Къде стои президентът след реакцията си към протестите?

Коментар на доц. Антоний Гълъбов
Обновена: 14 юли 2020 23:23 | 14 юли 2020 23:20, Анисия Иванова
147
Къде стои президентът след реакцията си към протестите?

Хиляди българи протестират вече шести ден с искане за оставка на правителството. Според политолога доц. Антоний Гълъбов, има различни сценарии и групи за натиск, а общото между тях е, че използват тревогата на хората.

"Големият въпрос е в каква посока се насочва обществената енергия и този тип протести носят най-висок риск. Хората не се познават помежду си - те са прекалено разнородни. Няма единна организираща сила, която да носи отговорност за това, което се случва", заяви доц. Гълъбов за "Денят ON AIR".

Според него общото между "сценаристите" на протестите е в това, че никой не иска избори, а управляващото мнозинство да продължи да губи обществено доверие.

"Повечето предпочитат да смятат, че г-н Радев е обединителна фигура. Тук също има проблем, тъй като реакцията на президента го постави извън собствената му институция. Той всъщност реагира на това, че към негови служители са повдигнати обвинения от прокуратурата", коментира за Bulgaria ON AIR политологът.

По негово мнение президентът би трябвало да подаде оставка, защото "стои извън институцията си".

"Да отидем на предсрочни президентски избори, той да получи мандат, да кажем за реформа на Конституцията за президентска република и да продължим нататък", добави доц. Гълъбов.

Според политолога всеки следващ вот на недоверие е по-зле подготвен от опозицията.

"БСП заяви, че утре ще внесе аргументацията си на вота на недоверие. Това е пореден вот на недоверие за един период от три години и половина - това е много. Трусовете от последните дни около това кои да са мотивите показват, че този вот не е добре подготвен. Най-вероятно утре ще бъдем свидетели на един опит през уличен натиск да бъде компенсирана лошата подготовка на вота", обясни гостът.

По думите му именно в президентската администрация е бил установен елемент на корупция, по-точно на посредническа мрежа на търговия с влияние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е че и Радев трябва да си подаде оставката и Бойко. Тогава оправданието че Радев ще счупи държава което си е вярно, отпада и Бойко ще се успокои за държавата и спокойно може да си подаде оставката.
78
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да се донесат едни басейни,да се надуят и напълнят с вода от водоноски и да се направи един хепънинг...голямото нощно къпане...да измием натрупаната от герберастите мръсотия върху нас през годините...това в съчетание с голия протест...казвам го съвсем сериозно...не пречи полицаите да ги пръскат с водни пистолети...а те ще отговорят с водни оръдия...
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гълъбе,не те ли притеснява,че вместо да арестуват Божков преди време,му правят закони,които му позволяват да извлича максимални печалби от лотарията и да си ги делкат.Нещата се разсмърдяха,когато искаха да гепят всичко.Виновна е алчността.Ако бяха оставили нещата така,сега щяха да нанкат спокойно.Пак анализираш неща,които нямат нищо общо с анализа.
76
3
 
8
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 години
До Анонимен 94: "голяма част от бесепарите са на страната на ГЕРБ"? Това пък откъде го извади?На страната на ГЕРБ е Георги Гергов и групичката около него, но той е далавераджия.Бойко подари на Георги Гергов 43 милиона лева държавни пари за една дупка в центъра на Варна, която на никого не е нужна и не струва и една десета от това. И оттогава той събира около себе си опозиция за да мъти водата. Достатъчно е човек да разбере какво притежава (а и да му види дебелия врат) за види що за социалист е
75
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Президентът седи на мястото си.По-интересното е вие къде седите и до кога ще слугувате.Още един"професор".
74
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 92Мен дори не ме притеснява факта,че БСП и АБВ ще вземат властта,те са ми симпатични,но ме притеснява Божков,който показва крайна агресивност и това,което чета от троловете,че отново ще се избиват маса хора в България,дори си били приготвили списък от хора за убиване,това означава,че хората отново ще преживяват трагедии,докога?
73
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен протестите трябва да са по-радикални...само с разходки и възгласи не става...сещам се за нещо по-нестандартно...например защонаправи един гол протест... на всички мъже и жени...да видим тогава полицаите кого по-напред ще арестуват...и без това е лято и е топличко...Ако всеки ден се прави такъв протест няма начин правителството да не падне...и то не само във София,а в цялата страна...щом нищо друго не помага и щом е за идеята да преборим мафията...да видим как полицаите ще бият голи...
72
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не сенуждая от платени марионетки, които да ми казват кой къде "стои".За мен, лично, президентът стои сега още по-високо от преди. Което подчертава отликата му с низината на управлението на изпълнителната власт и НС.
71
7
 
