Евродепутат: 85% от €29-те млрд. от ЕС са безвъзмездна помощ

Може да имаме 0 евро заеми за връщане, заяви Андрей Ковачев
23 юли 2020 18:09, Елка Василева
48

В началото на седмицата премиерът Бойко Борисов обяви със задоволство, че страната ни ще получи почти 29 млрд. евро от бюджета на ЕС в период от 7 години. Започнаха дискусии, че по-голямата част от парите са заеми, които ще връщат и следващите поколения у нас.

"Категорично не е вярно. По-голямата част ще бъдат безвъзмездна помощ. 85% от тези 29 млрд. евро са безвъзмездна помощ и 15% може да бъдат заеми. Може да имаме 0 евро заеми за връщане", заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев пред Bulgaria ON AIR

По отношение на целия ЕС, разбира се, че всяко евро идва отнякъде, то не пада от небето. За пръв път ЕС дава разрешение на Европейската комисия да вземе дългосрочни нисколихвени заеми, уточни той.

Още по темата

Евродепутатът обясни, че националните планове започват да се разработват и в следващите месеци всяка страна има възможност да представи пред ЕК как ще бъдат използвани тези безвъзмездни средства по най-ефективен начин в иновативни технологии.

"България заяви, че трябва да има общощевропейски механизъм за наблюдение и контрол върху върховенството на закона във всяка страна члена. ЕК трябва да поеме този ангажимент и това да бъде обвързано с безвъзмездните средства. Има страни, които са категорично срещу това", каза още Андрей Ковачев.

По думите му българското правителство е постигнало добър резултат на Съвета на ЕС. Той даде пример с Испания, където има орязване с 10% на преките селскостопански плащания. Има огромно орязване на средства за здравеопазване, иновации и образование в ЕС, подчерта евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

"Нашият портфейл е добър, но общо за ЕС нещата не изглеждат добре за рамката. Приветстваме Фонда за възстановяване и там трябва бързо и ефективно да се използват средствата", настоя Ковачев.

И уточни, че няма връзка между броя на заразените с коронавирус и отпуснатите средства. Връзката била доколко е засегната икономиката на съответната страна.

Ковачев подчерта, че получаваме най-висок процент от солидарните европейски средства спрямо българския брутен вътрешен продукт. 2-3 страни сме, които имат увеличение на безвъзмездните средства. Това не е заем, още веднъж поясни той.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
6
 
7
 
! Отговори
Сега преди 3 години
Софиянци ще си купят нови джипове за децата и къщи по гърция...:)
1
14
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Вечен живот и слава на господин Борисов!Велик държавник и ръководител! Политически исполин!