Лоша прогноза: Част от бизнеса не очаква да се върне към нормална работа през 2021 г.

Приемането в ERM II е важно за икономиката ви, каза Кармен Щрук
13 юли 2020 17:30, Анисия Иванова
53
Лоша прогноза: Част от бизнеса не очаква да се върне към нормална работа през 2021 г.
Снимка: Pixabay

Много компании, които са членове на Германо-българската индустриално-търговска камара, отчитат спад на техния оборот в резултат от влиянието на коронавируса. Също така голяма част от тях не очакват през 2021 г. да се върнат към нормалната си работа. Това показва изследването от юни сред членове на камарата, обясни Кармен Щрук, заместник-управител на Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Последната анкета от юни показва, че има влияние на Covid-19 върху икономиката в България и Европа. След карантината всички компании са изправени пред трудна ситуация, защото трябва да пренастроят своите проекти. Страните в ЕС са принудени да променят начина си на търговия. Това е сериозен удар върху икономиката. Има увеличаване на безработицата и намаляване на оборота на компаниите. Свободата на движение, услуги и хора е сред водещите за просперитета на ЕС, а сега се наложи това да бъде ограничено", обясни гостът.

Кармен Щрук добави, че водещият фактор за компаниите е получаването на повече подкрепа в условията на пандемията.

"Те искат да имат подкрепа от правителството и да получават информация как да се осъществяват различните процеси по алтернативно наемане на работа, така че да не се съкращават работни места. Нуждаят се от повече прозрачност за дългосрочното финансиране на компаниите", добави Щрук.

По думите ѝ сред най-тежко засегнатите сектори е туристическият заради затварянето на границите.

Щрук говори и за присъединяването на България в ERM II.

"България ще трябва да остане още две години в чакалнята на еврозоната преди да се адаптира към механизма преди приемането на еврото. Новината е важна за България, защото това означава единство и просперитет. Приемането в ERM II е важно за икономическите реформи в България и укрепването на икономиката в рамките на европейския пазар", каза експертката.

Според госта тази стъпка ще създаде много възможности за българската икономика.

"През следващите 2 години България ще трябва да осъществява надзор над небанковия сектор. Също ще трябва да има наблюдение над държавните предприятия", уточни гостът.

Целият разговор - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да изметем мухобойко
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами то направо ще трябва да емигрираме всички от България. Както е тръгнало ГЕРП ще правят еврозона и ще внасят и евронаселение, щото няма.
38
0
 
5
 
! Отговори
h1ze преди 3 години
Първо ние нямаме икономика. Второ на правителството не му пука за народа. Не случайно вожда тиква отиде да се крие в Македония. Протестите скоро ще отнимат понеже няма такива хора, които да отидат да се бият за страната и земята върху която искат да останат и политиците много добре знаят това. Не сме, като гърци, сърби и т.н. Държавата ни се издържа от данъци и гурбетчии, които имат още роднини тук, това е самата истина, но някой ден всичко ще приключи!
37
0
 
