След като му бе поискана: Шефът на НСО подаде оставката си

В НСО хора с имунитет няма, написа генерал Станчев
Обновена: 10 юли 2020 17:45 | 10 юли 2020 16:53,
125
След като му бе поискана: Шефът на НСО подаде оставката си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Началникът на Националната служба за охрана ген. Красимир Станчев подаде оставка с изявление, в което се дава разяснение за дейността на службата, съобщават от пресцентъра на НСО.

Още по темата
"Воден от разбирането, че безкомпромисното прилагане на буквата на Закона за Националната служба за охрана, на Правилника за неговото прилагане и приложимото към дейността на НСО законодателство за защита на класифицираната информация и най-вече от принципа, че специализираната военизирана Национална служба за охрана е деполитизирана институция, отказвах да бъда въвличан в политическа аргументация и отклонявах публично всеки опит за политическо въздействие върху Службата.

По същността на своята дейност НСО охранява представителството на българската държавност, излъчено от българския народ. НСО пази българската държавност, независимо от качеството, стойностите и възгледите на представляващите българския народ. НСО е неизменен съществен елемент от системата за защита на националната сигурност на Република България и такава ще бъде", написа в позицията си ген. Красимир Станчев.

"За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат. 

През изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично моето име, многократно бяха замесвани в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес. С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма.

След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред Президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността Началник на Националната служба за охрана", става ясно от позицията на шефа на НСО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен...... Цялата постановка е жалка за претенциите на десницата....... Каква е тази десница бе приятелю, дето пее в един хор с Радев, Мая, Корнелия и Костя Копейкин?
36
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто изгърмял бушон, докато Доган си пие уискито в сараите...
35
4
 
8
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Пожелавам ти безроднико Станчев да умреш в кожата си до някоя кофа за смет. Продажен песоглавец, служител на чужди разузнавания, национален предател, Съд, от Военен Трибунал и екзекуция на такива като теб.
34
3
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
много закъсняла оставка трябваше да я подаде още когато скачаше като маи-му-напо первазите на партииния дом да сваля мед сестри да му имам пуловерчето
33
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знамето вие си го възприемате като символ. Охраната го е възприела като оръжие. Цялата постановка е жалка за претенциите на десницата.
32
1
 
23
 
! Отговори
Е писна ми преди 3 години
Много думи, малко смисъл. Да беше казал кой го е карал да праща хора да пазят Доган и Пеевски поне.. А и колко са му дали за това можеше да спомене. Ако искаше поне малко да се оправдае тоя човек да беше уволнил тия гавази от клипа преди да си хвърля оставката..
31
3
 
4
 
! Отговори
Матросовци преди 3 години
на амбразурите. То не беше Сърбия, не беше България, нашия човек в САЩ има проблеми с ВС - зор! Те рублите не извират. И бояришника е на привършване. Но пък заградителните отряди за отзад. Вперьод тавариши!
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И този се извъди един оратор...по-сух и скучен текст не бях чел скоро. Поне като е скърдит и той да даде един лек брифинг, да си каже кой кого и да се свърши тая мъка.Лошото е, че няма какво да каже, след като службата под негово командване беше многократно замесвана в страшни изцепки. Това с онези клоуни на плажа беше капката, която преля чашата.
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко ще го назначат в бюрото за защита на свидетили към прокоратурата, което уж беше създадено да пази свидетели и магистрати, но вече започна претърсвания и арести да прави.
28
2
 
4
 
! Отговори
пу-пу-пу преди 3 години
Сега Инспектиращият е наред със оставка.
27
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По принцип от началника на НСО почти нищо не зависи. А отделно се избира и наш човек който няма да създава проблеми.
26
9
 
7
 
! Отговори
Кофти ли ви е преди 3 години
рубладжии. От една чакалня всичко това, а смятайте като влезем ефективно в еврозоната.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде и болонките на пеевски и доган да подават оставка. И двамата, и баш сожука, и баш юриста от пуца за милиционери.
24
2
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
НСО -гангстери на Мафията- Колко коли с граждани убиха и осакатиха _То не бе удари по таваните на колите на обикновенни граждани -за да бягат в другите пътни платна а Тиквундър да ПЕЕ вътре в джипа КОРОНА ЧАО!! 1200 човека са това -ДОРИ В КИТАЙ НЯМАТ ТОЛКОВА ЛИЧНА ОХРАНА -За малка Държава бананова -трябват не повече от 100 човека -колкото да охраняват разни "гости" и Президент Премиер!!
23
10
 
18
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 3 години
Доживотен затвор за Тиквата и Хунтата му!!!
22
14
 
10
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Бяло, Зелено,ЧервеноХората на Радев обичат друг трибагреник, развяват го на слопищата си и често се намятат с него.
21
8
 
8
 
! Отговори
Мрифлаи преди 3 години
До Така бена бе мръшшо герберастна
20
16
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Радев , Мачкай МУТРИТЕ - Мутрите ВЪН . НАРОДА ТЕ ПОДКРЕПЯ - Само Призови нас - Ще смачкаме НСО , ГДБОП , ДАНС и Прокуратурата .
19
2
 
1
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Вождът отсече първата глава ! Дано му изплати Компенсация...
18
11
 
15
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 3 години
ГРОБ за ГЕРБ или ГРОБ за България-вие избирате!!!