Българската диаспора в Украйна ще запази цялостта си

Асоциацията на българите в страната изрази своята благодарност
17 юли 2020 16:00, Нели Христова
11
Българската диаспора в Украйна ще запази цялостта си
Снимка: БГНЕС

Украинският парламент гласува днес с внушителното мнозинство от 238 гласа „за”, като част от административната реформа, създаването на Болградски район с по-разширени граници, обхващащи компактното българско население, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.

Победата идва след прякото ангажиране на лидера на НФСБ Валери Симеонов целостта на българската общност да бъде запазена и нейните интереси и права да бъдат защитени. По негово предложение Народното събрание на Република България излезе с декларация, с която се обяви срещу подготвяното разделение на Болградския административен район на 5 части, което щеше да нанесе тежък удар върху българската общност там.

Преди това – през октомври 2018 г. премиерът Борисов и Валери Симеонов, като вицепремиер тогава, поставиха при посещението си в Украйна въпроса за целостта на Болградския район, изучаването на българския език и подобряването на инфраструктурата в района. Последваха телефонни разговори на Борисов и Симеонов по постигнатите договорености, важни за българската диаспора, както с президента Порошенко, така и с наследника му Зеленски.

Асоциацията на българите в Украйна, оглавявана от депутата от Върховната рада на Украйна Антон Киссе, изрази своята благодарност и задоволство от решението и подкрепата на майка България за постигането на тази историческа победа, отговаряща на надеждите и очакванията на цялата българска диаспора.

Преди седмица образователните министерства на България и Украйна са подписали спогодба, регламентираща изучаването на български език в населените с българи райони на Бесарабия и Запорожието.

Очаква се в най-скоро време откриването на Българска гимназия в Одеса и на Украински културен център в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УТочно така. Обаче в България действат мощни руски пропагандни структури които настройват българите против Украйна. Разликата между руските медии и реалността е фрапираща. Бандеровската партия Десен сектор имаше в миналия парламент 1 депутат от 450, а в сегашния парламент имат НУЛА депутати. Обаче руската пропаганда си е свършила работата и много българи считат украинците за фашисти и бандеровци. Тези български русофили не се интересуват от реалността. Те искат да си вярват нещо.
9
1
 
7
 
! Отговори
У преди 3 години
Аз не знаех какво правят там и прегледах украйнските новини. Обединяват райони и центърът му няма да е географкият такъв, а Болград който е в края на областта-най на юг. Има мрънкащи и разни с плакати, искат да е друг град по-централно за да е по удобно. Няма голяма политика и драма. Някой помнят и у нас 90те как имаше местене на области, първо станаха 6 области, после се оказа че старите са добре, а общ Сеново от Разградски окръг отидоха към Русе. Това е!
8
5
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Историкщо па "историк" си се нарекъл,като си обикновен ***,който дори не схваща дивотиите,които блъска тук?
7
4
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
браво!..Супер!..Сега да кажат нещо и за запазване на българската диаспора в България!!!!!!!!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!!!
5
15
 
9
 
! Отговори
Историк преди 3 години
България и Украйна са братя по Съдба.И двете дъжави са били векове по робство - българите под турско, а украиците под руско.Бог са пази България от рускотурската империя и предателите на Татковината ни ! Амин !
4
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхте ли сега промити русофили, че административната реформа на Украйна не цели по никакъв начин да дискриминира малцинства, още по малко българското малцинство. Хората искаха да си презонират държавата заради силно променената демография за последните 30 години. За да не са пустеещи градчета де юре райнонни центрове. По случайност това засегна българската общост и веднага го напаснаха като се оплакахме. Не вярвайте на руската пропаганда! Украйна не е фашистка държава.
3
7
 
12
 
! Отговори
Брадвата преди 3 години
Извадихте от нафталина снимка с друг мафиот, който обаче ще бъде съден за престъпленията към държавата си? И? Сега по-висок ли е рейтингът на мутрата?
2
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В края, по края, на края, края
1
20
 
14
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
О'крайна е измислена държава с още по-СМЕШЕН ''лидер'' , не мога да разбера защо господин Путин още не ги е анексирал !