16
 
! Отговори
До 92 преди 3 години
Българинът все очаква чудо от непознати...Така беше със Симеон. Докато в Гърция и Румъния има забрана да влизат техните предишни монарси, продажните и ненаяли се на пари сътрудници на ДС отидоха да молят Симеон да се върне. Оправи ли ни за 800 дни? Същото и с Радев - абсолютно неизвестна пионка на Нинова и Първанов! И какво, ако му се даде цялата власт? Още 10 години ли ще строим социализъМ?
70
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самия факт,че голяма част от бесепарите са на страната на ГЕРБ,не ви ли говори,че смяната на правителството с друга партия,ще бъде доста по-зле за България,щом дори тези,които ще звземат властта,след падането на ГЕРБ,не искат да се сменя правителството?Всички знаят,че ще бъде по-зле за България ,когато ГЕРБ падне от власт, единтвено тези, които ще имат ЛИЧНА ИЗГОДА, са срещу държавата и ГЕРБ
69
11
 
12
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
Абе ***, единствения пряко избран от народа е Румен Радев.
68
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снощи го в предаването "Референдум"...голямо *** е този Гълъбов...ето заради такива се се заслужава да се протестира...при това професор в НБУ...и водещата не смее да каже нещо противоречащо на властимащите...сакън да не си загуби работата...никой да не се записва в този измислен университет...да останат без студенти...доколкото знам там преподава и един друг бивш просветен министър на ГРОБ...
67
2
 
15
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Мен ме вълнува следния въпрос- Лесно ли е или е трудно да си фигурант? И към същия въпрос-Как се чувства чиляк, когато от собствената ти партия те принизиха толкова ниско, по-ниско от тревата ? Естествено въпроса-срам нямате ли-е напълно излишен-отговора си е ясен-не,нямат! Та-как се чувства чиляк като фигурант-да ни информират малко от Президентството? Може и PR-ката да ни осветли...
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 84Ти явно не си много наясно кой е Васил Божков.Той е покровителстван не от десетилетие, а от над 25 години у нас.
65
8
 
20
 
! Отговори
бг преди 3 години
десин радев иска да стане кралят слънце и да царува дощяло му се президентска републике
64
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стои на резидентския си пост !
63
3
 
8
 
! Отговори
баце преди 3 години
Стига бе още пия кафе и ще се олея от смях. Единствения комунист в парламента, представител на БКП-комунисти, щял да сваля правителство, прокурор и да командва "фигуранта" Радев. Ай стига бе. Сега ако и черепа пусне някой разговор, денят ще е весел.
62
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАма какви "пари на Божков",като ако не бяха ГЕРБ,Божков нямаше да бъде покровителстван да печели вече над деситилетие?!
61
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е истината:- Гешев се оказа голям пич и крадливите олигарси не го искат,искат да свалят цялото правителство,за да не бъдат осъдени за престъпленията си и кражбите- други неистово искат властта и лапачката - стани,да седна- трети са си русофили и винаги ще държат на приятелско настроените към Русия партии- платени марионетки на Василев и Божков,най-много са платените от Божков хора, всякакви хора- от ниско през средно ,през медии и до най-високо,дори платени гербери,които напунаха ГЕРБ
60
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мутрите да се омитат, борисов е впрегнал цялата държавна машина да мачка протестите - полиция, медии, институции, ЕС, и кой ли не да спасяват оср'ания му за'дник. Оставка сега, избори сега. Няма да го чакаме на редовните избори, да се маха сега иначе клетвите ще застигнат не само него а цялата му фамилия, ще плати много висока цена ако не пусне кокала сега.