4
 
! Отговори
До : 38до 36 преди 3 години
Кмете ДИМИТЪР НИКОЛОВ ОТ ГЕРБ не се напъвай. Главният прокурор на републиката е мутра нищо няма да ти се случи. Това не е цивилизована държава за да те вкарат в пандиза за вечни времена за тероризъм и предателство на държавните интереси
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте, прокуратурата извади нови доказателства срещу съветниците на президента, Радев дори да е споменал, че има някакви доказателства за корупция или да си е защитил съветниците?
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лоша прогноза за бизнеса които от години живее на пари от европроекти. Ще идва значи капитализма най сетне. ВСеки да се спасява сам, докато важеше само за народа нямаше проблеми а сега рееев рев реев сопооли сооополи ревНе ми дреме на мен никой не ми е давал пари по европроекти,не съм" усвоявал "европейски пари. Ще трябва да се учите да се справяте сами
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
днес бг, какво е това инфорюационно затъмнение от вас? Защо не отразявате протестите?
33
0
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Кмета на Бургас преди 3 години Празнува СТОТНИЯТ СИ МИЛИОН --100 МИЛИОНА !! В ТЕСЕН кръг с младата си (под 20г) (медицинска сестра) любовница и още няколко човека !! Този е такъв тарикат че невинната му физиономийка само заблуждава - _както казваха навремето - ЗАСЛУЖИЛ АРТИСТ!! -ИЛИ --АРТИСТ ОТ НАРОДНИЯТ ТЕАТЪР!
32
2
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
Ти т.ъ.п. ли си или да ?! Постановка за коронавирус. Още ли има невярващи безсмъртници. Е, ЩЕ ВИ ДОЙДЕ ДО ГЛАВАТА, НО ТОГАВА НЯМА ДА МИ РЕВЕТЕ, ЗАЩОТО СТЕ БИЛИ Т.Ъ.П.И. невярващи безхаберници. Кмета не предлага. Щом го знаете всички, то тогава как ще стане преобразуването. Нивгаш. Стига глупости
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие ревете, а пък аз съм с европейски доход в държава с народни цени. Кой както се уреди, някои събират рубли други евро, долари, акции и облигации. Бойко е виновен, че съм така, да се накаже!
30
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лоша прогноза. Зависи за кого. Българският народ го обират вече повече от 30 години така че сори германо български бизнес хич не ми пука дали ще фалирате. Повече ме интересува че докато ни разиграват с поставка за короновирус през април на черноморието община Бургас кмет ДИМИТЪР НИКОЛОВ ОТ ГЕРБ предлага и притиска с заплахи да се преобразува общината собственост в частна собственост. Фирмите ХЕРМЕС СОЛАР ООД и СтрейтлайнЕАД. Говорим за кражбата на българска земя за турчина АХМЕД ДОГАН и ЛуКОЙЛ
29
1
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
След Дълги Години за "СВЕТЛО БЪДЕЩЕ" НИЕ орем Дъното!- Икономическото дъно -Демократичното Дъно -Ценностното и Морално ДЪНО-Дъното на Беднотията и Мизерията-Дъното на Некъдърността-Дъното на Политиката-Дъното на Институциите - Дъното на Корупцията и Шурабдажанащината- Дъното на Дерибейството с частни Планини Заливи и Плажове-Дъното на Туризма-Дъното на заплатите и Пенсиите ,Дъното на Ковид -Всъщност НИЕ СМЕ НА ДЪНОТО!!- Ние сме Потъващ Кораб в Кафяво Море-Море което мирише и е гнусно! АЙ ЧИСТИТУ
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако мирно протестиращите граждани не се разграничат от тези, които яхват протеста им, от футболни хулигани, и всякакви, платени провокатори, използващи насилие, носят отговорност за последиците.
27
1
 
10
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Зимата иде... короната няма да си отиде.... от чужбина не искат и да чуят за България поради неадекватните мерки за безопасност.... няма спестявания..... есента няма да има СПА поради същата причина поради, която и сега няма на морето... Няма да има и зимен сезон... т.е. един контингент от хора трябва рязко да се преквалифицират. На кой му стига акъла ще се оправи... другите да му мислят
26
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Лоша прогноза: Част от бизнеса не очаква да се върне към нормална работа през 2021 г."Отнася се най-вече за гербаджийските ***, чийто "бизнес" приключва, по-интересно е какво ще впишат в трудовото си СВ за периода на последните 10 години.
25
6
 
5
 
! Отговори
Бойко та Бойко преди 3 години
Преди 12 години беше царство неземно.. нямаше корупция всичко беше по мед и масло... само дето се разваляха седянки и се приватизираше Техноимпекс и т.н.. е и Бойко може да не е.. ама и вие нема да лапате с фалиралата си партия..
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дебелия от Банкя едно време пази Тато да не му се случи това което се случи в Румъния, но сега май няма да има кой да опази него. С 30 години закъснение възмездието ще го застигне!Трябва да се даде пример за следващите. Иначе ще се сменят продажници до откат!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дебелия се правеше на голям спасител ама само да се моли да не дойде вируса зимата че тогава ще иска убежище
22
1
 
7
 
! Отговори
баце преди 3 години
ББ е дигнал такса рекет и не могат да се освестят до 2021-ва.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мнго ме радват хленчещите Бойкови *** как смениха тона от всезнаещи и всеможещи почнаха да хленчат и с полуразреван тон да се обясняват. Свърши ви царството на некадърници и ***!Ще трябва да се работи истински!А как се работи истински след 12 години подривна дейност в интернет за пари само вие си знаете