Протестите няма да утихнат бързо, прогнозират социолози

Хората искат диалог, смятат Евелина Славкова и Кольо Колев
20 юли 2020 11:00, Красимир Ангелов
42

Вече 12 дни антиправителствените протести у нас продължават. Тази сутрин демонстрацията започна още в 7 часа сутринта и се пренесе пред Народното събрание, където протестиращи блокираха движението.

"Никой не очакваше, че тези протести ще се случат през лятото. Протестиращите се притесняват да не се капсулират, да не се превърнат в протестите от 2013 г. и да не привлекат по-широка палитра от хора", посочи социологът Евелина Славкова в студиото на "България сутрин".

Още по темата
Тя смята, че протестът няма да утихне толкова леко. По думите ѝ дори трите министерски оставки не са довели до намаляване на напрежението. Според нея няма връщане назад с поисканите оставки, защото това може да взриви ситуацията. Славкова изтъкна, че виждаме нов образ на Бойко Борисов, който категорично отказва да се говори за служебно правителство. Според нея това ще коства много на правителството.

"Виждаме млади хора, които имат политически искания. Често казваме, че те не гласуват. Те искат нов тип политици, опитват да формират нов диалог с политическата класа", каза още Славкова.

"Не нов диалог, а просто диалог. Огромният проблем е разкъсване на връзката между общество и институции. Младите хора искат да изметат тези институции и да сложат нови, които да работят като в развитите западноевропейски страни. Случва се тотална дискредитация на управляващите и техните институции",заяви социологът Кольо Колев пред Bulgaria ON AIR.

Според него оставките на ключови министри в правителството няма да бъдат приети от обществото. Колев е на мнение, че управляващите нямат полезни ходове. Той припомни, че властта не иска да подаде оставка заради формирането на служебен кабинет, но по думите му това ще доведе до руиниране на остатъчния авторитет, който управляващите имат.

"ГЕРБ не искат да има служебен кабинет, защото си дават сметка, че той ще има реваншистки характер и ще загубят много на предсрочните избори", подчерта Славкова и предупреди, че електоралната картина няма да се промени генерално, въпреки че част от новите партии печелят доверие.

"Протестите правят невъзможно Борисов да бъде премиер четвърти път", отбеляза тя и добави, че всеки, който се опитва да яхне протеста, ще бъде изхвърлен с ритници.

Славкова е на мнение, че президентът Румен Радев много политизира изказванията си дори на празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Що за социолог? Четете какво е казала: "дори трите министерски оставки не са довели до намаляване на напрежението".Няма министерски оставки. Бойко ги поиска след среща с координаторите на ГЕРБ с обяснението "опровергаване на внушенията, че са в пряка връзка с ДПС и Пеевски". Но те оставки не подадоха, а след като мине гласуването на вота, Бойко сам ще си оттегли искането.Както винаги при Бойко - крачка напред - две назад.
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със знамето с черепа няма как да свалите Борисов. Народа разбра кой стои зад Радев. Днес имаше ли сто човека пред парламента. Ескобар така е искал и той да дестабилизира Колумбия. Знаем как свърши и той и помощниците му.
36
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев горкия за толкова време нито си научи правомощията нито задълженията... ама от пионка на БСП друго не може да се очаква.
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости хората се разотидоха вече няма почти никой пред парламента в момента
34
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Диалог значи договорки.Мачкай ги Радев гърчат се вече!Няма диалог с мафия.
33
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С какъв кеф чакам след няколко месеца да си пусна телевизора и никога по-вече да не видя бабуина да ми размахва пръст назидателно с навити ръкави на ризата.
32
7
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
Социолозите казват, че хората искали диалог, но метежника Радев вече каза, че е късно за диалог и настоява за протести да дупка докато не падне правителство.
31
2
 
7
 
! Отговори
man преди 3 години
Мрънкачи за високи цени винаги ще има. Но всеки може да направи собствен бизнес и да подбива цените на гадните капиталисти, нали? Хляба бил някога 40ст? Ами продавайте за 20ст, щом можете? Ама не! Мрънкачи
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30В по ранните години, около началото на 80те, кравето сирене беше 2.80лв а овчето 3.20лв. Цените които си дал са от края на 80те, малко преди да се сгромоляса Тошето!
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
76 набор съм и ти казвам, че хлаба никога не е бил 40 стотинки. Стига си лъгал хората
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Алкохолик 27Краве сирене - 3.20лв, Овче сирене - 5.20лв, Типов хляб - 0.30ст, Бял хляб - 0.40ст. Обучението беше силно политизирано като синчетата и дъщеричките на "борците против фашизма и капитализма" получаваха най-високите оценки, къде заслужено къде не, както и запазени места в определени учебни заведения. Медицинското обслужване беше безплатно но се търсеха връзки за определени лечебни заведения, доктори и лекарства от валутната аптека. Зъболекарите не позваха опойка - лошо!
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Явно си още млад, но през комунизма хлабът не е бил 45 стотинки никога. Кажи нещо за сирене, медицински и стоматологичнинуслуги. За обучение. Не, че искам да се върне това мракобесието наречено комунизъм, но е хубаво да си казваме истината, а не да заблуждаваме хората, които не са били живи тогава
26
5
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До АнонименХлябът преди демокрацията беше 0.26лв.На село-още по-евтин,типовия 0.18/кг,белия 0.40/2кг.Но предметите на лукса-коли,телевизори бяха скъпи.Примерно малолитражна кола струваше колкото половин двустаен апартамент,което изглежда абсурдно.
25
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Край, няма повече инвестиции за протести!
24
4
 
11
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Тезата с телевизора е уникално ***, но какво се очаква от фен на еднокнижковеца. Телевизора през соца е било иновация, а днес се произвежда на конвейр. Все едно да кажеш, че при Симеон велики българите са били по зле, защото са нямали смартфон. Дядо ми се пенсионира през 86 с пенсия 276 лева като тракторист. Сега след 30 години тя е 400, а цените скочиха 10 пъти. Хайде леко с пропагандата
23
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората искат високи заплати и почивки в Гърция, не щат диалог. БСП ще фалира държавата ако ги допуснем до властта.
22
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един днешен пенсионер с минималната си пенсия от 230 лева може да купи повече от един пенсионер с минималната пенсия през комунизма (около 45 лева). Например днес един хляб е около 1.20. Човекът с минималната пенсия може да си купи 191 хляба. По онова време хляба беше 0.40. Човекът с 45 лева пенсия е можел да си купи 112 хляба.Един 32 инчов телевизор днес има и за по 200лева. Човекът с минималната пенсия може да си го купи, че ще има и да почерпи. По онова време един телевизор струваше 600лв...
21
5
 
9
 
! Отговори
Alex2 преди 3 години
Главнокомандващия играе вабанк! Изгори всички мостове има само два варианта. Да опита да изкара армията залага ки собствената си генералско глава или гузно гузно да си отиде на село! Никой ли не смее да го пита какво е решил!
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами, я ги вижте, една шепа човеци със сътришно разтройство събудили се по нужда! :)))))
19
8
 
14
 
! Отговори
Хейтър преди 3 години
Напоследък намаляха протестиращите понеже са се наредили на Кулата. Чакат за да ходят на море. По заведенията в София едно просто ядене е над 10лв. и въпреки това няма свободни маси. Жилища за 130-140000? се разпродават още на първа копка. Въобще народа е беден и гладен. Жив да го ожалиш.