Сергей Станишев: Протестите са от чувство за несправедливост

Трябва да се върви към избори, убеден е социалистът
Обновена: 15 юли 2020 10:15 | 15 юли 2020 09:47, Анисия Иванова
50
Сергей Станишев: Протестите са от чувство за несправедливост
Снимка: БГНЕС

Не трябва да се върви към служебен кабинет, а към избори. И БСП трябва ясно да се обозначи като алтернатива, заяви председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пред Нова тв.

БСП не бива да участва в сделки и договорки, категоричен е той.

"Има три сценария за изход след протестите. Първият е създаването на така наречен експертен кабинет. Той няма капацитет и доверие. Вариант две е извънредни избори. Вариант три - ако  не мине, ГЕРБ да карат до редовните избори", каза той.

Още по темата

Той на няколко пъти подчерта, че протестите са предизвикани от чувството за несправедливост и по-рано хората са били склонни да търпят.

Според него хората имат пълно право да протестират и да изразяват недоволството си.

"Повечето от анализаторите гледат за конкретните поводи за началото на протестите и пропускат това, което се случва в страната през последните три месеца. Във връзка с пандемията има много дълбоки социално-икономически причини. Блокирането на икономиката доведе до това, че десетки хиляди загубиха работата си, а стотици хиляди живеят с намалени доходи. И ако по-рано хората свързваха двата края, то сега всички изпитват затруднения", каза Станишев.

Той е категоричен, че БСП е трябвало да излезе с ясна позиция за случващото се, да начертае линия на поведение и да покаже единството на партията по отношение на протестите.

"Ако бях на мястото на Корнелия Нинова, щях да приема тази инициатива, която беше свикана легитимно, когато миналата събота 79 члена на НС на БСП се събраха на среща с идеята да се обсъди тази позиция на БСП. Искаме да бъдем алтернатива на ГЕРБ в това управление. Хората протестират срещу този модел на силово недиалогично управление, което за 10 години изгради една система – пирамида от зависимости, в която цялата власт се концентрира в ръцете на една партия и един кръг, но не се води реален диалог с обществото. Нашият основен акцент трябва да бъде социално-икономическата промяна в България и оздравяването на държавата като цяло", каза още Станишев.

"Позицията на огромна част от протестиращите или на БСП не се сформира от интересите на Божков или който и да е бизнесмен. Нашата позиция се формира от разбирането за нуждата от промяна, която изразяват хората. Много е важно всички политици да проявят малко повече смирение. Хората имат основания да протестират и политиците трябва да намерят решение и изход от тази ситуация. БСП е предложило своя изход и то преди началото на протестите – вот на недоверие“, заяви той.

"Трудно виждам сътрудничество с ДПС, защото за всяко едно партньорство и сътрудничество винаги ние плащаме цената. Важното е да си извлечем поуките от предишни коалиационни формули и подходи, за да не плати пак цената БСП. И най-важното - да свършим работа за хората. Хората имат нужда от промяна, България има нужда от промяна", заяви още Сергей Станишев.

"При Орешарски толкова искахме да извадим ГЕРБ от властта, че се случиха грешки и платихме висока цена", призна  той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
18
 
! Отговори
пфу преди 3 години
Тавариш Станишев пристига. Радвайте се червени ***. Цял живот ще ви напомням как дестабилизирахте българия 8 месеца преди избори и дадохте властта на ДПС + БСП. *** сте всичките протестърчета !
19
3
 
10
 
! Отговори
Тулу преди 3 години
Немога да повярвам чепрез 2020-та все ощеси говоримза ......... БСП? Хахаха алтернатива!? Вълцив *** кожи. Никога на власт. То е смешно че дори в парламента влизат. Няма да има оправия. Дано поне тулупа да изчезна
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сергейчо,и ти трябва да се скриеш,Душко.Писна ни от такива като теб!38113
17
1
 
