Радев: Не трябва да се охраняват Пеевски и Доган, но не решава НСО

Президентът поиска прокуратурата и местната власт да проверят "Росенец"
Обновена: 8 юли 2020 17:36 | 8 юли 2020 17:15, Камелия Цветанова
325

Служители на НСО, които охраняват почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са влезли в сблъсък на брега в парк "Росенец" с бившия правосъден министър Христо Иванов, който стигна с лодка до плажа.

Това потвърди президентът Румен Радев.

Още по темата
Той съобщи, че днес е имал разговор с шефа на НСО Красимир Станчев, на която е станало ясно, че тече проверка относно правомерността на действията на служителите, участвали в скандала.

"Отдавна казах, че Доган и Пеевски не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от Борисов и изпълнителната власт. Под управлението на премиера са ДАНС и МВР, а те определят дали към някое лице има заплаха. А НСО само назначава охраната", посочи Радев.

Той съобщи, че през миналия месец комисията, която решава кой се нуждае от охрана, е заседавала и представители на изпълнителната власт са потвърдили, че Доган се нуждае от такава.

"Днес настоях пред Станчев утре да свика комисията и да се преразгледа нуждата отново", почоси той.

Президентът призова правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и ако се установи нарушение или отклонение от нормативната база, да се изпълни законът.

Според него с приетия Закон за НСО на практика се отнемат правомощията на президента реално да ръководи и контролира НСО.

"Нуждата за охрана се определя от МВР и ДАНС, а контролът се извършва от парламента", мотивира се той.

Държавният глава настоя, че ако отговорност за НСО ще носи президентът, би следвало да му бъдат върнати и правата относно службата.

"Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината", посочи още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НСО охранява Доган защото Доган охранява всички власти в държавата
197
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 228Не съм шоп и никога няма да бъда, не съм комунист и никога няма да бъда....песен модифицирана от мен от голямата българска рок група Щурците....хахах.Това беше шега, варненец съм, нещо между добруджанец и тракиец :)
196
11
 
2
 
! Отговори
До 89 преди 3 години
Единствения истински политик е безпартиен младия премиер с харема а не плювача пилот който за всички години само плюе и нищо не предлага
195
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 226 Не ми дреме какъв е " баце Ти Шопе"! Искаме вече да си обира крушите от властта! Унизително е за всички Че го търпяхме цели 10 г това тъпо парче!
194
1
 
2
 
! Отговори
До 104 преди 3 години
Гласувай за младия премиер с харема безпартиен млад и нормален човек който е единствения който би променил тая държава
193
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До фотомексикоБаце не е гей, може да е бай *** но не е обратен, имал е любовница с къща в Барселона...Всъщност може и да стане, стига да спечели симпатии, доказал е че е като хамелеон, стига да си остане на поста, харесва му да е там :)
192
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам че са ме изтрили! Пак ще го кажа! Виждам че тук пишат млади дечица! Които не знаят каква точно е враждата между др Борисов и г-н Радев! Хора родени и живяли и през социализма! Деца.Гледайте си " демокрацията" И не се бъркайте в неща които Не разбирате! Колкото и плюсове да кликнете за Борисов.Това Не променя нещата и фактите които Не знаете!-:)
191
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А оня "гард" дето хвърли българското знаме в храстите, няма ли да го разжалват?Минутата е 9.43 от видеото!
190
5
 
5
 
! Отговори
Въйдрй преди 3 години
ех радеееев , с това изказване глей кви ги забърка ........отново !
189
6
 
11
 
! Отговори
фотомексико преди 3 години
Ехааа,как самоевроатлантическите демократчета лъскате бастунине!Обаче никой не споменава за фотото от спалнята на мъжагата на републиката.Мълчание!Била красавица близка до сърцето на вожда..Обаче това си е бил любовника на баце..Няма лошо и едно кадро под знамето на дъгата.ехеее
188
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Радев получи гласве от Турция нямаше нищо против ДПС
187
1
 
3
 
! Отговори
у храстите преди 3 години
Какво ли правят гиниралти им със знамето Сервитърките видяхме какво са научили от тях
186
1
 
5
 
! Отговори
не така , не така преди 3 години
до 219 : не си прав , не е злоупотреба със служебно положение , партията ги ожени-брак в полза на партията .те си бяха просто любовници . както виждаш ,първият и съпруг не е останал ощетен , дали са му пост в партията . а и нищо чудно след изтичане на мандата да се разведат и да се върне при първия си съпруг . :)
185
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А смeшниците от ТВ Эвропа докога ще си правят пас за тази новина??Алоооооооооооо, нали уж бяхте големи "антикомунисти", "проевропейци", "десни", "демократични"...?Пишете за агент Сава как го пази НСО бе, нещaстници!Aгент Алберт, Лефеджиев и другите гербаджийски лaкеи!
184
1
 
2
 
! Отговори
798099 преди 3 години
Факт, нещо си сеобъркал. Яко при това!
183
3
 
4
 
! Отговори
798099 преди 3 години
197, бъркаш топка с тиква!Аз също имам втори брак. Но, честно и почтено се разведох с първата и след 10 години се ожених за следващата.Това, неговото си е чиста злоупотреба със служебно положение.
182
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пенсионер очевидецБях тийнейджър през 90-те, та в едно барче в моя квартал имаше барман с турски произход...Взе да ми приказва за Гриша Ганчев и как го били охранявали с автомати, после ми каза че няма по силен от държавата, намекна ми за Доган, аз просто махнах с пренебрежение, тогава бяха други известните, сега разбирам прекрасно :)
181
3
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До 798099НСО се води към президента,само че той няма право на решения по закон.Същото е и с отбраната-по Конституция се води главнокомандващ,но реално няма НИКАКВА власт.Защо е така?Когато се правеше Конституцията,БСП решиха,че могат да отстъпят президентската институция на опозицията(като отдушник),но преди това така и орязоха пълномощията,че я направиха безсмислена.Иначе логиката е,че щом се избира пряко-трябва да има повече правомощия,а ако няма да има-да се избира от Парламента.
180
0
 
8
 
! Отговори
и те така преди 3 години
абе я бсп да отворят старите тефтери и да ни кажат , защо агент сава трябва да се охранява , а и от къде са му милионите или милиардите !
179
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз вярвам на Радев.