Специализираната прокуратура застана зад Гешев

От там излязоха с декларация за исканата му оставка
13 юли 2020 12:05, Петя Славова
135
Специализираната прокуратура застана зад Гешев
Снимка: БГНЕС

Прокурори от Специализираната прокуратура се противопоставиха на искането на президента Румен Радев за оставка на главния прокурор Иван Гешев. В декларация те написаха: "Независимостта на съдебната власт е сред основополагащите принципи в Конституцията на Република България, чрез които се утвърждава демократичната правова държава. Наред с това в ЗСВ изрично е посочено,че съдебната власт е независима държавна власт, която защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата,а правосъдието се осъществява в името на народа."

Прокурорите заявяват още в декларацията, прокуратурата се ръководи единствено от закона и вътрешното убеждение и, че се противопоставят на опита на политически лица да се намесят в  тяхната работа.

Още по темата

"Президентът е висш орган и символ на държавността.Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения. Една от трите основни функции на президента е арбитражната, чиято цел е осигуряване на нормални взаимоотношения между държавните органи при осъществяване на властта. Обръщенията на президента по естеството си са политически актове, посредством които се взема отношение по важни въпроси от външната или вътрешната политика. Той може да отправя и призиви към нацията или парламента. Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на главния прокурор, реално "обединителят на нацията" наруши една от основните си функции. Това е така тъй като целта би могла да бъде всяка друга,но не и осигуряване на нормални взаимоотношения между държавни органи."

Специализираната прокуратура пише още, че задачата на съдебната власт е да решава правните спорове и да "раздава право" съгласно действащите в страната закони.

"Всички магистрати разполагат с т.нар. функционална независимост, произтичаща от чл.117 на Конституцията. Тази предметна/функционална независимост, не е привилегия, а последица от конституционното разделение на властите. Тя е предпоставка, обоснована с природата на основните функции на съдебната власт и потребността от отделянето й от другите власти. Предпоставка е за установяване на правото в конкретния случай, което се дължи на истината и справедливостта. Тази независимост е принцип на правовата държава. При решаването на преписките и делата магистратите се водят от вътрешното си убеждение и закона. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предназначен да гарантира единствено необходимите условия за свободното от натиск въздействие при решаване на делата и преписките, като функционалният имунитет е предназначен да им гарантира независимост, при извършване на служебните действия. Прокурорът е политически неутрален. Взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно, пълно и всестранно разследване.", пише още в изявлението.

От там смятат,че изявлението на "обединителя на нацията, поводът за което безспорно са конкретни действия по досъдебно производство на Специализирана прокуратура е опит за въздействие върху магистрати при изпълнение на служебните им задължения, с който опит грубо е погазен основен принцип на правовата държава-независимост на съдебната власт."

На финал Специализираната прокуратура заявява, че спазва законите и Конституцията на Република България и не нарушава положената клетва. Те се съмняват, че призовавайки народа с думите "да изчистим мутрите от прокуратурата" президентът на Република България е пристъпил положената клетва", пише още в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
5
 
4
 
! Отговори
Недоразбрал преди 3 години
рАДЮФ, да изчистим мутрите?! Ами предлагам да почнем от теб,ама нещо Конституционния съд ти тупа топката много продължително?!Иначе отдавна да те е отвяла веялката там където ти е мястото,а именно в ПЛЯВАТА!!!
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тодор Живков правеше първа копка с лопата и кирка. Вече ги мързи да правят първа кпка и да пипат лопата. Само откриват и режат лентички "На всеки километър".
75
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това си е направо като по тоталитарно време. Заваляха подписки и телеграми в подкрепа. Сега за всеки трудов колектив ли ще ни уведомявате какво писмо в подкрепа бил изпратил. Когато го избираха беше същото. Писма и подписки в подкрепа. Смешно е!
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало протестъри много са ви промили мозъците маргиналите!Или ви се плаща!
73
2
 
2
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
подсъдим за източването на КТБ във федералния съд на САЩ? ЗТова кърти мивки! Как може една държава да се меси в съдебната власт на друга! Все едно Турция да каже осъждаме Христо Иванов за терор над Ахмед Доган? Никой няма право да се меси на България за решаването на вътрешните и проблеми. Освен международни съдилища и институции! Много поздрави на федералният съд на САЩ!
72
1
 
6
 
! Отговори
Истина и правда преди 3 години
Това е проблемът на бг политици и институции- те никога не застават зад истината правосъдието и общочовешките морални норми установения от Твореца и праведен Съдия-Бог, а винаги се покланят на човешки авторитети - фалшиви идоли,предават истината погазват човешките права и нарушават морал и законите правото заради материална изгода като безсъвестни корумпирани но така продават истината за пари и душите си на дявола,вършейки престъпления срещу истината и грехове срещу Бога и съучатват в грехове
71
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По делата ще ги познаете!Боко е градил като никой досега през прехода и уважаван международен политик!А Радеф за 5 стотинки не е свършил работа!А иска цялата власт!
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тези мафиотски структури са изключително добре организирани и йерархизирани. Там е вътрешен министър, който не се подчинява на премиера, там е главен прокурор, който също е тотално извън закона, който си позволи да вкара Службата за защита на свидетели, която няма разследващи функции в президентството, като някаква своя преторианска гвардия. Това е ситуация, която изглежда взривоопасна заради различни конкуриращи се мафиотизирани структури във властта. "Михаил Екимджиев
69
3
 
12
 
! Отговори
идетрибунал преди 3 години
Таз декларация е циничен опит на тези еничари на задкулисието да се изкарат за жертви!Жертва е народа български подложен 30г. на грабеж и геноцид!Тези *** от мракобесния спецсъд кога ще научат за тяхната работа се съди по събраните при стриктно спазване разпоредните на НПК годни доказателства въз основа на които да излязат с постановления и представят в съда с конкретни обвинения към закононарушителите и привличане към наказателна отговорност!Да се спазва закона!
68
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До sichtpunktЗнаеш ли какво е СИК и кой е бил неин ръководител, дърпайки конците на прехода? Знаиш ли кой държи повечето медии в България и е подсъдим за източването на КТБ във федералния съд на САЩ? Знаеш ли кой има дворец върху земя, която е изключителна държавна собственост по конституция? Знаеш ли за осемте джуджета, ало ваньо, личните данни от нап, нощното шкафче, суджук гейт, апартамент гейт, къщи за тъщи, избора на главен прокурор с един единствен кандидат? Сигнали, а?
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало от олигарх и честен бизнесмен има огромна разлика!Образовайте се бе!
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутри, вън от държавния бряг и пристанище.
65
9
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Мачкай Гешев!
64
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ще бъде да чуем мнението на прокурорската колегия относно споразумението на колегата им и настоящ шеф по обвинителният акт с недосегаемите.
63
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрите създадоха нова Професия протестърСправка Коста Копейкин и Сашо куриера на Божков!Питайте вашия патрон Йоло Денев!
62
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е "обединителя" обединява хората срещу себе си!
61
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не сме изненадани, че застанаха.От един дол дренки.Гарванът на гарвана око не вади.Това гласят популярни български пословици.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не се окаже, че с Делянчо са делили един кабинет по време на трудовият му стаж в следствието.
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Принципните прокурори не забелязали, че пясъкът на държавния бряг е изчезнал и е заменен от камъни. 4 години не забелязали.
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо тук не видях новината за писмото на адвокатски колегии от няколко областни града за оставката на Гешев?