Специализираната прокуратура застана зад Гешев

От там излязоха с декларация за исканата му оставка
13 юли 2020 12:05, Петя Славова
135
Специализираната прокуратура застана зад Гешев
Снимка: БГНЕС

Прокурори от Специализираната прокуратура се противопоставиха на искането на президента Румен Радев за оставка на главния прокурор Иван Гешев. В декларация те написаха: "Независимостта на съдебната власт е сред основополагащите принципи в Конституцията на Република България, чрез които се утвърждава демократичната правова държава. Наред с това в ЗСВ изрично е посочено,че съдебната власт е независима държавна власт, която защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата,а правосъдието се осъществява в името на народа."

Прокурорите заявяват още в декларацията, прокуратурата се ръководи единствено от закона и вътрешното убеждение и, че се противопоставят на опита на политически лица да се намесят в  тяхната работа.

Още по темата

"Президентът е висш орган и символ на държавността.Той олицетворява единството на нацията и представлява Република България в международните отношения. Една от трите основни функции на президента е арбитражната, чиято цел е осигуряване на нормални взаимоотношения между държавните органи при осъществяване на властта. Обръщенията на президента по естеството си са политически актове, посредством които се взема отношение по важни въпроси от външната или вътрешната политика. Той може да отправя и призиви към нацията или парламента. Отправяйки призив за изчистване на мутрите от прокуратурата и призовавайки за оставка на главния прокурор, реално "обединителят на нацията" наруши една от основните си функции. Това е така тъй като целта би могла да бъде всяка друга,но не и осигуряване на нормални взаимоотношения между държавни органи."

Специализираната прокуратура пише още, че задачата на съдебната власт е да решава правните спорове и да "раздава право" съгласно действащите в страната закони.

"Всички магистрати разполагат с т.нар. функционална независимост, произтичаща от чл.117 на Конституцията. Тази предметна/функционална независимост, не е привилегия, а последица от конституционното разделение на властите. Тя е предпоставка, обоснована с природата на основните функции на съдебната власт и потребността от отделянето й от другите власти. Предпоставка е за установяване на правото в конкретния случай, което се дължи на истината и справедливостта. Тази независимост е принцип на правовата държава. При решаването на преписките и делата магистратите се водят от вътрешното си убеждение и закона. Магистратите разполагат с функционален имунитет, предназначен да гарантира единствено необходимите условия за свободното от натиск въздействие при решаване на делата и преписките, като функционалният имунитет е предназначен да им гарантира независимост, при извършване на служебните действия. Прокурорът е политически неутрален. Взема решенията си по вътрешно убеждение и на база събрани доказателства в хода на обективно, пълно и всестранно разследване.", пише още в изявлението.

От там смятат,че изявлението на "обединителя на нацията, поводът за което безспорно са конкретни действия по досъдебно производство на Специализирана прокуратура е опит за въздействие върху магистрати при изпълнение на служебните им задължения, с който опит грубо е погазен основен принцип на правовата държава-независимост на съдебната власт."

На финал Специализираната прокуратура заявява, че спазва законите и Конституцията на Република България и не нарушава положената клетва. Те се съмняват, че призовавайки народа с думите "да изчистим мутрите от прокуратурата" президентът на Република България е пристъпил положената клетва", пише още в декларацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
8
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Ако това са твоите виждания за държава, разбирам защо си срещу прокурорите ! За щастие обаче повечето хора са с други виждания !
36
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мачкай Гешев!Ние сме с теб!Изчисти мутрите от прехода!
35
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквано корумпираният съд застана зад прокурора на мафията.
34
4
 
19
 
! Отговори
Кухи та дрънкат преди 3 години
Вече няколко дни, знайни незнайни престъпници, застават зад Боко и каскета.Обаче вместо да им вдигат рейтинга, всъщност наливат керосин в огъня.
33
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свинските черва са при Радеф
32
13
 
5
 
! Отговори
Информация преди 3 години
Специално за възмутените от прокурорските действия протестиращи - скорошен щатен юридически съветник на президента Радев е Иванка Иванова, чийто единствен професионален опит е като шефка на Правната програма на соросовата фондация Отворено общество - от 2004 до 2020 г.. Това съобщи в профила си във Фейсбук преподавателят по Конституционно право Борислав Цеков. Като такава, тя беше в основата или съучастваше във всички с о р о с о и д н и становища...", пише Цеков ! Сега ясно ли ви стана ?
31
5
 
22
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Радев с кво е виновен ?Че е 4 - ри години президент или че БОЙКО е 15 години на власт и не е завзел само президента?Престъпникът Бойко, да си отговаря кво е правил 15 години като едноличен властимащ!
30
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На който не му харесва демокрацията бегом на изток!
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свински чарва овързани в зависимости и страх
28
4
 
17
 
! Отговори
ББ преди 3 години
По кой закон бюрото за защита на свидетели може да прави арести и претърсвания
27
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вся власть Рублеву
26
19
 
5
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
И какво предлагате бе, плювачи? Всички прокурори до един да подадат оставки, защото са корумпирани? Ами ясно е, че не сте добре с горната част на тялото.
25
2
 
19
 
! Отговори
ko40 преди 3 години
специализираната прокуратура е частна прокуратура. кви са тия простотии, има ли специални закони, които са само за специализираната прокуратура ?!
24
3
 
18
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Свобода на Българските граждани!
23
8
 
7
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
До 13. Това изключва ли корупция в президентството? New York Times казва ли нещо по този въпрос?
22
3
 
21
 
! Отговори
тя преди 3 години
Над прокуратурата само Господ ! Защо се смятат за богопомазани ? Народа вижда делата им !
21
7
 
18
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Всичките на заплата естествено че ще си искат постовете ,та нали при смяната на модела отиват на борсата !Сега това е протеста колко са заплатаджийте и колко са хората които не зависят от ГЕРБ и Бойко
20
3
 
20
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Независима съдебна власт и България са несъвместими.
19
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Каскет Каренин"Прокурорът е държавен обвинител !"А коя мутра е държавата и коя мутра трябва да се обвинява? Въобще какво е държавата - мутренска групировка с държавни институции или политическо и социоално-икономическо обединение на един народ?
18
4
 
18
 
! Отговори
Маги Халваджиян преди 3 години
Така е - халваджията за бозаджията ! Всички са в кюпа !И ние си мислим че имаме независима прокуратура !