Радев: Не трябва да се охраняват Пеевски и Доган, но не решава НСО

Президентът поиска прокуратурата и местната власт да проверят "Росенец"
Обновена: 8 юли 2020 17:36 | 8 юли 2020 17:15, Камелия Цветанова
325

Служители на НСО, които охраняват почетния председател на ДПС Ахмед Доган, са влезли в сблъсък на брега в парк "Росенец" с бившия правосъден министър Христо Иванов, който стигна с лодка до плажа.

Това потвърди президентът Румен Радев.

Още по темата
Той съобщи, че днес е имал разговор с шефа на НСО Красимир Станчев, на която е станало ясно, че тече проверка относно правомерността на действията на служителите, участвали в скандала.

"Отдавна казах, че Доган и Пеевски не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от Борисов и изпълнителната власт. Под управлението на премиера са ДАНС и МВР, а те определят дали към някое лице има заплаха. А НСО само назначава охраната", посочи Радев.

Той съобщи, че през миналия месец комисията, която решава кой се нуждае от охрана, е заседавала и представители на изпълнителната власт са потвърдили, че Доган се нуждае от такава.

"Днес настоях пред Станчев утре да свика комисията и да се преразгледа нуждата отново", почоси той.

Президентът призова правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парк "Росенец" и ако се установи нарушение или отклонение от нормативната база, да се изпълни законът.

Според него с приетия Закон за НСО на практика се отнемат правомощията на президента реално да ръководи и контролира НСО.

"Нуждата за охрана се определя от МВР и ДАНС, а контролът се извършва от парламента", мотивира се той.

Държавният глава настоя, че ако отговорност за НСО ще носи президентът, би следвало да му бъдат върнати и правата относно службата.

"Неведнъж съм заявявал, че България ще се превърне в просперираща европейска държава, когато укрепим върховенството на правото и отстоим правата на българските граждани. За съжаление, законите и правата на гражданите продължават да се погазват. Когато публично се нарушават основни конституционни права, това ерозира и без това разклатеното доверие в държавността. В такива ситуации е критично важно институциите да поднесат истината", посочи още Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
7
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
Г-н Радев! Всички знаем че Не е редно! Но д-р Борисов продължава Да го охранява Доган! Когато слезеш от властта. Някой трябва да ти пази и гърба нали? -:) А в замяна електората му гласува за ГЕРБ! Така и вълкът сит! И агнето цяло! На тези парламентарни избори.Си мисля че ще излязат да гласуват Повече граждани от миналите 10 г вече! Резултатите Ще са друго този път! Гаранция!-:)
157
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Професионалист...... на страпонитеАдрианчо?
156
13
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Доган избрал Радев?Разликата с Цачева беше такава,че цялото ДПС да беше мобилизирано,пак нямаше да обърне резултата.Обаче друго е сигурно-ДПС крепи Тиквата,защото им върши чудесна работа,бърка в ла*йн*ата заради тях.Естествено и те се отблагодаряват подобаващо-с подконтролните им гласове.На какво мислите се дължи невиждания досега евроентусиазъм в ро*мските махали?За местните избори да не говорим-няколко махали спасиха Фандъкова от неочакван разгром.
155
2
 
8
 
! Отговори
GG преди 3 години
До нищо общоНе бе, нека пак да върнем БСП/ДПС на власт. Пак ще има Пеевски шеф на ДАНС , фалиране на банки, рязане на заводи, червени куфарчета и тн. Не разбирам !!!!!!!!!!!!
154
7
 
4
 
! Отговори
Професионалист преди 3 години
Не ви е виновен президентът, а Бай ***, той заповядва кой да се охранява от НСО.
153
0
 
10
 
! Отговори
izh преди 3 години
Абе нешата май ще се окажат доста миризливи. Явно гардовете от НСО и пехливаните на Доганя са играли карти и тъкмо на човека му дошли 4 валета , айдее ЧП. Сега да видим кой е този хвърлил знамето? Ако е от пехливаните - 15 дни пробация или 100 лева глоба, ОБАЧЕ ако е от НСО /държавна служба и заплата като на наше момче/ -държавна измяна и углавно престъпление - мин 10 години
152
2
 
5
 
! Отговори
до 183 преди 3 години
Така е но тогава БСП имаше контрол над него, а сега нямат.Затова Радев иска от Борисов да му помогне да си върнат контрола над Доган отново.Да е ясно че не трябва да има неблагодарници към партията.
151
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФактДоган може да си позволи частна армия, само че не забравяй че няма нищо по хубаво от това да те охранява самата държава, тогава почти никой не може да те пипне, ти си под протекция.За Ахмед Доган, отдавна се знае че е недосегаем и това е от поне 25г.
150
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доган и Пеевски са "национални съкловища" и трябва да се пазят здраво от народната любов. А най-добрият им пазител е най-известният гавазин в България, нищо, че едното от "съкровищата" уж го беше поръчал за ликвидиране!
149
6
 
