Близнашки: Санкциите за "Турски поток" ще са сериозен удар за България

Подкрепата на американското посолство към протестиращите е нормална
Обновена: 15 юли 2020 21:52 | 15 юли 2020 21:20, Нели Христова
167
Близнашки: Санкциите за "Турски поток" ще са сериозен удар за България
Снимка: БГНЕС

"Ако Държавният департамент на САЩ замрази газовите проекти на България "Балкански поток" и връзката в Гърция и наложи санкции на всички компании, свързани с изграждането на "Турски поток", това ще бъде сериозен удар за нашата страна. Ако се окаже вярно, че проектите се спират заради политическата нестабилност, тежко и горко на хората, които се идентифицират с протеста, защото цялата отговорност за случващото се ще падне върху тях", това коментира пред БНТ бившият служебен премиер и експерт по конституционно право проф. Георги Близнашки. Той беше категоричен, че едно служебно правителство не може да защитава дългосрочни интереси, тъй като има много ограничен хоризонт.

Подкрепата от страна на американското посолство на протестиращите е нормална, каза той и обясни, че те ни третират като незряла и неразвита демокрация. България беше най-верният сателит на Съветския съюз и по тази причина съществуват съмнения и подозрения за демократичните ни убеждения. По думите му е странно, че това скрито насърчаване на протестите у нас става на фона на събитията в самите Съединени щати, където събарят паметници дори на бащите учредители.

Проф. Близнашки подчерта, че, когато разговаряме с европейските си партньори и американските си приятели, ние трябва да стъпим на една много здрава основа, да не подценяваме собствените си постижения, да запазим собственото си достойнство, а не да оклеветяваме страната си.

"Има много наивни български политици, които смятат, че нещата опират до политически симпатии или антипатии. САЩ имат своите стратегически интереси и се опитват да спрат Русия по всякакви възможни начини", анализира проф. Близнашки.

По повод специалното изявление на президента Радев, в което той отново настоя за промяна на правосъдната система, от която зависи целият политически живот и отново окуражи консенсуса "антимафия", конституционалистът подчерта, че крясъците на площада не могат да заглушат гласа на здравия разум. Гласът на здравия разум постепенно ще набира сила. Румен Радев е поел по един път и не може да се върне назад. Нещата са много по-сложни, отколкото той си представя. Той ни тласка към "власт на тълпата" и понеже няма нужната култура, Радев не разбира, че тълпата на площада не може да взима никакви решения. Явлението Румен Радев е политически анахронизъм, обобщи проф. Георги Близнашки.

Проф. Близнашки прогнозира, че промени в страната ще има, но "насъскването" на едни хора срещу други трябва да спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човекът се казва Близашки! Изписвайте името му правилно, моля!
62
3
 
16
 
! Отговори
Дуло преди 3 години
Хич не ми дреме от хейтърските минуси. Айде да идват изборите и да поставим БСП-то където му е мястото-в историята.
61
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
днес имаше едни интересни записи няма ли да ги отразитеКой клати лодката още?Този който иска марионетки за него само 100% вече.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 81Може да поеме газ и от Радев когато е ял боб, но трябва да го носи в туби на Вучич
59
5
 
11
 
! Отговори
Каракочев преди 3 години
Близалски, Близалски, специалист по всичко.
58
6
 
11
 
! Отговори
Боцко преди 3 години
Ние винаги сами сме си навличали проблемите ! Затова не ни зачитат като бели хора и нация *** народ слаба държава бай *** си е бай ***! Заради 300 платени демонстранти за по бира(от евтините) 5 милиона ще страдаме! Заслужава си българинът съдбата! Мизерия опашки по магазините за кило банани и никаква западна телевизия това заслужаваме!
57
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балкански поток може ли да поеме азербайджански газ-можеБалкански поток може ли да поеме еврейски газ през Турция -можеБалкански поток може ли да поеме друг газ - можеБаце си е правил сметката.
56
0
 
7
 
! Отговори
АЛО.BG преди 3 години
АЛО.BG днес имаше едни интересни записи няма ли да ги отразите, или и вие като националните медии ще замълчите ???? Всички май спазвате принципа за мъртвия ( ГЕРП) добро или нищо ....
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А ?Човека е прав. Ти ще му свириш ли на Оная работа?
54
4
 
26
 
! Отговори
Отврат преди 3 години
Близнашки предизвика само отврат... Познавам го... бях студент,а той преподавател уреден с връзки поради комунистическото си потекло. Имаше отвратителен навик да върти химикалка между пръстите си и излъчваше арогантност и напълно непонятно защо надменност към студентите. Не се е променил към по добро. Както казва народът от кривата фиданки рядко става право дърво.
53
4
 
12
 
! Отговори
Адвокат преди 3 години
Леле, леле докъде може да падне един юрист...
52
4
 
22
 
! Отговори
бай ганю преди 3 години
този е най пр.ос.тия професор които дори и на ниво асистент не умеее да мислишокиращи не логични и несвързани праз.нодумщванияще му подхожда да разкудкудяква в някое село бабичките в махалата но за друго не става
51
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая медуза от къде изпълзя?
50
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е чyма по време на Пандемия.
49
3
 
21
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Близнашки, гербаджийският кораб потъва, а ти за байряка си се замислил.Донякъде е добре, че ще има санкции. Така ще разберем продажници ли ни управляват, или хора, за които интересите на България са на първо место.За сведение, Германия няма намерение да спира строителството на Северен поток независимо от санкциите.
48
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев = Разорение на държавата и превръщането й в територия за поглъщане от руския Гулаг.Това е така демонизираният от русофилската чyма "план Ран", но в България няма план Ран, а методично се прилага "план Разиа".Не случайно България отдавна е дамгосана с многоброините паметници на съветския окупатор като губернска територия.
47
3
 
11
 
! Отговори
А ? преди 3 години
Ти пък откъде изпълзя или те активираха ?
46
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БКП няма да спечели никакви избори. Не им вярвам точно толкова, колкото на депесаррите и сегашните.
45
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.н. "комунисти" са бившите доносници на царчето. Симьончо е бил на ДС доносник и затова го поканиха да ви доокраде... за 800 дни. Сегашните са наследници на досегашните. Защо мислите, че грамотните хора не искат да се топнат във фекалното блато на сегашните политици?
44
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Близнашки не се излагай . Знаем ,че си слуга на мафията Никъде в разпространеното от световните медии изявление на Помпео , не се говори за някакво обвързване на санкциите с протестите в БГ За тези санкции се говори от месеци