Сачева: Предсрочните избори могат да се проведат най-рано през декември

Кадрови промени ще се правят след вота на недоверие, каза социалният министър
19 юли 2020 20:25, Анисия Иванова
301
Сачева: Предсрочните избори могат да се проведат най-рано през декември
Снимка: БГНЕС

Предсрочните избори могат да бъдат най-рано през декември, ако се стигне до оставка. Това каза в интервю за БГНЕС социалният министър Деница Сачева, която коментира протестите, исканията и целите на недоволството.

„Изборите могат да се проведат най-рано през декември, защото трябва да се организира машинното гласуване. Законът казва, че трябва да има машинно гласуване, а същевременно ние още не сме започнали да го организираме. Това означава, че няма да може да изпълним закона. Ние ще влезем в спирала от кризи, закононарушения, протести, проблеми и всякакви други неща, които няма да доведат до нищо добро. Ако вариантът за предсрочни избори е най-рано декември, то какъв е смисълът да не се изчака до март“, коментира тя.

Според нея и в интерес на хората е да има действащ парламент, защото служебен кабинет без парламент не може нищо да направи. Коалиционните партньори ще решат какви кадрови промени да направят след вота на недоверие.

„В следващите месеци, за хората, е ключово важно да има действащ парламент, за да може да се приеме актуализация на настоящия бюджет, която е неизбежна, предвид многото разходи, които бяха направени. Трябва да се приеме нов бюджет за новата година, не може да влезеш в следващата година със стария бюджет. Има много неща, които предстоят да бъдат предприети, за които е необходима законодателна промяна, за част от мерките, които обсъждаме. Ако има втора вълна на коронавируса и е необходимо да се направят нови промени, включително и да се удължи възможността за използване на фонд „Безработица“ за мярката 60/40 и не само за това, ако трябва да увеличим размера на обезщетенията за безработица и за хиляди неща, които биха могли да са полезни за хората, служебен кабинет без парламент нищо не може да направи“, категорична е тя и подчерта, че ключът към това да преминем зимата е в това да има действащ парламент.

Попитана как приема планираното гражданско неподчинение, блокади и стачка от утре, министърът определя това като неразумно решение.

„За мен това е абсолютно неразумно действие, продължаване ескалацията на напрежението. Нека видим колко хора ще се включат в гражданското неподчинение, включително и в стачките. Стачките не се организират от площадите и с призив. За да има стачки, трябва да има участие и на синдикатите, които казаха, че техни представители няма да участват. По време на стачка човек се самоотлъчва от работа и доброволно се отказва да получава пари, за да може да протестира за нещо, което смята за справедливо“, обясни министърът.

Сачева каза още, че до този момент тя и управляващите не са чули други искания освен искането за оставка.

„Всичко това го приемам като опит за ескалиране на напрежението и да се създава хаос и безредици. За мен остава неясно каква е другата цел, освен мантрата оставка, която се развява“, коментира социалният министър и добавя, че не е чула протестиращите да имат искания по отношение на други сфери на живота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
7
 
! Отговори
daa преди 3 години
Тази кокошка не беше ли от протестиращите срещу правителството само допреди 2 г. и след като я направиха министър изведнъж "лошото" правителство стана мноооого добро. Кой й дава на такава *** поле на изява.....
224
1
 
4
 
! Отговори
One преди 3 години
Аз пак д апопитам, тази защо още диша.
223
1
 
9
 
! Отговори
гост преди 3 години
То тези никой не ги уважава вече и авторитет нямат. Просто назначени мутри да има там някой над нещо. Колко повече ги ровиш такива, толкова повече замирисва.
222
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Oяден плъх ако не сте виждали.....
221
1
 
11
 
! Отговори
SS преди 3 години
ама това го твърди папагалът на ББ
220
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите са прекалено емоционални, не разсъждават прагматично. Ако правителството падне това с нищо няма да помогне в дадената ситуация. Само вреда ще имаме, а престъпността обича анархия и неизвестност. Не ходете на протести, използват ви! Деветдесетте години така ползваха народа и сега пак се опитват така да го лъжат, насъскват и разделят.
219
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много противна гадина! Декември за да организирате правилното гласуване и сигурното попълване на бюлетините. Искаме ви в затвора, не да се преизбирате с купени гласове!
218
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Целта на предсрочните избори е да са честни проведени от служебен кабинет, а редовните ще ги проведат мутрите и ще са фалшифицирани. Затова мутрите не искат предсрочни избори.
217
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сачева е права.Целта на вълненията е , да се прикрият следите от противодържавните действия на Президентските съветници.Те защо не искат да отговарят пред закона?
216
2
 
8
 
! Отговори
До 273 преди 3 години
Ти ли ще ни кажеш как да живеем, дето ще наричаш народа ни БГ?Продажник. Срам.
215
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП плакаха че през извънредното положение не заседаваха 1 месец.Обаче- 6 месеца служебен кабинет без заседания ги устройва.А и предишния път 3 месеца се самоизолираха като излязоха демонстративно от Парламента.Хаос в главите им А най- лошото е,че вече въобще не мислят за законотворчество.Фигуранти
214
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 276Много искаш... От името на колко човека "искаш " ? 10 или 20 ?
213
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-жа Сачева, една бивша комунистка, произлизаща от семейство на най-върлите комунисти преди 1989 г. казва на българския народн кога щял да избира най-рано! Тя не разбира, че ние искаме не да избираме ново правителство, а експертно правителство, докато не се променят съдебните закони и не бъдат наказани всички тези, които са днес на власт и са взимали антибългарски закони!
212
9
 
5
 
! Отговори
Mudeff преди 3 години
Избори догодина, а сега всички метета, дето се мотаят по улиците - по къщите си, иначе,че ги тресне ковида.
211
16
 
10
 
! Отговори
Алекс2 преди 3 години
Ако 3-4 хиляди митингуващи могат да подменят вота на целия народ значи само едно ! Че действително моментната власт не е за там където е ! Има ли Борисов топки или не ? Имаме ли полиция или са монахини в униформи ?
210
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
коя си ти *** че ще определяш какво да прави БГНАРОДА аиде скрий се и повече не се показваи
209
2
 
17
 
! Отговори
Iozeff преди 3 години
Оставка и да изчезват! Колко неграмотни хора е назначил боеко начело на държавата!
208
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОСТАВКА! ОСТАВКА ! ОСТАВКА !
207
1
 
6
 
! Отговори
Гаго преди 3 години
До ???Пише на български бе, изyмруд!
206
2
 
2
 
! Отговори
??? преди 3 години
A zashto ne ste zapochanali da si vyrshite rabotata?