13
 
! Отговори
нищо общо преди 3 години
другарю Президент , а кой направи доган важен и недосегаем ? ами бсп го направи , те му се навеждаха с години , даже се целуваха , той си е кадър на дс , това вече и децата го знаят , той е вътрешния човек на бкп в прословутия преход ! няколко правителства минаха ,включително и служебно , доган никой не го закача ! защо ли , защото е агент на дс . та не се прави че не ги знаеш тия неща . и стига с тия заучени изказвания - други са виновни , аз , не !
148
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Причината да бъдат охранявани Доган и Пеевски е публична тайна-двамата са сред Собствениците на държавата,а Доган е бъдещия едноличен такъв,президенто-падишах.Естествено,той(като милиардер) може да си позволи цяла армия от частни гардове,НО му трябва нещо друго-да изпрати послание на враговете си(вътрешни и външни),че държавата стои зад него.На практика България се оказва заложник на личните му амбиции!
147
10
 
13
 
! Отговори
Електра преди 3 години
Кауня да не се прави на пръднал, нали е началник на НСО, която разкарва примадоната му из цяла България. Той забрави ли кога близа сладоледа на Доганя, за да го изберат за прецедент...
146
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НСО не са цвете за мирисане, но същото може да се каже и за ДАНС, наскоро едни от шефовете на ГДБОП бяха сгащени, кво си говорим изобщо.Не обръщайте внимание на тролчетата, ако сте забелязали повтарят като папагали.Значи тъй а, Фуражков е главен на НСО, но няма проблем да охраняват Бойко, Доган, Пеевски, *** и много знайни и незнайни фигурки.Ами ако искате да махнем скучната фуражка да няма никаква конкуренция и да кажем чао на държавата.Това искате - един лидер, една партия, една ко чина :)
145
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не бяха ДПС и Доган Руци щеше да гледа президентството по телевизора. Резна си клончето следващата година ДПС няма да хвърлят за него и ще трябва да отваря сервизчето за дронове и край със столовата храна.
144
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТо-МЕНТЕ:..-Добре,***,влюбила си се в моя ник и аз,като милостива натура, ти го отстъпвам.От сега аз няма да го използвам,предоставям ти го безплатно...Като си достатъчноялова да не можеш да имаш СВОЙ имидж,посягаш на чуждия.Което не е изненадващо,зер цялата "политика" на ЯЛОВИТЕПИШМАНПОЛИТИЦИ е да оставят кадърните да развият бизнис и после да им го откраднат най-брутално...но не си мисли,че нема да те споменавам!успех в олайняванетосиподлюбимиятиник!
143
5
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Тези...герои от НСО пресрещнали и спрели с...ругатни и обиди Христо Иванов и подиграли се с...националния флаг,хвърлайки го на земята,трябва да бъдат уволнени дисциплинарно,без право да заемат държавни длъжности.Да ходят да се...пазарят бодигарди на който си искат BOS.Аман от държавни хрантутници с поведение на...мутри.Ама то рибата е вмирисана от...главата;тона го дава Бокича,от как го направиха ГЛАВСЕК и насетне,та до...сега като премиер.Време е да се сложи край на това безобразие.
142
8
 
14
 
! Отговори
izh преди 3 години
Този пък се закъхарил за европейския облик на България. Абе Фуражков, нали точно гласовете на Доганя те избраха, бе. То в политиката неплатена сметка не остава. И сега го играеш "Пета колона" , та утре да минеш в графата пенсиониран пропагандатор. И понеже си Овенен, не мисли че българите, въпреки цялата комунопростотия в наследство, поне не са по глупави от тебе
141
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забавно е колко е глуnав този радев :)))И е женчо бягащ от отговорност. "А съм шеф на НСО, ама той Борисов казва кой да охраняват" :)))
140
1
 
8
 
! Отговори
МЕНКО преди 3 години
Кой кого пази и краде в държавата знаят прекрасно нашите 240 хрантутници в Парламента,Караянчева и нейната проста крива нива,Борисов,Радев,министри и проверяващи огради,къщи и заграбени народни имоти.Мега структурата НСО хранена също от българския данъкоплатец,началници и служители също чудесно знаят какво правят и кого пазят и охраняват!.Всичко е преливане от пусто в празно и на гърба на народа!Адмирации за бг медиите,нека да има и "Лека нощ"за възрастните с начален час примерно 21.00!Е,лека!
139
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На нашия Доган палата му е по голям от палата на Ердоган.Маааашала!