11
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Този съсипа БСП.Спомням си,че всяко изказване на Борисов започваше със Станишев.Права беше Нинова като не го включи в листите за евродепутати,но неговите хора начело с Гергов ,не без помоща на Борисов го набутаха в Европарламента.Не забравяйте,че той подкрепи истанбулската конвенция и изведнъж стана симпатичен на Борисов.Олигарсите около Станишев не са по различни от тези ,около Борисов.Нинова трудно би успяла да промени статуквото в БСП.Дръпна и паничката и ще я разкъсат.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Станишев също зовеше да приемем бежанци, но червените *** и глупаците, не го плюят, като това правят с Плевнелиев.Това показва, колко добре вършеят с пропагандната си машина руските агенти в България.
15
2
 
9
 
! Отговори
Шишо преди 3 години
Сега когато лошия с НЕ махленско поведение, раздели народа. Питам Боко тиквата, как и за какво иска да управа. Половината народ не го иска, другата го иска в затвора.
14
2
 
8
 
! Отговори
напусни преди 3 години
Напусни БСП веднага, защото я срамиш. Хората не желаят БСП най-вече заради тебе! Никой не ти вярва! Ти играеш в едно с бибитко! Използва партията за лични нужди и цели. Ти, Гергов, Жаблянов, Паргов, Добрев и други, които са като тях и играят за гербавите да напуснат доброволно партията. Те са хора без морал!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"При Орешарски толкова искахме да извадим ГЕРБ от власта", че съвсем му отпуснахте края.Къде отиде вашата социална програма за спасяване на икономиката И доходите тогава?Няма гаранция, че и сега няма да постъпите така, да се разправяте с опоненти и да крадете.
12
1
 
17
 
! Отговори
Вместо преди 3 години
Г-н Станишев вместо да обикаля студията и да сее мозък, да вземе да се появи на един протест и ще му се случи същото, което се случва на репортерите на Нова. Хората не желаят да го виждат и слушат. Той също е виновен за сегашното състояние на корупцията у нас. Самозабравил се политик, отдалечил се безвъзвратно от действителността. Той не може да защитава обикновения човек у нас.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не се лъжем - протестите са основно заради просто тията на Борисов - пачки, записи, псувни, и дивашките противозаконни изстъпления на Гешев. Аз имам чувството, че те са се наговорили зорлем да предизвикат протести, за да разиграят схемата от 2013 година.
10
0
 
5
 
! Отговори
Рептилии преди 3 години
След Плювналиев и този хамстер ли ни бутате?Съвсем ли няма с какво да пълните новините?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е, Серж, ВБ се чувства несправедливо обвинен.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама скрий се верно, ти така закопа БСП, че Нинова още не може да ти оправи бакиите. И няма нищо лошо в едно експертно, надпартийно правителство!
7
0
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
голяма "алтернатива" наистина ... :D
6
1
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ са гадове преди 3 години
Абе съсел протестите и при твоето вредно правителство бяха за това.БСП, ГЕРБ и ДПС сте една е съща мафия докато не ви изкореним България няма да се оправи.
5
0
 
9
 
! Отговори
Старите преди 3 години
Старите муцуни предлагат хитри изходи, чудя се дали от загриженост за стабилността на хора и държава или заради техните вечни позиции във властта.
4
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Огромна тиквена несправедливост.Подаяния за лоялните прислужници.Институционално насилие и ограбване на осмелилите се да критикуват.
3
1
 
16
 
! Отговори
Хайде преди 3 години
Пак познатите сърфисти на гребена на вълната !
2
1
 
22
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Туй ле ке и то кво се обажда!?Милионер без нищо да е свършил през живота си ми приказва за справедливост! Айде изчезни ве съргей!
1
3
 
15
 
! Отговори
Ами да! преди 3 години
Дават само по 50 лв на протестър.Сестра Галева обаче щяла да дава по 100 лв, ако участва в изборите. Как няма да протестира хората? Нали имат чувство за справедливост и то е накърнено! Как така ще им плащат по-малко?И Божков се стиска, и Корнелия също. Ама големи циции били тези, бе!