Специализираната прокуратура застана зад Гешев

От там излязоха с декларация за исканата му оставка
13 юли 2020 12:05, Петя Славова
135
Специализираната прокуратура застана зад Гешев
Снимка: БГНЕС

Прокурори от Специализираната прокуратура се противопоставиха на искането на президента Румен Радев за оставка на главния прокурор Иван Гешев. В декларация те написаха: "Независимостта на съдебната власт е сред основополагащите принципи в Конституцията на Република България, чрез които се утвърждава демократичната правова държава. Наред с това в ЗСВ изрично е посочено,че съдебната власт е независима държавна власт, която защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата,а правосъдието се осъществява в името на народа."

Прокурорите заявяват още в декларацията, прокуратурата се ръководи единствено от закона и вътрешното убеждение и, че се противопоставят на опита на политически лица да се намесят в  тяхната работа.

Още по темата

"Президентът е висш орган и символ на държавността.Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения. Една от трите основни функции на президента е арбитражната, чиято цел е осигуряване на нормални взаимоотношения между държавните органи при осъществяване на властта. Обръщенията на президента по естеството си са политически актове, посредством които се взема отношение по важни въпроси от външната или вътрешната политика. Той може да отправя и призиви към нацията или парламента. Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на главния прокурор, реално "обединителят на нацията" наруши една от основните си функции. Това е така тъй като целта би могла да бъде всяка друга,но не и осигуряване на нормални взаимоотношения между държавни органи."

Специализираната прокуратура пише още, че задачата на съдебната власт е да решава правните спорове и да "раздава право" съгласно действащите в страната закони.

"Всички магистрати разполагат с т.нар. функционална независимост, произтичаща от чл.117 на Конституцията. Тази предметна/функционална независимост, не е привилегия, а последица от конституционното разделение на властите. Тя е предпоставка, обоснована с природата на основните функции на съдебната власт и потребността от отделянето й от другите власти. Предпоставка е за установяване на правото в конкретния случай, което се дължи на истината и справедливостта. Тази независимост е принцип на правовата държава. При решаването на преписките и делата магистратите се водят от вътрешното си убеждение и закона. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предназначен да гарантира единствено необходимите условия за свободното от натиск въздействие при решаване на делата и преписките, като функционалният имунитет е предназначен да им гарантира независимост, при извършване на служебните действия. Прокурорът е политически неутрален. Взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно, пълно и всестранно разследване.", пише още в изявлението.

От там смятат,че изявлението на "обединителя на нацията, поводът за което безспорно са конкретни действия по досъдебно производство на Специализирана прокуратура е опит за въздействие върху магистрати при изпълнение на служебните им задължения, с който опит грубо е погазен основен принцип на правовата държава-независимост на съдебната власт."

На финал Специализираната прокуратура заявява, че спазва законите и Конституцията на Република България и не нарушава положената клетва. Те се съмняват, че призовавайки народа с думите "да изчистим мутрите от прокуратурата" президентът на Република България е пристъпил положената клетва", пише още в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че са се подписали за да знаем кои са поръчковите и тези с психическите отклонения
96
2
 
4
 
! Отговори
Гери преди 3 години
До АнонименТочно така! Не може да иска цялата власт, изборите са спечелени от определена партия! Ще наруши закона, ако вземе цялата власт!
95
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка мутро ,всички българи знаем че си чадър на мафията каскетска мутро.
94
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лозан Панов е гнилата ябълка!
93
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не свършиха ли парите на Божков?
92
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тук един моторист уби жена на пешеходна пътека в града /Търново/прокуратурата по ниска от тревата тия случаи в региона са с условни ,а когато един бизнесмен помете и уби мои роднина ,нищо доколкото зная и книжката не са му взели
91
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тук един моторист уби жена на пешеходна пътека в града /Търново/прокуратурата по ниска от тревата тия случаи в региона са с условни ,а когато един бизнесмен помете и уби мои роднина ,нищо доколкото зная и книжката не са му взели
90
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така работи така наречената съдебна система у нас. Без нова конституция с пълна изборност на съдии, прокурори никога нищо няма да де промени, само ще сънувате, че има правосъдие.
89
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SichtpunktЧаст от действията са извършени на територията на щата Ню Йорк, като кражбата от КТБ е с международен елемент, организирана и осъществена от група хора, действащи в редица държави. Исковата молба е публикувана от Биволъ - една от малкото медии, които не са в джоба на подсъдимия. Там са посочени конкретните основания, въз основа на които американския съд има юрисдикция по казуса съгласно федералното законодателство.
88
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всеки който не подкрепя шефа си на другия ден е на улицата ,тук става дума за много пари е влияние ,кой се отказва от тях ?
87
4
 
10
 
! Отговори
Това е въпроса? преди 3 години
Спец. прокуратурата има ли изобщо избор да не се подщиняват на гл. прокурор на който се подчиняват дори за противозаконните поръчки на премиера прокуратурата да извършва противоконституционни посегателства СРС-та медийни изяви,показване на международно право и човешките права дори на президента- Държавния глава по закон на който гл. прокурор премиера и др. свръзани с тях лица си позволяват противозаконно на клеветят и набеждават в престъпление без доказана вина и без законови правомощия за това?
86
5
 
8
 
! Отговори
Правосъдие преди 3 години
Всички, които следват човешки авторитети, вместо общочовешките принципи и норми като истината, морала и закона и правдата, са беззаконни неморални и пристрастни идолопоклонници и ако гл. прокурор си позволява да нарушава Конституцията международното право,човешките права дори на Президента-Държавния глава по закон,не той нито премиера на който гл.прокурор изпълнява поръчки срещу правата на бг граждани,то като прокуратурата легална институция трябва да защити президента и народа не нарушителите!
85
6
 
2
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
До Sichtpunkt"...имаш ли сигнал против Боко и Горанов..."Разбира се , че нямам... Това са святи хора :)
84
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът основателно поиска оставката на гл.прокурор и правителството т.к действа като подчинени на премиера, не на закона - надзаконово и неправомерно - беззаконно пристрастно в полза на управляващата олигархия и срещу всички от народа,несъгласни с нарушенията на управляващите т.е дискиминационно, погазвайки Конституцията, международното право моралните принципи и законните и човешки права, дори на клеветят и набеждават в престъпление с измама Президента,колко повече на останалите от народа
83
4
 
8
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Колко да сте независими?!
82
5
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Това си е направо като по тоталитарно време. Заваляха подписки и телеграми в подкрепа.Нали вие искахте да се върне това време? Е върна се. Или вие искате правителството и прокуратурата да иззуе raщи и Радев Бобоков Фатмаков - Доганов да си разиграва коня.
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.Живков поне градеше и не крадеше като неговите изчадия от ДС през прехода!
80
2
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Затова, като подадеш жалба срещу държавен служител в прокуратурата те разкатават теб и фирмата ти....защото сте независими. Хайде, моля Ви се
79
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както беше по Соц-а, работническо-селски колективи пишат писма в подкрепа на..... Баце е впрегнал целия хор да грачи в тяхна подкрепа. Не се заблуждавайте, всички тези са впрегнати да им спасяват задните части!
78
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трудови колективи от цялата страна затрупаха с писма в подкрепа за другарите.