Политолози: Протестът ескалира, но трудно ще задържи високия заряд

Коментар на Анастас Стефанов и Страхил Делийски пред Bulgaria ON AIR
15 юли 2020 14:34, Анисия Иванова
82

Протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на бившия Партиен дом в шестия ден от антиправителствените протести. Стигна се до сблъсъци, полетяха бомби, камъни, бутилки и кутии с червена боя. Протести се проведоха в много градове на страната, но управляващите са категорични, че не обмислят подаване на оставка.

"Много бързо пламна като искра, макар да има наслагване от предходните седмици. Това е политически дискус, който се разгръща от началото на тази година и не може да бъде задържан дълго с такъв заряд, без да има тласък в една или друга посока. В идните седмица-две ще наблюдаваме развитие", коментира политологът от изследователски център "Тренд" Анастас Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

Той смята, че разпространените вчера СРС записи на Васил Божков не са в ползва на управляващите, не са и в ущърб на протеста. В тях издирвания бизнесмен с 19 обвинения признава пред журналист и депутат от БСП, че подкрепя и стимулира протестите срещу властта.

Още по темата

"Малко се явяват като наливане на масло в огъня. Протестът излиза доста консолидиран. Този запис се предполагаше, че ще вкара разколебаващ характер, но нищо подобно не се случи. По-скоро това може да изиграе консолидираща роля в протестите. Тази атака ще бъде идентифицирана, че "идва от тези, срещу които ние викаме", обясни Стефанов.

Колегата му Страхил Делийски е на мнение, че вотът на недоверие, който БСП внася днес, има смисъл, институционализирайки конфликта и гражданските претенции.

"Протестите се случват, когато институционалните форми за регулиране на социални напрежения и конфликти са запушени и не работят; когато гражданите не общуват добре с политическите партиите; когато имаме задълбочаващо се недоверие към институциите. Изглежда логично това, което прави БСП. Ръководството е в такова положение, че трябва да демонстрира политическа активност", посочи политологът в "България сутрин".

По думите му протестът единствено може да увеличи рисковете по отношение на подкрепата към правителството. Делийски обаче изрази съмнение дали протестите ще изиграят роля по отношение на поведението на "Воля" и Патриотите, "от които в най-голяма степен зависи това, което ще се случи на институционалния парламентарен терен".

Според него е твърде късно за оставка, тъй като тя би предизвикала желанието за втора, трета, пета... Делийски изтъкна, че единственият път за Борисов е да опита да говори по друг начин на тези, които не го харесват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
7
 
13
 
! Отговори
хи-хи-хи преди 3 години
А къде е Баце ***? Крие шкафчета в Македония или чака закрила от краварите?Два дни не съм му виждал плешивата и празна кратуна.Да не се е споминал ,този нагъл престъпник?На плачещите за режима на Барба Ганьос мога да кажа:Споко ,ще му ходите на свижданепри бай Ставри , ако не го докопат останалите от разпадащата се Хунта "Геп".
46
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ескалира,краставици,просто другарят великомученик от Дубай даде тон за песен и както ги нарече лум..пените и тълпата си показаха магарията.
45
7
 
4
 
! Отговори
До спеца преди 3 години
Повярвай ми, ако почнат да *** управляващите от олигарсите, след още 10г в тази държава ще останат само ***, ще бъдем официално Руска федерация и простия ти тарикатски г_ъ_з няма да може да се вее по барчетата и да гледа как да заобиколи плащането на данъци, глоби и т.н.
44
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестът е за да махнем БКП2 и да турим БКП1! Абсолютна безмислица и изключително ниско Ай-Кю на повечето от протестиращите.
43
10
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Maфията протестира срещу държаватаХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
42
4
 
13
 
! Отговори
Гешефтаря преди 3 години
Най лошото е, че не можем да обвиним тези млади хора за комунисти и че не са европейци! Не можем да им припишем църквата и мандрата! И защо не са протестирали срещу Жан Виденов не можем да ги обвиним! Всички са родени, пораснали и възпитавани в нашата епоха - тази на величието Борисоф! Единственото, което можем да направим е, да насъскаме говедата, да ги дръпнем зад колоната и да им хвърлим един хубав бой! И да кажем на електората, че Божков е лош и са платени от него!
41
6
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Протестите ще продължат докато не се разкарат тези, които ги провокираха.Цялата политическа *** на баце + тези, които не са с тях, но играят в жалките им постановки.
40
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще дойда на протест, ако протестърите линчуват майчето и ниновица
39
1
 
