заседавала и представители на изпълнителната власт са потвърдили, че Доган се нуждае от такава.

"Днес настоях пред Станчев утре да свика комисията и да се преразгледа нуждата отново", почоси той.

Президентът призова правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и ако се установи нарушение или отклонение от нормативната база, да се изпълни законът.

Според него с приетия Закон за НСО на практика се отнемат правомощията на президента реално да ръководи и контролира НСО.

"Нуждата за охрана се определя от МВР и ДАНС, а контролът се извършва от парламента", мотивира се той.

Държавният глава настоя, че ако отговорност за НСО ще носи президентът, би следвало да му бъдат върнати и правата относно службата.

"Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината", посочи още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна трябваше да се направи тотална преатестажия на всички служители на НСО и да им се натегнат гайките.
217
14
 
8
 
! Отговори
Електра преди 3 години
Кауня да не се прави на пръднал, нали е началник на НСО, която разкарва примадоната му из цяла България. Той забрави ли кога близа сладоледа на Доганя, за да го изберат за прецедент...
216
11
 
6
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 3 години
Чакай бе Румене,къде тръгна?Няма ли да има журналистически питания.Ти надмина и Мариус Куркински с тия монолози.
215
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факта че Радев влиза в обяснителен режим за свойте разписани гавази от НСО, която се напоследък се изявява като организация за организирана престъпност и поръчкови убийства.Той прави опити да се меси в работата на независимата Прокуратура, а същевременно се оплаква, че нямал достатъчно прерогативи върху принадлежащи на му НСО !Поредно доказателство за неговата некадърност и бягане от отговорност.
214
4
 
12
 
! Отговори
Ужас ! преди 3 години
Какво НСО , каква охрана ! Всички видяхме как тези "офицери" - охранители от НСО , охранители на Доган бей хвърлиха националния флаг в тревата !!!!!!!!!!!!!!!! Всички видяхме какви хора охраняват държавата България !!!!!!!! Дори турци не са се подигрвали така с българско знаме !!!!!!!!!!!!!!! *** М !!!!!! Срам за БЪлгария са тези нехранимайковци , както и резидента Радеф !!!!
213
13
 
12
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Недоразумението от Дондуков 2 се обяснява като ученичка. По Закон ръководител на НСО е президента на РБ, т. е. лицето Румен Радев. Така, че всички опити да се прехвърли отговорността на други институции са неадекватни.
212
1
 
4
 
! Отговори
аноним преди 3 години
До Анонимен 222"Виждам че са ме изтрили! Пак ще го кажа! Виждам че тук пишат млади дечица! Които не знаят каква точно е враждата между др Борисов и г-н Радев!"Така е! За да знаят би трябвало да са стари като нас! Видях преди много време кой развеждаше Борисов по хотелите на Мултигруп по Черноморието! Знам къде се е навъртал Радев някога в Пловдив! Оттогава са и противоречията им!Две противостоящи фракции на ......! Защо? Нали са българи и едните и другите!
211
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит нов президент!НОВОГОДИШНОТО СЛОВО ЩЕ СЕ ПОДНЕСЕ ОТ Г-ЖА ЙОТОВА! БСП ще се погрижи за съхраняване на добри отношения с ДПС!РАДЕВ Е ИЗБРАН БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДПС СЪС СЪДЕЙСТВИЕТО НА РЕШЕТНИКОВ.
210
10
 
15
 
! Отговори
българин преди 3 години
Леле колко *** Герберски парчета тук! Радев назначил " жена" си? А Бат ви Бойко *** парче! Кого ли Не назначи във властта.В която Сам се " избира" През последните години? *** и пулйо " назначи" за " министри" Само и само да е на власт? Бе тоя няма НАЧЕСВАНЕ на егото си че ни " управлява"?! Ама от къде толкова акъл та да го вденете я?!-:) Вече са нужни реални избори! Тия до сега са фарс!
209
5
 
19
 
! Отговори
не очаквам друго преди 3 години
Отново адмирации за ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ!!!Браво!!!Право куме в очи.Точно за това ще гласувам пак за този Човек!Тулупа сега ще пърпори пак дивотии.
208
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МВР и ДАНС са на пряко подчинение на Борисов, щом те решават значи кой решава, а българският данъкоплатец плаща .
207
17
 
12
 
! Отговори
Русомраз преди 3 години
вкарай малко ред сред гaвазитe си от НСО и не се прави на приластен и изоставен!
206
20
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Радев винаги се изкарва света вода ненапита.. Що за мъж е това!?!?
205
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой да направи от КОНСТИТУЦИЯ УСТАВ- за да е ясна кой назначава и уволнява шефа на НСО.ТОГАВА РАДЕВ ЩЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ НСО Е ПОД НЕГОВО РЪКОВОДСТВО. ВСИЧКИ ПРОВАЛИ СА ОТ НЕКАДЪРНОСТ И ЛИПСАТА НА КОНТРОЛ.РЪКОВОДЕШЕ ВВС- ПРОВАЛ, НСО- ПРОВАЛ . НЕМОЖЕ КУРНИК ДА УПРАВЛЯВА , ИСКА БГ ДА УПРАВЛЯВА. ИНТРИГАНТА НАСТЪПИ ДПС, СТАВА ИНТЕРЕСНО- ПЛЮЕ ПО ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ.
204
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 230 Радвам се че не си шоп! Тия шопи с това " баце" прекаляват! Толкова ли е сложно За тях , просто да запомниш нечие име? И се обърнеш към притежателя му с него?-:) Явно е! Пич. Поздрави на Варна! Страхотен град! Слабост ми е! Това пристанище и Аспаруховия ме кефят много! Август съм на Обзор.Определено ще дойде във Варна! -:)Поздрави н Обзорци и Варненци! Византийците Не са ми интересни! От повече от 50 г.Си пръскам парите само по българското черноморие!-:) През 87 бях в Гърция с Ладата.
203
14
 
7
 
! Отговори
До 125 преди 3 години
Достоен викаш много народ гласува за него ама после се разбра ,че е назначил жена си на 2 заплати и го избраха за президент щото бил комунист пилот е вече народа не му вярва няма достойнство руски шпионин е
202
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 129А Борисов за КОЙ работи?
201
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички недоволни от сегашнитеда се откажат от плоския данък, а не искате ли ами нали сте недоволни абе вие какво си мислите ще напряват червените бокуци, помощи ли ще вземате бе лентяй нещастни.
200
15
 
7
 
! Отговори
До 129 преди 3 години
Радев назначил жена си на две залати за какво достойнство ми говориш Ниновица си го хареса и го избра за президент щото бил пилот е на народа му писна от разни пилоти военни милиционери мутри и тнт да са на държавните постове
199
9
 
8
 
! Отговори
До 129 преди 3 години
Радев работи за Русия и това не е работа да се разходжа той е избран от БСП партия на Русия за всички години нищо не редлага само плюе Борисов и Борисов по-него един друг се плют това плюене писна на всички