Близнашки: Санкциите за "Турски поток" ще са сериозен удар за България

Подкрепата на американското посолство към протестиращите е нормална
Обновена: 15 юли 2020 21:52 | 15 юли 2020 21:20, Нели Христова
167
Близнашки: Санкциите за "Турски поток" ще са сериозен удар за България
Снимка: БГНЕС

"Ако Държавният департамент на САЩ замрази газовите проекти на България "Балкански поток" и връзката в Гърция и наложи санкции на всички компании, свързани с изграждането на "Турски поток", това ще бъде сериозен удар за нашата страна. Ако се окаже вярно, че проектите се спират заради политическата нестабилност, тежко и горко на хората, които се идентифицират с протеста, защото цялата отговорност за случващото се ще падне върху тях", това коментира пред БНТ бившият служебен премиер и експерт по конституционно право проф. Георги Близнашки. Той беше категоричен, че едно служебно правителство не може да защитава дългосрочни интереси, тъй като има много ограничен хоризонт.

Подкрепата от страна на американското посолство на протестиращите е нормална, каза той и обясни, че те ни третират като незряла и неразвита демокрация. България беше най-верният сателит на Съветския съюз и по тази причина съществуват съмнения и подозрения за демократичните ни убеждения. По думите му е странно, че това скрито насърчаване на протестите у нас става на фона на събитията в самите Съединени щати, където събарят паметници дори на бащите учредители.

Проф. Близнашки подчерта, че, когато разговаряме с европейските си партньори и американските си приятели, ние трябва да стъпим на една много здрава основа, да не подценяваме собствените си постижения, да запазим собственото си достойнство, а не да оклеветяваме страната си.

"Има много наивни български политици, които смятат, че нещата опират до политически симпатии или антипатии. САЩ имат своите стратегически интереси и се опитват да спрат Русия по всякакви възможни начини", анализира проф. Близнашки.

По повод специалното изявление на президента Радев, в което той отново настоя за промяна на правосъдната система, от която зависи целият политически живот и отново окуражи консенсуса "антимафия", конституционалистът подчерта, че крясъците на площада не могат да заглушат гласа на здравия разум. Гласът на здравия разум постепенно ще набира сила. Румен Радев е поел по един път и не може да се върне назад. Нещата са много по-сложни, отколкото той си представя. Той ни тласка към "власт на тълпата" и понеже няма нужната култура, Радев не разбира, че тълпата на площада не може да взима никакви решения. Явлението Румен Радев е политически анахронизъм, обобщи проф. Георги Близнашки.

Проф. Близнашки прогнозира, че промени в страната ще има, но "насъскването" на едни хора срещу други трябва да спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
20
 
12
 
! Отговори
Дуло преди 3 години
Румен Радев, който в момента изпълнява длъжността "Президент" е вредно явление за България. И ще остане в историята като грешка на прехода. Е, все пак ще остане в историята...
42
9
 
5
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 3 години
Аз ви казах че мирише на ШОРОШ от километри протеста, а вие квечихте че ФАЩ му били шута - как ще бият шута на тяхната ПИОНКА ВЕ ? Точно същите схеми като 2014-та , 2013-та се играят - тогава когато секнаха Южен Потока Тошко Африкански щеше от ФАЩ прдня в тубичка да ни носиПдислав Продажника квечи че им требвали ИЗБОРЕ...ВЕДНАГА - ХЕРРО му е казал/а какво да прави да остане.Ама не - агитката на най-българомразния отбор с най-българското име - друсани кебапи с IQ под нулата - трябваше изява
41
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тоя защо пк лъже, егати мръсниците долни. САЩ си го казаха отдавна че ще спират проектите защото са обвързани с руския газ ... толкова. Какво общо имаме ние със Северен поток 2 ?
40
3
 
9
 
! Отговори
Bxhcycgxtx преди 3 години
Хахаха тоя от най-големите пумпали! Какво общо има протеста със санкциите?!??! Този как гледа децата си и внуците в очите ако ги има?!
39
3
 
8
 
! Отговори
дедо Ви преди 3 години
Този ренегат да си седне на трибуквието!!!!!!!!!!!!!
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Близнашки вече се омаскари за малко слава.В историята ще се помни как омърси с Калин Янакиев СУ.
37
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
санкциите са поискани от тулупа за да дестабилизира държавата. сащ не правят каквото и да е без да знаят кой,защо го иска и с какво се отплаща. Съд за борисов за държавна измяна. Иска майдани за да остане на власт, а близнаков да заминава да му прави компания в централния.
36
4
 
21
 
! Отговори
byyyy преди 3 години
борисов иска гръб от сащ за протестите и да остане на власт а срещу това им дава газопроводите, така си спасява кожата.Държавна измяна, за собствения си интерес плаща с икономиката ни. Така предаде транспорта ни под шапката на макрон за да дадат рамо на стрина сталина за шеф на МВФ-то, игри, игри и пак игри само за негов интерес.И бесило му е малко на този търтей ояден. Да се маха че сметката расте.
35
0
 
8
 
! Отговори
баце преди 3 години
Демокрация, надпартийност и върховенство на закона. Това пишеше в съобщенито на американското посолство. Аз не искам да страдам за да живеят по-добре някакви дето не ги знам. Останалите да решават за себе си - нали уж сме демократична република.
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балкански поток ТРЯБВА да се завърши. Ние не принуждаваме САЩ да прави каквото и да е. Не е необходимо да организират нашите профани да правят поразии с цел сплашване на властта, която и да е.БКП ще е с напълно газилизка наведена позиция само и само да си изпроси малко пари. Тия шемети не са кадърни за никаква работа!
33
2
 
12
 
! Отговори
Цежо преди 3 години
Ако някой от коментиращите си направи труда да прочете и статията за турски поток и поток север 2 отново в днес бг ще разбере, че САЩ готвят санкции за всички участващи в тези проекти и казаното от Близнашки е пълна глупост
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова ли ни организират сегашната "резилюция" на площада? Ама що пър профаните да не им вземат парите.
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези конкретни законопроекти не са политически насочени срещу България или правителството, защото са стари. Всъщност, основният акт за санкции е още от миналата година. От друга страна е факт, че може би не сме успели да договорим някакво изключение за Балкански поток. Многократно имаше предупреждения, че България е с много малко вътрешно потребление и трудно ще убедим някого, че тази тръба е за наша консумация - а то ние консумация почти нямаме.
30
0
 
5
 
! Отговори
ще последват преди 3 години
втори подред санкции и за белене морони безпжлезни
29
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шпиц команди на Радеф и Черепа май са ви въоръжили!Щом ще застрелвате!Но всичко се знае кой кого в тази малка държава!
28
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тълпата е овче стадо. На където я подкарат кучетата, на там отива стадото. Стадото не мисли когато го водят на паша и в кланица.-----Много си проссс...
27
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова им дадохме няколко милиарда за самолетчета модел от виетнамската война, само на хартия, за да ни налагат санкции. Ей това са приятели, ако не знаете.
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такава е участта на робските държави, населени с крепостни селяни.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И със санкции, ако мафията гроп-дпс спре да краде, повече от половината бюджет ще е излишък
24
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя мазник е едно от най-отвратителните човечета, от които ми се повдига само като ги видя.