7
 
! Отговори
35 преди 3 години
Авторът на ,,Един от първа дивизия" Г.С.Георгиев пише: Ти, който не си бил болен, сакат и не си имал причини да не бъдеш там,където трябваше да бъдеш - на фронта в Добруджа и Македония по време на войната - ти си недостоен. В годините след войната когато ми се наложеше да отида в някое учреждение по някой въпрос, никъде по столовете не видях фронтовак - навсякъде тилови ,,герои" и нагаждачи! Нищо не можех да направя, освен - престанах да ги познавам, да им подавам ръка, да ходя по сбирките им.
38
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРОТЕСТА СЕ СПИХНА КАТО *** ПЯНА НА ЗАМЪРСЕНА С ПЕСТИЦИДИ РЕКА
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес излезе поредният запис. В него министър-председателят Бойко Борисов разговаря с председателя на Конституционния съд Борис Велчев, уточнявайки некви пари за некви неща и наричайки председателя на Конституционния съд братиньо.Значи, да уточним министър-председателят говори с председателя на Конституционния съд на братиньо.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не дават президентка диктатура, защо го мъчите Радев с тази демокрация, той е генерал и силата му е диктатура може да изпълнява ролята и на правителството и на прокуратурата. Само излишни заплати се хабят в момента. И то в момент на криза, трябва да сме пестеливи а да се спечатлява от заплати е добра възможност.
35
6
 
9
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
След протестите идват чистачите на олигарсите - ще има яко да *** управляващи, яко и много....
34
6
 
9
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
Точно затова се страхува да подаде оставка! Защото докато е на власт, прокурора е безпристрастен и му е осигурена охрана. Падне ли от власт, народа ще го линчува, а и прокурора може да стане пристрастен!
33
2
 
6
 
! Отговори
Комунягите преди 3 години
ривът. Защо ревете бе. Кой си я гласува тая Конституция дето превръща президента във фигурант, а главния прокурор в бухалка. Май вие бяхте, но ние още помним как седяхме в палатките пред ВНС, обаче тогава президента не ви беше удобен, а навиците на Народния съд ви вдъхновяваха да съдите без съд и присъда. Е сега нещата се обръщат срещу вас. Ама нали знаете зе хитрата сврака - дето с двата крака. Дано сегашните управляващи се ударят по челото и разберат, че утре и те ще са на вашия хал.
32
4
 
5
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 3 години
Политолози ,социолози ,анализатори ,*** и т.н. ,все платени слуги на Домуса ,Шиши ,Барба Ганьос и Гешефтарски ,всички сте за в канала!Продажни и лъжливи ***.НИКОЙ НЕ ВИ ВЯРВА И НЕ ВИ БРОИ ЗА ЖИВИ!ДИКТАТУРАТА НА ХУНТАТА ПАДА И Е НАЙ-ДОБРЕ ДА СЕ СКРИЕТЕ ПРЕДИ ДА СЕ СЕТИМ ЗА ВАС!
31
3
 
2
 
! Отговори
до смях преди 3 години
Предлагам нещо, което няма как да стане с толкова недостойна ,,интелигенция", превърнала се в платен слугинаж на една простовата мафиотско - мутренска власт! Предлагам Простотията на власт да бъде игнорирана, а не тиражирана в медиите, да бъде не дори критикувана, а подминавана с презрение и когато някой се реши да и се противопостави, поне да не му се пречи! Ще дам пример, но буквите са ограничени!
30
4
 
3
 
! Отговори
ако преди 3 години
Ако искаме положителни резултати от протестите, задължително трябва да се подкрепи вота на недоверие от всички извънпарламентарни партии и движения. Иначе жалко за ентусиазма, жалко за нанесените телесни повреди над протестиращите. Ако не подадат оставка, жалка им майка на Бабикян, Хаджигенов и Минеков! Гешев ще ги подпука!
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иска им се. Хората не желаят нито вече да търпят, нито да слушат али бали.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно ли, че подпалили на финансовото диамонтче вилата, тази дето била на кръстницата?